rytorek Napisano 26 lipca 2019 Udostępnij #1 Napisano 26 lipca 2019 Hej! Nie wiem gdzie zapytać, znajomi "nietechniczni" - nie pomogą, a czas goni... Rzecz dotyczy wymiany uszczelki rury odpływowej miski WC (przymocowanej do ściany). Montaż robiła ekipa wykończeniowa 2 miesiące temu, uszczelka tydzień temu pękła i oczywiście, jak to z "majstrami" bywa, jest problem z naprawą - nikt nie chce przyjechać do tak "małej" rzeczy... 3 pytania: 1) czy taka uszczelka jest uniwersalna, da się ją dokupić? |Czy każdy model WC ma swoje własne wymiary i trzeba szukać dokładniej? Znalazłem coś takiego:https://armaturasanitarna.com/p2371,alcaplast-m902-rura-krociec-odplywu-podlaczenie-wc-uszczelka-podlaczenia.html 2) Miska WC jest "zasilkonowana" do ściany - czy to po prostu przeciąć nożem i następnie nałożyć nową warstwę, czy potrzebny jakiś "specjalistyczny" sprzęt? 3) Duży będzie problem z demontażem miski przykręconej w taki sposób (materiał ze strony www producenta): https://www.excellent.com.pl/public/files_prod/instrukcja_montazu_bull_quadra___.pdf Link do komentarza
retrofood Napisano 26 lipca 2019 Udostępnij #2 Napisano 26 lipca 2019 Dnia 26.07.2019 o 12:38, rytorek napisał: Montaż robiła ekipa wykończeniowa 2 miesiące temu, uszczelka tydzień temu pękła i oczywiście, jak to z "majstrami" bywa, jest problem z naprawą - nikt nie chce przyjechać do tak "małej" rzeczy... Rozwiń A gwarancja to pies? Taka uszczelka "sama" nie miała prawa pęknąć. Albo była trefna - co monter winien zauważyć, albo sam ją zepsuł. Więc we obydwu przypadkach powinien biegusiem przybyć i poprawić na własny koszt. Link do komentarza
joks Napisano 26 lipca 2019 Udostępnij #3 Napisano 26 lipca 2019 Nie ma problemu z dokupieniem takiej uszczelki . Dnia 26.07.2019 o 12:38, rytorek napisał: czy potrzebny jakiś "specjalistyczny" sprzęt? Rozwiń Klucz 19stka płaski Link do komentarza
Gość Napisano 26 lipca 2019 Udostępnij #4 Napisano 26 lipca 2019 Nie bardzo rozumiem skąd masz to zdjęcie pękniętej uszczelki, skoro piszesz, że Dnia 26.07.2019 o 12:38, rytorek napisał: Miska WC jest "zasilkonowana" do ściany Rozwiń i jeszcze pytasz jaki Dnia 26.07.2019 o 12:38, rytorek napisał: będzie problem z demontażem miski przykręconej Rozwiń Link do komentarza
joks Napisano 26 lipca 2019 Udostępnij #5 Napisano 26 lipca 2019 Dnia 26.07.2019 o 12:38, rytorek napisał: Montaż robiła ekipa wykończeniowa 2 miesiące temu, uszczelka tydzień temu pękła Rozwiń Coś tu się nie zgadza .....sama z siebie pękła i teraz zaczęło lecieć ?? Tak w ogóle to chyba to nie jest uszczelka od tego czarnego króćca .. i ona nie pękła tylko spory kawałek jej brakuje . Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 26 lipca 2019 Udostępnij #6 Napisano 26 lipca 2019 Dnia 26.07.2019 o 12:38, rytorek napisał: 1) czy taka uszczelka jest uniwersalna, da się ją dokupić? |Czy każdy model WC ma swoje własne wymiary i trzeba szukać dokładniej? Znalazłem coś takiego: Rozwiń To wygląda na jakieś ulepszenia psedofachowców, po co te kawałki (na zdjęciu widać dwa czarne) na obwodzie uszczelki? tam ich nie powinno być. Ta uszczelka/połączenie z linka który wkleiłeś nie ma żadnych takich kawałków, wydaje misie ze cie pseudofachowcy pocięli uszczelkę na dwa lub cztery kawałki i ja założyli, mam na myśli ta uszczelkę która widać na zdjęciu z lewej strony. Dnia 26.07.2019 o 12:38, rytorek napisał: 2) Miska WC jest "zasilkonowana" do ściany - czy to po prostu przeciąć nożem i następnie nałożyć nową warstwę, czy potrzebny jakiś "specjalistyczny" sprzęt? Rozwiń Czyli masz wc podwieszany zabudowany i musisz najpierw nożykiem odciąć silikon a potem odkręcić dwie nakrętki przy czym uważaj aby miska nie spadła po odkręceniu i nie uszkodziła mocowań. Link do komentarza
Gość Napisano 26 lipca 2019 Udostępnij #7 Napisano 26 lipca 2019 SKĄD MASZ TO ZDJĘCIE? Dnia 26.07.2019 o 12:38, rytorek napisał: Rozwiń Czy to z TWOJEJ łaxienki? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 29 lipca 2019 Udostępnij #8 Napisano 29 lipca 2019 Uszczelka (maszeta - można kupić)) ze zdjęcia nie ma prawa pęknąć to materiał elastyczny (guma) widać, że ktoś to sklejał pytanie tylko z jakiego powodu? Link do komentarza
Gość Napisano 29 lipca 2019 Udostępnij #9 Napisano 29 lipca 2019 Pewnie rytorka kompletnie zalało, bo, jak w piątek zadał pytanie, to już się nie pojawił... Link do komentarza
joks Napisano 29 lipca 2019 Udostępnij #10 Napisano 29 lipca 2019 Dnia 29.07.2019 o 10:57, uroboros napisał: Pewnie rytorka kompletnie zalało, bo, jak w piątek zadał pytanie, to już się nie pojawił... Rozwiń Ciekawe czym zalało ? Rzadkim czy gęstym ? Link do komentarza
Gość Napisano 29 lipca 2019 Udostępnij #11 Napisano 29 lipca 2019 Jak posprząta i zajrzy tutaj, to może się dowiemy. Link do komentarza
retrofood Napisano 29 lipca 2019 Udostępnij #12 Napisano 29 lipca 2019 Dnia 29.07.2019 o 10:57, uroboros napisał: Pewnie rytorka kompletnie zalało, bo, jak w piątek zadał pytanie, to już się nie pojawił... Rozwiń Może źle zrozumiał moja odpowiedź "biegusiem" i pobiegł za ekipą złożyć reklamację? Link do komentarza
rytorek Napisano 4 sierpnia 2019 Autor Udostępnij #13 Napisano 4 sierpnia 2019 Dzięki wszystkim za odpowiedzi! Wyjeżdżałem, dlatego nie odpisywałem :-) co do zdjęcia - sam je wykonałem - od spodu miski WC - po prostu wsunąłem tam aparat i tyle. uszczelka wygląda jakby była w dwóch częściach, ale wydaje mi się, że po prostu pękła w jednym miejscu i się "rozeszła" - może wcześniej była bardzo sprężysta, a teraz gdy już jej nie trzyma "pełen okrąg", to się po prostu skurczyła i jest taka 3cm przerwa ?? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 4 sierpnia 2019 Udostępnij #14 Napisano 4 sierpnia 2019 Dnia 4.08.2019 o 18:17, rytorek napisał: co do zdjęcia - sam je wykonałem - od spodu miski WC - po prostu wsunąłem tam aparat i tyle. uszczelka wygląda jakby była w dwóch częściach, ale wydaje mi się, że po prostu pękła w jednym miejscu i się "rozeszła" - może wcześniej była bardzo sprężysta, a teraz gdy już jej nie trzyma "pełen okrąg", to się po prostu skurczyła i jest taka 3cm przerwa ?? Rozwiń Ok, zrobiłeś zdjęcie jak piszesz ale przy kibelku podwieszanym tej rury nie widać, jest schowana pod obudową kibelka. Co do uszczelki to niemożliwe aby sama pękła, ktoś musiał jej pomóc w tym pęknięciu. Musiałbyś ją wymienić na nową, ale musisz wtedy zdemontować kibelek tak jak pisałem o tym wcześniej. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się