Skocz do zawartości

grill ogrodowy


Recommended Posts

Napisano
Cytat

Mąż mówi że karkóweczkę z piąchy tłucze bo od tłuczka to za sucha jest. icon_biggrin.gif


Tak jak mówi domel chyba duża ta piącha icon_eek.gif Mam nadzieję że charakter łagodny icon_lol.gif
Napisano
Cytat

To chyba duży chłopczyk jest z taką piąstką?Podobno wędzenie na zimno daje lepsze smaki i trwałość? icon_biggrin.gif


Duży to teść jest.Mąż mówi że niedorostek jest .Łapy tylko po tacie ma. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Ciekawe czy to podpada pod paragraf o przemocy domowej? icon_biggrin.gif


Mąż wydaje przy tłuczeniu karkóweczki okrzyki jak ninja ,to mogą sąsiedzi donieść do dzielnicowego. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Mąż mówi że karkóweczkę z piąchy tłucze bo od tłuczka to za sucha jest. icon_biggrin.gif



A gdzie kupujecie mięso do wędzenia? Na wsi dzikiej czy w sklepie? icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Mąż wydaje przy tłuczeniu karkóweczki okrzyki jak ninja ,to mogą sąsiedzi donieść do dzielnicowego. icon_biggrin.gif


Znęcają się! A gdzie obrońcy praw przedmiotów nieożywionych? icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

A gdzie kupujecie mięso do wędzenia? Na wsi dzikiej czy w sklepie? icon_biggrin.gif


Mąż mówi że rolnicy to po mleko do miasta jadą a mięsko z uboju gospodarskiego to rarytas jest.Na tzw targowisku kupujemy. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Mąż mówi że rolnicy to po mleko do miasta jadą



Ale czasy. icon_sad.gif Sprawdza się anegdota gdy dziecko pytane skąd się bierze mleko odpowiada "z kartonu". icon_sad.gif
Napisano
Cytat

Ale czasy. icon_sad.gif Sprawdza się anegdota gdy dziecko pytane skąd się bierze mleko odpowiada "z kartonu". icon_sad.gif


I wszystko się zgadza icon_lol.gif Dziecko widzi jak mama nalewa mleko z kartonu, a rolnik żeby napić się mleka nie musi kupować sobie zaraz krowy icon_lol.gif icon_lol.gif
Napisano
Cytat

I wszystko się zgadza icon_lol.gif Dziecko widzi jak mama nalewa mleko z kartonu, a rolnik żeby napić się mleka nie musi kupować sobie zaraz krowy icon_lol.gif icon_lol.gif


Siemka.To tak jak z browarem,aby napić się piwa nie trzeba go mieć.Nie dziwię się rolnikowi że mając krowy kupuje mleko w sklepie.Widziałam taki cykl dojenia ze ,,od krowy do cysterny"i mleka nie widać na ,,zywo"Całusk icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Siemka.To tak jak z browarem,aby napić się piwa nie trzeba go mieć.Nie dziwię się rolnikowi że mając krowy kupuje mleko w sklepie.Widziałam taki cykl dojenia ze ,,od krowy do cysterny"i mleka nie widać na ,,zywo"Całusk icon_biggrin.gif


Marynaty do mięs na bazie piwa idealne icon_lol.gif I kupujesz tylko buteleczkę a nie cały browar icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif
A tak na marginesie cóż to z filmy edukacyjne oglądasz icon_wink.gif
A od ziarenka do bochenka również jest Ci znany icon_wink.gif
Napisano
Cytat

Marynaty do mięs na bazie piwa idealne icon_lol.gif I kupujesz tylko buteleczkę a nie cały browar icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif
A tak na marginesie cóż to z filmy edukacyjne oglądasz icon_wink.gif
A od ziarenka do bochenka również jest Ci znany icon_wink.gif


Ja znam od rzemyczka do koniczka. icon_biggrin.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

W takim razie życzę szybkiego i dobrego zakupu. icon_smile.gif
Mam jeszcze takie pytanko. Jakie wymiary ma kanał i palenisko pod butelką? Jaką wysokość i długość ma cały grill i jakie wymiary ma otwór w kominie?
A pozatym dzięki za szybką odpowiedź icon_smile.gif


Triass przepraszam że dopiero teraz,ale zupełnie o tym zapomniałam.
Podaje wymiary:
Wysokość- 250cm,
Szerokość -110cm,
Długość -270cm,
Palenisko:
Wysokość-40cm
szerokość-36cm
środek wędzarni 67cm na 80cm
Napisano
Cytat

Triass przepraszam że dopiero teraz,ale zupełnie o tym zapomniałam.
Podaje wymiary:
Wysokość- 250cm,
Szerokość -110cm,
Długość -270cm,
Palenisko:
Wysokość-40cm
szerokość-36cm
środek wędzarni 67cm na 80cm



Dzięki Lara.
Na pewno będzie to pomocne icon_smile.gif tym bardziej, że od jutra mam urlop, więc można zacząć coś działać icon_biggrin.gif

Pozdrawiam
Napisano
Cytat

Dzięki Lara.
Na pewno będzie to pomocne icon_smile.gif tym bardziej, że od jutra mam urlop, więc można zacząć coś działać icon_biggrin.gif

Pozdrawiam


No to cieszę siię, że zdążyłam w miarę na czas i mogłam pomóc icon_biggrin.gif Pamiętaj że w środku idą cegły szamotowe no i życzę powodzenia. Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to śmiało w miarę możliwości pomogę.
Pozdrawiam
  • 1 miesiąc temu...
  • 7 miesiące temu...
Napisano
Cytat

tutaj znajdziesz naprawdę dużo informacji jak zabrać się do budowy grilla w ogrodzie. Są zdjęcia.!

http://grillogrodowy.blog.onet.pl/



Konstrukcja. Do budowy grilla nadają się wy-łącznie materiały mrozoodporne: bloczki betonowe i silikatowe,
cegły klinkierowe i kamienie naturalne, które muruje się na zaprawę cementowo-wapienną.

Nie nadają się natomiast żadne elementy porowate i nasiąkliwe, takie jak beton komórkowy,
pustaki ceramiczne czy elementy gipsowe. Grill wymurowany z takich materiałów będzie bardzo
nietrwały - zacznie się rozpadać już po pierwszej zimie z powodu rozsadzania materiału przez zamarzającą w porach wodę.

Do budowy potrzebne też będzie zbrojenie oraz ruszt i oparcia do rusztu.

Palenisko. Na elementy, które będą się rozgrzewać od ognia, trzeba użyć materiałów odpornych
na wysoką temperaturę, np. cegieł klinkierowych.

Uwaga! Do budowy paleniska nie nadaje się cegła szamotowa. Wprawdzie jest ona odporna na
wysoką temperaturę, lecz można ją stosować jedynie wewnątrz pomieszczeń - niezabezpieczona przed opadami łatwo ulegnie zniszczeniu.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
A może gotowy grill kupic? Ja tylko taką opcję biorę pod uwagę.

Tylko zastanawiam się teraz jaki rodzaj i model wybrac... Metalowy czy betonowy. Są też elektryczne i gazowe...

Sam nie wiem icon_sad.gif
Napisano
Jeśli masz mały ogród odpowiedni będzie mały, przenośny grill metalowy, dostępny w marketach (można go nawet zabierać na wakacyjne wyjazdy). Zajmuje niewielką przestrzeń i łatwo go przetransportować.

Jeśli masz duży ogród możesz kupić duży, stacjonarny, betonowy grill, przypominający kominek. Może być z uszlachetnionego betonu, będzie wtedy ciekawie wyglądał.

Grill gazowy lub elektryczny warto kupić, jeśli nie lubimy rozpalania grilla. Urządzenia te są łatwe w obsłudze i nie dymią - JEST TO DUŻĄ ZALETĄ, BO MOŻNA SWOBODNIE KORZYSTAĆ Z NICH NA BALKONIE icon_smile.gif
Napisano
Myślałem raczej o troche większym grillu, a nie przenośnym, który można zabrać na wyjazd...

Najlepszy byłby taki, kóry może stać w ogrodzie przez cały rok.

icon_wink.gif
Napisano
Wracając do wątku kulinarnego. Garść wiórów olchowych dodanych do węgla czyni mięso smaczniejszym, a i dym milszym. Zasłyszałem nawet gdzieś nazwę "kiełbasa stolarska".
Napisano
Cytat

Myślałem raczej o troche większym grillu, a nie przenośnym, który można zabrać na wyjazd...

Najlepszy byłby taki, kóry może stać w ogrodzie przez cały rok.

icon_wink.gif




Jeśli chodzi Ci o metalowy grill, to są dostępne duże urządzenia, z półkami - do przestronnych ogrodów. Można je wystawić do ogrodu na cały sezon.

Może warto zaiwestować w grill żeliwny? - trwały, ciężki (może być na kółkach), ale drogi.
Napisano
Cytat

Myślałem raczej o troche większym grillu, a nie przenośnym, który można zabrać na wyjazd...

Najlepszy byłby taki, kóry może stać w ogrodzie przez cały rok.

icon_wink.gif


Wydaje mi się że najlepszym rozwiązaniem takiego grilla jest murowany. na forach jest wiele propozycji budowy grilla z kamieni, klinkieru itp. Ja sam jestem po budowie takiego grilla i jestem zadowolony. Jest to także mebel ogrodu. jeśli się samemu buduje to koszty nie są tak duże.

DSC01446.jpg

  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Cytat

Cegła szamotowa jest i tu i tu ale jaka zaprawa? icon_eek.gif Chyba tradycyjna ja się nie znam Wszystko pięknie działa to chyba jest OK icon_biggrin.gif



ładny ten Twój grill z wędzarnią - pomysłowy. Jest szansa otrzymania opisu jak go zbudować? Jeśli tak to poproszę na adres zbybra@wp.pl
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Przecież nie piszę, że to koszmarek... Może być! Ale... wolę zwykły grill. Chociażby taki:


To według ciebie jest zwykły grill? Cóź mamy różne pojęcie o zwykłości.
  • 4 miesiące temu...
Napisano
Ja nie zdecydowałabym się na taki grill, bo nie mam na coś takiego zbyt dużo miejsca. Jednak wolałabym kupić taki duży przenośny sprzęt - moim zdaniem to bardziej praktyczne. Ostatnio widziałąm bardzo fajne grille na beta.myin.pl - Moim zdaniem warto sobie zajrzeć na tą stronę, bo mają naprawdę dobry sprzęt, a do tego można dokupić jeszcze wszystkie potrzebne akcesoria.
Napisano

Jeśli jest to grill stacjonarny to musi pasować wyglądem do domu .... ogrodu ....

Gotowce marketów to zapewne każdy zna... icon_smile.gif

Ale przy dużej działce cos takiego wybudować .... hmmmm

111131gril4_01.jpg

Albo taki przenośny ....

GR08.jpg

  • 3 tygodnie temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Wstrzyknąć do dużej strzykawki, najlepiej weterynaryjnej, a na strzykawkę zamiast igły założyć wężyk odpowiedniej długości. 
    • Mam duży problem a mianowicie muszę wypełnić otwór w suficie o głębokości ok 25-20 cm kotwą chemiczną najszczelniej jak się da. Aplikacja może odbyć się od dołu do góry...inaczej sie nie da. Dzióbek do aplikacji ma dlugość 10-15 cm  czyli zostanie pusta przestrzeń 10-15 cm .Jak to zrobić wg Was, żeby wcisnąć tę masę najdalej jak się da, najlepiej do samego końca pod górę. Myślałem, żeby jakimś kołkiem tam to wcinąć ale możnaby jakoś ten "dzióbek " przedłużyć ....? To taka nietypowa sytuacja, co radzicie ?Jakies pomysły ?    Drugie pytanie - czy znacie jakaś kotwę chemiczną dedykowaną do sufitów , dachów ? właśnie z dłuższym "dzióbkiem" do aplikacji? Czy wystarczy zwykła z marketu budowlanego? Aczkolwiek patrzyłem tam to bieda straszna  o doradztwie nie wspominam, bo co jeden sprzedawca to lepsze "porady" daje ...
    • Rozumiem że się niecierpliwisz, ale mnożenie tematów nie ma sensu. Ten pierwszy został zauważony przez tych którzy są na forum w weekendy, ale pewnie nikt nie czuje się na siłach, aby odpowiedzieć. Ja też Ci nie podpowiem, bo znam się na ogrzewaniu podłogowym elektrycznym, a prąd - jak wiadomo - płynie równo dobrze zarówno z górki jak i pod górkę, więc analogii z wodą tu nie ma.  Pewnie dopiero w poniedziałek pojawią się specjaliści.
    • Hej, Obecnie jestem na etapie elektryki w budynku (SSZ + wod-kan gotowy). Na przełomie lipca/sierpnia zaplanowane mamy tynki i rekuperacje. W sierpniu chcemy się zająć podłogówką. Nasuwa nam się kilka technicznych pytań, może któryś z kolegów koleżanek byłby w stanie podpowiedzieć. Kilka kwestii na temat budynku poniżej. - Dom na płycie z poddaszem użytkowym - Na parterze gotowa podłoga na wysokości 24 cm - w pomieszczeniach mieszkalnych panale winylowe, a w łazience, kotłowni i kuchni płytki - Na poddaszu gotowa podłoga na wysokości 19 cm - w pomieszczeniach mieszkalnych panale winylowe, a w łazience płytki - Podłogówka we wszystkich pomieszczeniach - Wylewka anhydrytowa 5cm   Moje pytania: 1) Sporządziłem małą tabelkę z grubościami styropianu jakie chciałbym zastosować. Czy grubość jaką zostawiłem na wykończenie podłogi jest wystarczająca? Czy grubości styropianu można dobrać jakoś optymalniej? 2) Z racji tego, że w niektórych pomieszczeniach będą panele, a w niektórych płytki, grubość styropianu będzie się różnić między nimi. W jaki sposób prowadzi się rurki od ogrzewania podłogowego pomiędzy takimi pomieszczeniami, bo podejrzewam, że trzeba uniknąć spadków itp. Czy rurki do tych pomieszczeń prowadzi się w warstwie styropianu?   3) Czy biorąc pod uwagę punkt 2, na etapie podłogówki muszę wykonać jakąś dodatkową przerwę dylatacyjną między tymi pomieszczeniami? Czy tym zajmują się już posadzkarze?   4) W jaki sposób ułożyć styropian przy klatce schodowej na poddaszu? Czy zakończyć układanie w jakiejś odległości od krawędzi schodka/krawędzi klatki? Tak aby umożliwić lepsze zakotwiczenie barierek?   Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam 
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...