lara Napisano 15 lipca 2008 #51 Napisano 15 lipca 2008 Cytat Mąż mówi że karkóweczkę z piąchy tłucze bo od tłuczka to za sucha jest. Tak jak mówi domel chyba duża ta piącha Mam nadzieję że charakter łagodny
lara Napisano 15 lipca 2008 #52 Napisano 15 lipca 2008 Cytat Jak się wędzi na zimno? O wędzenie na zimno to chyba trzeba spytać mieszkańców dalekiej północy
paulona Napisano 16 lipca 2008 #53 Napisano 16 lipca 2008 Cytat To chyba duży chłopczyk jest z taką piąstką?Podobno wędzenie na zimno daje lepsze smaki i trwałość? Duży to teść jest.Mąż mówi że niedorostek jest .Łapy tylko po tacie ma.
paulona Napisano 16 lipca 2008 #54 Napisano 16 lipca 2008 Cytat Tak jak mówi domel chyba duża ta piącha Mam nadzieję że charakter łagodny Mąż mówi że dużej łagodności człowiek jest.Potwierdzam.
paulona Napisano 16 lipca 2008 #55 Napisano 16 lipca 2008 Cytat Ciekawe czy to podpada pod paragraf o przemocy domowej? Mąż wydaje przy tłuczeniu karkóweczki okrzyki jak ninja ,to mogą sąsiedzi donieść do dzielnicowego.
Wanda Napisano 17 lipca 2008 #56 Napisano 17 lipca 2008 Cytat Mąż mówi że karkóweczkę z piąchy tłucze bo od tłuczka to za sucha jest. A gdzie kupujecie mięso do wędzenia? Na wsi dzikiej czy w sklepie?
Wanda Napisano 17 lipca 2008 #57 Napisano 17 lipca 2008 Cytat Mąż wydaje przy tłuczeniu karkóweczki okrzyki jak ninja ,to mogą sąsiedzi donieść do dzielnicowego. Znęcają się! A gdzie obrońcy praw przedmiotów nieożywionych?
paulona Napisano 19 lipca 2008 #58 Napisano 19 lipca 2008 Cytat A gdzie kupujecie mięso do wędzenia? Na wsi dzikiej czy w sklepie? Mąż mówi że rolnicy to po mleko do miasta jadą a mięsko z uboju gospodarskiego to rarytas jest.Na tzw targowisku kupujemy.
Wanda Napisano 20 lipca 2008 #59 Napisano 20 lipca 2008 Cytat Mąż mówi że rolnicy to po mleko do miasta jadą Ale czasy. Sprawdza się anegdota gdy dziecko pytane skąd się bierze mleko odpowiada "z kartonu".
lara Napisano 21 lipca 2008 #60 Napisano 21 lipca 2008 Cytat Ale czasy. Sprawdza się anegdota gdy dziecko pytane skąd się bierze mleko odpowiada "z kartonu". I wszystko się zgadza Dziecko widzi jak mama nalewa mleko z kartonu, a rolnik żeby napić się mleka nie musi kupować sobie zaraz krowy
mela Napisano 21 lipca 2008 #61 Napisano 21 lipca 2008 Cytat I wszystko się zgadza Dziecko widzi jak mama nalewa mleko z kartonu, a rolnik żeby napić się mleka nie musi kupować sobie zaraz krowy Siemka.To tak jak z browarem,aby napić się piwa nie trzeba go mieć.Nie dziwię się rolnikowi że mając krowy kupuje mleko w sklepie.Widziałam taki cykl dojenia ze ,,od krowy do cysterny"i mleka nie widać na ,,zywo"Całusk
lara Napisano 22 lipca 2008 #62 Napisano 22 lipca 2008 Cytat Siemka.To tak jak z browarem,aby napić się piwa nie trzeba go mieć.Nie dziwię się rolnikowi że mając krowy kupuje mleko w sklepie.Widziałam taki cykl dojenia ze ,,od krowy do cysterny"i mleka nie widać na ,,zywo"Całusk Marynaty do mięs na bazie piwa idealne I kupujesz tylko buteleczkę a nie cały browar A tak na marginesie cóż to z filmy edukacyjne oglądasz A od ziarenka do bochenka również jest Ci znany
domel Napisano 22 lipca 2008 #63 Napisano 22 lipca 2008 Cytat Marynaty do mięs na bazie piwa idealne I kupujesz tylko buteleczkę a nie cały browar A tak na marginesie cóż to z filmy edukacyjne oglądasz A od ziarenka do bochenka również jest Ci znany Ja znam od rzemyczka do koniczka.
lara Napisano 22 lipca 2008 #64 Napisano 22 lipca 2008 Cytat Ja znam od rzemyczka do koniczka. Brawo Kto zna coś jeszcze?
lara Napisano 4 sierpnia 2008 #65 Napisano 4 sierpnia 2008 Cytat W takim razie życzę szybkiego i dobrego zakupu. Mam jeszcze takie pytanko. Jakie wymiary ma kanał i palenisko pod butelką? Jaką wysokość i długość ma cały grill i jakie wymiary ma otwór w kominie?A pozatym dzięki za szybką odpowiedź Triass przepraszam że dopiero teraz,ale zupełnie o tym zapomniałam. Podaje wymiary:Wysokość- 250cm,Szerokość -110cm,Długość -270cm,Palenisko:Wysokość-40cmszerokość-36cmśrodek wędzarni 67cm na 80cm
Triass Napisano 5 sierpnia 2008 #66 Napisano 5 sierpnia 2008 Cytat Triass przepraszam że dopiero teraz,ale zupełnie o tym zapomniałam. Podaje wymiary:Wysokość- 250cm,Szerokość -110cm,Długość -270cm,Palenisko:Wysokość-40cmszerokość-36cmśrodek wędzarni 67cm na 80cm Dzięki Lara.Na pewno będzie to pomocne tym bardziej, że od jutra mam urlop, więc można zacząć coś działać Pozdrawiam
lara Napisano 5 sierpnia 2008 #67 Napisano 5 sierpnia 2008 Cytat Dzięki Lara.Na pewno będzie to pomocne tym bardziej, że od jutra mam urlop, więc można zacząć coś działać Pozdrawiam No to cieszę siię, że zdążyłam w miarę na czas i mogłam pomóc Pamiętaj że w środku idą cegły szamotowe no i życzę powodzenia. Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to śmiało w miarę możliwości pomogę. Pozdrawiam
wisnick Napisano 9 września 2008 #68 Napisano 9 września 2008 Witam serdecznie:)A mozesz jeszcze zrobic zdjecia tej wendzarni od srodka?Fugi sa betonowe jak mniemam.
janosh Napisano 16 kwietnia 2009 #69 Napisano 16 kwietnia 2009 Koniecznie zajrzyjcie tu: KLIKAż bym sobie sam wybudował tylko trochę za mało w tym samego grilla. Osobiście podoba mi się prostota TEGO
Monika_Szota Napisano 24 kwietnia 2009 #70 Napisano 24 kwietnia 2009 Cytat tutaj znajdziesz naprawdę dużo informacji jak zabrać się do budowy grilla w ogrodzie. Są zdjęcia.!http://grillogrodowy.blog.onet.pl/ Konstrukcja. Do budowy grilla nadają się wy-łącznie materiały mrozoodporne: bloczki betonowe i silikatowe, cegły klinkierowe i kamienie naturalne, które muruje się na zaprawę cementowo-wapienną.Nie nadają się natomiast żadne elementy porowate i nasiąkliwe, takie jak beton komórkowy, pustaki ceramiczne czy elementy gipsowe. Grill wymurowany z takich materiałów będzie bardzo nietrwały - zacznie się rozpadać już po pierwszej zimie z powodu rozsadzania materiału przez zamarzającą w porach wodę.Do budowy potrzebne też będzie zbrojenie oraz ruszt i oparcia do rusztu.Palenisko. Na elementy, które będą się rozgrzewać od ognia, trzeba użyć materiałów odpornych na wysoką temperaturę, np. cegieł klinkierowych.Uwaga! Do budowy paleniska nie nadaje się cegła szamotowa. Wprawdzie jest ona odporna na wysoką temperaturę, lecz można ją stosować jedynie wewnątrz pomieszczeń - niezabezpieczona przed opadami łatwo ulegnie zniszczeniu.
Antonio Napisano 8 maja 2009 #71 Napisano 8 maja 2009 A może gotowy grill kupic? Ja tylko taką opcję biorę pod uwagę. Tylko zastanawiam się teraz jaki rodzaj i model wybrac... Metalowy czy betonowy. Są też elektryczne i gazowe...Sam nie wiem
juter_alex Napisano 11 maja 2009 #72 Napisano 11 maja 2009 Jeśli masz mały ogród odpowiedni będzie mały, przenośny grill metalowy, dostępny w marketach (można go nawet zabierać na wakacyjne wyjazdy). Zajmuje niewielką przestrzeń i łatwo go przetransportować.Jeśli masz duży ogród możesz kupić duży, stacjonarny, betonowy grill, przypominający kominek. Może być z uszlachetnionego betonu, będzie wtedy ciekawie wyglądał.Grill gazowy lub elektryczny warto kupić, jeśli nie lubimy rozpalania grilla. Urządzenia te są łatwe w obsłudze i nie dymią - JEST TO DUŻĄ ZALETĄ, BO MOŻNA SWOBODNIE KORZYSTAĆ Z NICH NA BALKONIE
Antonio Napisano 13 maja 2009 #73 Napisano 13 maja 2009 Myślałem raczej o troche większym grillu, a nie przenośnym, który można zabrać na wyjazd...Najlepszy byłby taki, kóry może stać w ogrodzie przez cały rok.
josev 33 Napisano 14 maja 2009 #74 Napisano 14 maja 2009 Wracając do wątku kulinarnego. Garść wiórów olchowych dodanych do węgla czyni mięso smaczniejszym, a i dym milszym. Zasłyszałem nawet gdzieś nazwę "kiełbasa stolarska".
juter_alex Napisano 18 maja 2009 #75 Napisano 18 maja 2009 Cytat Myślałem raczej o troche większym grillu, a nie przenośnym, który można zabrać na wyjazd...Najlepszy byłby taki, kóry może stać w ogrodzie przez cały rok. Jeśli chodzi Ci o metalowy grill, to są dostępne duże urządzenia, z półkami - do przestronnych ogrodów. Można je wystawić do ogrodu na cały sezon. Może warto zaiwestować w grill żeliwny? - trwały, ciężki (może być na kółkach), ale drogi.
juter_alex Napisano 18 maja 2009 #76 Napisano 18 maja 2009 "kiełbasa stolarska"? - już mi ślinka cieknie Nie ma mowy - w ten weekend grilluje!!!!!!
Antonio Napisano 19 maja 2009 #77 Napisano 19 maja 2009 Żeliwny bylby ok... na żeliwnym ruszcie podobno fajnie się grilluje.......
juter_alex Napisano 20 maja 2009 #78 Napisano 20 maja 2009 Żeliwny ruszt bardzo długo utrzymuje ciepło i równomiernie się nagrzewa!!!
ceem Napisano 24 maja 2009 #79 Napisano 24 maja 2009 Cytat Myślałem raczej o troche większym grillu, a nie przenośnym, który można zabrać na wyjazd...Najlepszy byłby taki, kóry może stać w ogrodzie przez cały rok. Wydaje mi się że najlepszym rozwiązaniem takiego grilla jest murowany. na forach jest wiele propozycji budowy grilla z kamieni, klinkieru itp. Ja sam jestem po budowie takiego grilla i jestem zadowolony. Jest to także mebel ogrodu. jeśli się samemu buduje to koszty nie są tak duże.
qumax Napisano 5 lipca 2009 #80 Napisano 5 lipca 2009 Cytat Cegła szamotowa jest i tu i tu ale jaka zaprawa? Chyba tradycyjna ja się nie znam Wszystko pięknie działa to chyba jest OK ładny ten Twój grill z wędzarnią - pomysłowy. Jest szansa otrzymania opisu jak go zbudować? Jeśli tak to poproszę na adres zbybra@wp.pl
Jan_13 Napisano 7 sierpnia 2009 #81 Napisano 7 sierpnia 2009 Sporo fajnych informacji o budowie grilla ogrodowegohttp://grillogrodowy.blog.onet.pl/
Super B Napisano 20 listopada 2009 #84 Napisano 20 listopada 2009 Cytat Tu też coś powinno się znaleźć: Wtedy pisałem to teoretycznie. Dzisiaj już wiem i potwierdzam. Zamówiłem
Jan_13 Napisano 22 listopada 2009 #85 Napisano 22 listopada 2009 A tu nowa idea grillowania: http://www.wnetrza.webzine.pl/grill-ogrodowy-z-samochodu/
Mathir Napisano 23 listopada 2009 #86 Napisano 23 listopada 2009 Cytat A tu nowa idea grillowania: http://www.wnetrza.webzine.pl/grill-ogrodowy-z-samochodu/ Dobre! Rzeczywiście nowa idea
KAROI Napisano 24 listopada 2009 #87 Napisano 24 listopada 2009 Fajnie ogląda się to na zdjęciu, ale ja wolę grill tradycyjny
KAROI Napisano 26 listopada 2009 #89 Napisano 26 listopada 2009 Przecież nie piszę, że to koszmarek... Może być! Ale... wolę zwykły grill. Chociażby taki:
Super B Napisano 30 listopada 2009 #91 Napisano 30 listopada 2009 Cytat De gustibus non est disputandum! Ale błysnąłeś elokwencją
Mathir Napisano 15 grudnia 2009 #92 Napisano 15 grudnia 2009 Cytat Przecież nie piszę, że to koszmarek... Może być! Ale... wolę zwykły grill. Chociażby taki: To według ciebie jest zwykły grill? Cóź mamy różne pojęcie o zwykłości.
KAROI Napisano 18 grudnia 2009 #93 Napisano 18 grudnia 2009 Się czepiacie. Zwykły grill... No, może troszku większy
kunga12 Napisano 5 maja 2010 #94 Napisano 5 maja 2010 Ja nie zdecydowałabym się na taki grill, bo nie mam na coś takiego zbyt dużo miejsca. Jednak wolałabym kupić taki duży przenośny sprzęt - moim zdaniem to bardziej praktyczne. Ostatnio widziałąm bardzo fajne grille na beta.myin.pl - Moim zdaniem warto sobie zajrzeć na tą stronę, bo mają naprawdę dobry sprzęt, a do tego można dokupić jeszcze wszystkie potrzebne akcesoria.
stokrotka.35 Napisano 5 maja 2010 #95 Napisano 5 maja 2010 Jeśli jest to grill stacjonarny to musi pasować wyglądem do domu .... ogrodu ....Gotowce marketów to zapewne każdy zna... Ale przy dużej działce cos takiego wybudować .... hmmmmAlbo taki przenośny ....
stokrotka.35 Napisano 10 maja 2010 #97 Napisano 10 maja 2010 Cytat Ten pierwszy z kamienia... Też taki chcę mieć!!! Jeszcze jakaś altanka do takiego grilla by pasowała,oczywiście w podobnym stylu ....
Bopet Napisano 11 maja 2010 #98 Napisano 11 maja 2010 Cytat Ten pierwszy z kamienia... Też taki chcę mieć!!! Robi wrażenie
Bopet Napisano 11 maja 2010 #99 Napisano 11 maja 2010 (edytowany) Ale mam za mały ogród Edytowano 11 maja 2010 przez Bopet (zobacz historię edycji)
xsw23edc Napisano 27 maja 2010 #100 Napisano 27 maja 2010 Witam. Czy właściciel tego tgrila mógł by wysłać jakieś informacje dotyczace tego grilla chodzi o bnudowe z góry dziękuje:)
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się