marcinx00 Napisano 4 maja 2019 #1 Napisano 4 maja 2019 mam pytanie co do izolacji rur PE flex czy jest sens izolować rury idące między płytą kartonowo gipsową a podłogą strychu nad rurą będzie 20 cm ocieplenia stropu, wiec będą w ciepłym miejscu czy nie wystąpi żadna kondensacja jak nie dam otuliny ? czy lepiej kupić np. otulinę PE szara DN 75
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 6 maja 2019 #2 Napisano 6 maja 2019 Woda wodociągowa ma ok. 10°C. Ścianki rur będą więc dość zimne. Nie wiem jaka temperatura i wilgotność będzie panowała w pomieszczeniu poniżej. Jednak ryzyko kondensacji istnieje. Bezpieczniej zrobić izolację rur.
marcinx00 Napisano 6 maja 2019 Autor #3 Napisano 6 maja 2019 ale tu chodzi nie o rury do wody tylko do wentylacji np. takie https://www.google.com/search?q=smart+flex&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjvxNKF34fiAhVupYsKHWBqB3UQ_AUIDigB&biw=1067&bih=537
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 8 maja 2019 #4 Napisano 8 maja 2019 Przepraszam, nie zwróciłem uwagi na dział. Jeżeli są to rury prowadzące od czerpni powietrza do centrali lub od centrali do wyrzutni, należy je izolować. Mogą mieć przecież nawet kilkanaście stopni poniżej zera.
marcinx00 Napisano 8 maja 2019 Autor #5 Napisano 8 maja 2019 chodzi o rury doprowadzające powietrze od rekuperatora do anemostatów ale prowadzone miedzy płytą KG a ociepleniem miedzy jętkami. Dostaje sprzeczne informacje od ludzi jedni mówią że trzeba izolować inni że nie, dostałem info z hurtowni sprzedającej rury flex że nie występują na nich skropliny na filmach też widzę że większość ich nie izoluje a znalazłem film ze dawana była otulina jak do rur kanalizacyjnych. I bądź tu mądry i zrób dobrze
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 13 maja 2019 #6 Napisano 13 maja 2019 Rury prowadzące od czerpni do centrali oraz z centrali do wyrzutni powinny być izolowane. Nimi przepływa powietrze nawet o ujemnej temperaturze.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się