ale jeszcze do tego chcę się odnieść...
2 godziny temu, mhtyl napisał:Czyli coś koło tego co ja i powiem Ci że przy obecnej cenie instalacji fotowolaicznej nie kalkuluje się. Instalacja zwraca się po około 8-10 latach, koszt strzelam około 30 tys i jeszcze o ile nic się nie zepsuje przez te 8-10 lat to nikt Ci nie zagwarantuje że po opływie tych 8-10 lat instalacja będzie dalej funkcjonować czy nie trzeba będzie montować od nowa albo modernizować co niesie kolejne koszty. To przez te 10 lat za prąd zapłacisz biorąc obecną stawkę jaką płacisz 120 zł wyjdzie 14,5 tys. i gdzie sens montować ogniwa fotowoltaiczne?
Ja się nie mogę, ot tak po prostu z tym zgodzić...
Nie wiem, jaką instalację liczysz, za te strzelone 30k....ja akurat uważam, że warto....może ja żyję w innym świecie, ale mnie moja instalacja kosztowała ~20k...robiłem tak jak zawsze...dużo zapytań ofertowych po całej okolicy bliżej i dalszej - przy okazji okazało się, że firmy z najbliższej okolicy są najdroższe...proponowały mi 5-5,5k za 1kwp. Nie pisałem już o tym? Znalazłem wykonawcę, który do mnie ma ~50km, po ustaleniu szczegółów i wizji lokalnej (!) ustaliliśmy cenę - okazało się, że u mnie montaż jest wyjątkowo prosty, więc cena też może być niższa (i to sporo niż te z okolicy!). Dodatkowo - o czym nie wiedziałem - powiedział mi w jaki sposób można dostać 20% dofinansowania z WFOŚ i że od nowego roku mogę odliczyć instalację PV od podatku (to akurat wiedziałem) Z dofinansowania skorzystałem, więc cena sumarycznie niższa, fakt, trochę biegania i załatwiania, ale było warto.
Jasne, jak wziąłbym firmę z okolicy na najlepszych niby komponentach, to pewnie by mi się nie opłaciło...bo zapłaciłbym 2 razy tyle...