Skocz do zawartości

Działka z oznaczeniem PZ

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry,

brat został wprowadzony w błąd i zakupił niestety działkę z przeważającym terenem PZ, chciałby wybudować tam dom, jednak nie wiemy jak to zrobić czy jest w ogóle możliwe zamienienie działki PZ na działkę budowlaną? Proszę o pomoc. 

Napisano

Co oznacza skrót PZ? czy chodzi o działkę przemysłową/produkcyjną?

Ta działka jest objęta MPZP?

Napisano

Myślałam, że tylko ja nie wiem co oznacza w opisie działki skrót PZ...

Kombinowałem,  Powierzchnia Zabudowy... ale... to nie miało sensu :scratching:

Napisano

Przewróciłem się i coś sobie zrobiłem. Proszę o pomoc.

Tak wygląda mniej więcej Twoja prośba...

Żadnych informacji konkretnych, żadnych danych... gdzie ta działka, jakie okolice działki, jakie sąsiedztwo - rzeka, park, co to za pas zieleni... co to za łąki...

Weź i spróbuj pomóc :zalamka:

Napisano
  Dnia 29.09.2019 o 09:20, Angelika Michalczyk napisał:

Jest to pas zieleni, na naszej mapce oznaczone jako łąki trwałe V, VI.

Rozwiń  

Więc w czym problem? Może spokojnie się budować.

Pytałem czy ta działka jest ujęta w MPZP czy były wydane WZ.

Napisano

Jestem w tym zielona, jak widać piszę tu pierwszy raz i wiem, że moje pytanie jest mało konkretne, ale nie trzeba być od razu złośliwym. 

Jak napisałam łąki oznaczone są jako łąki trwałe V, VI czyli pastewne.

MPZP jest oznaczona symbolem ZN, moje niedopatrzenie działka obok jest PZ i w gminie powiedzieli, że nie można tam budować chociaż starostwo w dziale Ewidencji gruntów i budynków twierdzi, że można. Także zrobiła się sprzeczność. Ten teren nie posiada WZ, chociaż wczoraj znalazłam wzór podania do burmistrza o uzyskanie zgody na przekształcenie pod budowę.

Chodzi mi o działkę nr 754, ma dociągnięty prąd, i od drogi głównej można wziąć wodę jak i jest dojazd działka 752. 

Dlatego zależałoby mi na podpowiedzi czy istnieje możliwość budowy na tym terenie ponieważ gmina swoje a starostwo swoje. 

Nadmienię, że w przyszłości w okolicach ma powstać stadion zimowy oraz trasy biegowe i inne ośrodki sportowe także jest to miejsce rozwijające się.

MAPA.png

MAPA2.png

Napisano
  Dnia 29.09.2019 o 16:01, Angelika Michalczyk napisał:

MPZP jest oznaczona symbolem ZN, moje niedopatrzenie działka obok jest PZ i w gminie powiedzieli, że nie można tam budować chociaż starostwo w dziale Ewidencji gruntów i budynków twierdzi, że można. Także zrobiła się sprzeczność. Ten teren nie posiada WZ, chociaż wczoraj znalazłam wzór podania do burmistrza o uzyskanie zgody na przekształcenie pod budowę.

Rozwiń  

Jeżeli jest MPZP to nie dostaniesz WZ bo jedno wyklucza drugie.

Oznaczenie Zn oznacza że są to tereny zielone objęte ochroną przyrody i na dzień dzisiejszy nic tam nie wybudujesz a w gminie to siedzą jacyś niedouczeni urzędasy.

Dnia 29.09.2019 o 16:01, Angelika Michalczyk napisał:

Dlatego zależałoby mi na podpowiedzi czy istnieje możliwość budowy na tym terenie ponieważ gmina swoje a starostwo swoje. 

Rozwiń  

Jeżeli gmina która uchwaliła MPZP twierdzi że możesz to niech da Ci to piśmie, ale tego nie uczyni bo to jest sprzeczne z założeniami planu. Jedyne wyjście z sytuacji to napisać podanie o zmianę statusu działki i czekać aż gmina będzie uchwalać nowy plan, wtedy być może działka zastanie zmieniana na budowlaną.

Tylko z tego co widzę na mapie i zdjęciu satelitarnym działka 754 nie dostępu do drogi, a żeby była budowlana jednym z warunków musi być dostęp do drogi bo jak niby do niej dojedziesz? helikopterem?

Tak więc ktoś nieźle Was przekręcił sprzedając bubla.

No chyba że działka 752 jest wytyczona pod drogę, to wtedy zmienia postać rzeczy.

Napisano
  Dnia 29.09.2019 o 18:51, Angelika Michalczyk napisał:

Napisałam, że dojazd jest działką 752 bo ona również należy do brata.

Rozwiń  

Sorki jakoś mi to umknęło.

Czyli jakaś nadzieja jest, aby ją przekwalifikować. 

Rozwiń  

Trzeba złożyć wniosek do gminy o zmianę statusu działki i czekać aż do uchwalenia nowego planu co może potrwać dość długo.

Napisano

Czyli jakaś nadzieja jest, aby ją przekwalifikować. 

Rozwiń  

Oznaczenie ZN to tereny zielone objęte ochroną przyrody.

I raczej tego nikt nie zmieni, ale.

Ale część działki (mała, ale jednak) leży w obszarze MU czyli budowlanym.

Trzeba wystąpić do gminy z wnioskiem o wydanie wyrysu i wypisu z MPZP - to taki "odpowiednik" WZiZT dla określonego w MPZP obszaru.

Ps. Pamiętajcie o ewentualnej drodze - bo jakby nie patrzeć, trzeba będzie "naruszyć" teren pod ochroną.

Napisano

Mając takie dokumenty mogłabym starać się o wybudowanie tam czegokolwiek w obszarze ZN? Bo ten obszar MU ma jakieś 5x5m jest dość niewielki ;/ Właśnie z drogą dojazdową nie ma problemu jest do niej kilkunastu współwłaścicieli działek w koło i każdy z niej korzysta 

Napisano
  Dnia 30.09.2019 o 07:05, bajbaga napisał:

Ale część działki (mała, ale jednak) leży w obszarze MU czyli budowlanym.

Rozwiń  

Budowlanym ale nie jednorodzinnym tylko usługowym.

Dnia 30.09.2019 o 16:07, Angelika Michalczyk napisał:

Właśnie z drogą dojazdową nie ma problemu jest do niej kilkunastu współwłaścicieli działek w koło i każdy z niej korzysta 

Rozwiń  

Tylko że jest to tylko działka bo nie widać wyraźnie że to droga dojazdowa.

Dnia 30.09.2019 o 16:07, Angelika Michalczyk napisał:

Mając takie dokumenty mogłabym starać się o wybudowanie tam czegokolwiek w obszarze ZN?

Rozwiń  

Przecież napisałem i bajbaga że to  tereny zielone objęte ochroną przyrody i nic tam nie wybudujesz. Czy ta działka leży w jakimś parku krajobrazowym.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Taras z naturalnego drewna to inwestycja w estetykę i komfort przestrzeni zewnętrznej. Aby jednak drewno zachowało swoje walory na długie lata, kluczowa jest odpowiednia impregnacja i konserwacja już na etapie przygotowania desek. Poniżej przedstawiamy sprawdzony sposób impregnacji nowej deski tarasowej, oparty na produktach marki OSMO. 1. Wstępna impregnacja – WR Aqua Osmo Pierwszym krokiem jest wstępne zabezpieczenie desek. Impregnat WR Aqua Osmo to bezbarwny środek ochronny na bazie wody, który skutecznie zabezpiecza drewno przed sinizną, pleśnią oraz szkodnikami. Kiedy? Impregnację wykonujemy przed montażem, najlepiej 2 dni przed planowanym olejowaniem. Jak? Środek nanosimy pędzlem lub wałkiem na wszystkie powierzchnie deski – zarówno widoczne, jak i niewidoczne – w jednej warstwie. Po co? Zapewnia to równomierną ochronę drewna i zapobiega jego degradacji od środka. 2. Olejowanie przed montażem – Osmo Olej Tarasowy Po upływie co najmniej 48 godzin od impregnacji WR Aqua, przystępujemy do pierwszego olejowania. Produkt: Olej tarasowy OSMO – bezbarwny lub kolorystycznie dobrany do naturalnego odcienia deski. Jak? Nakładamy z dwóch stron deski cienką warstwę oleju, używając pędzla, szmatki lub wałka. Pozwalamy na dokładne wchłonięcie i wyschnięcie. Dlaczego? Takie przygotowanie pozwala zabezpieczyć również powierzchnie deski, które po montażu będą niewidoczne, co znacząco zwiększa trwałość całej konstrukcji. 3. Montaż desek i finalne wykończenie Po wyschnięciu oleju przystępujemy do montażu tarasu. Gdy deski są już solidnie zamocowane, możemy wykonać drugą warstwę oleju tarasowego – tym razem tylko na widocznej stronie. Cel: Ta warstwa nadaje ostateczny wygląd i zapewnia pełną ochronę przed działaniem czynników atmosferycznych – deszczu, UV i zmian temperatury. Wskazówka: Prace najlepiej prowadzić w suchy, ciepły dzień, unikając pełnego słońca, które może zbyt szybko wysuszyć produkt. Dlaczego warto trzymać się tej kolejności? Poprawna impregnacja i olejowanie przed montażem to inwestycja w trwałość i wygląd tarasu. Chroniąc drewno z każdej strony, zapobiegamy jego wypaczaniu, pękaniu i przedwczesnemu starzeniu. Produkty OSMO tworzą elastyczną, mikroporowatą powłokę, która nie łuszczy się i pozwala drewnu oddychać, co jest szczególnie ważne przy konstrukcjach zewnętrznych.   Podsumowanie – schemat impregnacji nowej deski tarasowej: Impregnacja WR Aqua OSMO – minimum 2 dni przed olejowaniem Pierwsza warstwa oleju tarasowego – z dwóch stron przed montażem Montaż desek tarasowych Druga warstwa oleju – na wierzchnią, widoczną stronę po montażu
    • Planuje dzialke na wsi, lub na obszarze znacznie oddalonym od miasta (tak, wiem ma malo czasu - do polowy nast. roku, dlatego badam temat).
    • Mógłbyś to przetłumaczyć na język polski?
    • Nie we wszystkich lokalizacjach takie rozwiązanie jest dozwolone, Zależy gdzie masz działkę. 
    • Mieszkanie w budynku to akurat nie problem bo budowa i tak przeciągnie się przez dłuższy czas - tu akurat mam pomysł jak to rozwiązać.   Siec ciepłownicza – planuje ogrzewać dom piecem na paliwo stale i będę posiadał zbiornik na ciepłą wodę, którą podgrzeje piecem albo elektrycznie, więc logicznie rzecz biorąc nie powinienem potrzebować oświadczenia o podłączeniu do sieci ciepłowniczej.   Dziękuje za odp. - mam przynajmniej kolejny temat do poruszenia z radcą.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...