rossoner22 Napisano 28 marca 2019 Udostępnij #1 Napisano 28 marca 2019 (edytowany) Witam. Mam tylko 10 cm na izolację poziomą podłogi przed wylewką. Zdecydowałem sie na płyty PIR z termoorganiki. Będę dawał 2x 5cm na przekładkę, żeby lepiej docinało się do rur. Który rodzaj okładziny wybrać? https://termoorganika.pl/plyty-poliizocyjanuratowe-pir AL - papier KRAFT pokryty aluminium PK - papier KRAFT WS - welon szklany ETX - welon szklany BWS - okładzina bitumiczna/welon szklany BT - okładzina bitumiczna AGRO AL - aluminium 50 mikronów AGRO P - aluminiowy laminat wielowarstwowy Edytowano 28 marca 2019 przez rossoner22 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 28 marca 2019 Udostępnij #2 Napisano 28 marca 2019 Ze względu na utrzymanie stabilnej izolacyjności płyt (z czasem zmniejszą się ich ciepłochronność) wskazane są pokrycia paroszczelne (folia aluminiowa). Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 28 marca 2019 Udostępnij #3 Napisano 28 marca 2019 2 godziny temu, rossoner22 napisał: Witam. Mam tylko 10 cm na izolację poziomą podłogi przed wylewką. Zdecydowałem sie na płyty PIR z termoorganiki. Będę dawał 2x 5cm na przekładkę, żeby lepiej docinało się do rur. Który rodzaj okładziny wybrać? https://termoorganika.pl/plyty-poliizocyjanuratowe-pir AL - papier KRAFT pokryty aluminium PK - papier KRAFT WS - welon szklany ETX - welon szklany BWS - okładzina bitumiczna/welon szklany BT - okładzina bitumiczna AGRO AL - aluminium 50 mikronów AGRO P - aluminiowy laminat wielowarstwowy Są jeszcze 2 firmy minimum, które specjalizują się w izolacjach PIR w formię płyt. Szeroka specjalizacja pozwala na aplikację zarówno w przegrodzie pionowej, poziomej, również pod ogrzewanie podłogowe, na krokwiach na zewnątrz i od środka. Dodatkowo, do dedykowanych aplikacji, płyty te wykończone są jednostronnie folią alu, papą, tynkiem suchym etc. Link do komentarza
rossoner22 Napisano 28 marca 2019 Autor Udostępnij #4 Napisano 28 marca 2019 1 godzinę temu, Budujemy Dom - budownictwo i instalacje napisał: Ze względu na utrzymanie stabilnej izolacyjności płyt (z czasem zmniejszą się ich ciepłochronność) wskazane są pokrycia paroszczelne (folia aluminiowa). Pir AGRO AL, czy Pir AL? Link do komentarza
rossoner22 Napisano 29 marca 2019 Autor Udostępnij #5 Napisano 29 marca 2019 A pod podłogówkę na poddaszu mieszkalnym warto dawać PIR czy wystarczy zwykły eps 100? Link do komentarza
ravhtc Napisano 29 marca 2019 Udostępnij #6 Napisano 29 marca 2019 EPS starczy. PIR będzie miało lepsze parametry lub ten sam przy mniejszej grubości ale cenowo wychodzi drożej.Za to jest twardy wściekle Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 5 kwietnia 2019 Udostępnij #7 Napisano 5 kwietnia 2019 Z PIR na podłogę mogę zasugerować zapoznanie się z ofertą RECTICEL i konkretnie mówię o płytach podłogowych Eurofloor® 300 (nazwa pochodzi prawdopodobnie od zwiększonej wytrzymałości na ściskanie ≥ 300 kPa) oraz Eurofloor® Xentro® (ultracienka płyta o bardzo dobrym współczynniku przewodzenia ciepła: λ = 0,019 W/mK) Link do komentarza
Rafal Sam Napisano 17 marca 2021 Udostępnij #8 Napisano 17 marca 2021 Czy ktos z fachowcow epleci plyty PIR na ocieplenie scian zewnetrznych? Jezeli tak czy pozniej nie ma problemu z nalozeniem siatki i tynku? Jak zniwelować nierownosci?? I ostatnie pytanie czy sie oplaca?? vs styropian grafitowy Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się