Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe

Recommended Posts

Witam proszę o opinie na temat  ogrzewania podłogowego

Czy warto

czy się popsuło i jak tak to czy to takie męczące do naprawy rozumiem demolka itp. chodzi mi bardziej o lokalizacje usterki

czy projektując ogrzewanie podłogowe warto miec grzejniki jak tak to gdzie?

Rozumiem, że projektując mam "dzwignie/ zawór"  na powiedzmy kazde pomieszcznie ?

Sterowanie ogrzewaniem, czy warto termostat miec w kazdym pokoju? chodzi o salon, pokoje łazienke?

Może tak na początek trochę poszukać, poczytać?

Dnia 26.01.2019 o 13:30, Rafal Sam napisał:

Czy warto

Rozwiń  

Warto.

czy się popsuło

Rozwiń  

Chyba, jak się przewierci rurkę...

czy projektując ogrzewanie podłogowe warto miec grzejniki jak tak to gdzie

Rozwiń  

Drabinka w łazience z oddzielnego obiegu.

Sterowanie ogrzewaniem, czy warto termostat miec w kazdym pokoju

Rozwiń  

Nie warto

Czy warto

Rozwiń  

Na pewno warto, tylko pod warunkiem że podłogówka będzie wykonana prawidłowo.

Rozwiń  

Proszę sobie poczytać kilka artykułów, tematów o ogrzewaniu podłogowym wodnym,elektrycznym bo widzę, że nie wiesz podstawowych rzeczy o podłogówce a zadajesz pytania na które nawet gdybym odpowiedział nie wiedziałbyś o co chodzi.

Dnia 26.01.2019 o 13:38, Rafal Sam napisał:

A moze już tyle poczytałem, ze za duzo?

Rozwiń  

Wątpię, bo gdyby tak było nie zadana pytania przez ciebie brzmiały by inaczej a nie np tak.

Rozumiem, że projektując mam "dzwignie/ zawór"  na powiedzmy kazde pomieszcznie ?

Rozwiń  

Dnia 26.01.2019 o 13:35, MrTomo napisał:

Drabinka w łazience z oddzielnego obiegu.

Rozwiń  

Myślę, że szkoda bawić się w oddzielne obiegi - drabinkę zrób elektryczną, a podłogówka niech grzeje się wodą o jak najniższej temperaturze - będzie ekonomiczniej...

Czym masz ogrzewać dom?

Dnia 26.01.2019 o 16:17, uroboros napisał:

Myślę, że szkoda bawić się w oddzielne obiegi - drabinkę zrób elektryczną, a podłogówka niech grzeje się wodą o jak najniższej temperaturze - będzie ekonomiczniej...

Czym masz ogrzewać dom?

Rozwiń  

Dlaczego? To zależy jaka będzie ta instalacja c.o., jeżeli mieszana i łazienka jest blisko kotłowni to nie jest problem aby drabinka była zasilana wodą z instalacji c.o.

Mam podłogowe w całym domu bez grzejników. Temperatura ustawiona 22', drabinka w łazience jest wpieta w obieg, może powinno być inaczej ale tak zrobiono i nie widzę minusów z tego powodu. W moim przypadku nie jest ona do ogrzania łazienki tylko aby ręczniki po kąpieli wyschly i się sprawdza.
Ogrzewanie gazowe, za grudzień z ciepłą wodą wyszło 350zl.

Ja polecam, podłogi przyjemne podczas chodzenia, nie są ciepłe ale jak się wejdzie na schody to jest duuuuza różnica.

Czy warto

czy się popsuło i jak tak to czy to takie męczące do naprawy rozumiem demolka itp. chodzi mi bardziej o lokalizacje usterki

czy projektując ogrzewanie podłogowe warto miec grzejniki jak tak to gdzie?

Sterowanie ogrzewaniem, czy warto termostat miec w kazdym pokoju? chodzi o salon, pokoje łazienke?

Rozwiń  

Moim zdaniem ogrzewanie pomieszczeń, to nie tylko określona temperatura w pomieszczeniu ale również zapewnienie komfortu  cieplnego dla użytkownika. W wielu przypadkach mamy do czynienia z dużymi przeszkleniami do samej podłogi. Najlepsze okno parokrotnie więcej wypuszcza ciepło na zewnątrz niż ocieplona ściana. W tej sytuacji, w pobliżu takiego okna trzeba dostarczyć odpowiednio więcej ciepła. Czy tu wystarczy sama strefa brzegowa, czy będzie konieczny grzejnik?  

Warto wiedzieć, że ogrzewanie podłogowe to niewielki ruch powietrza, a więc przemieszczanie ciepła w pomieszczeniu jest też ograniczone, a różnice temperatur są niekorzystne dla komfortu cieplnego a  ponadto, przy słabszych oknach istnieje możliwość roszenia wilgoci.

To tylko moje zdanie.

W sumie temat dla projektanta ogrzewania.

Proponuję teraz, zimą wypożyczyć kamerkę termowizyjną aby zobaczyć jak jest naprawdę - a

jest bardzo różnie. Korzystam z kamery w swojej pracy,  stąd poza podstawową wiedzą teoretyczną, co nieco widziałem a nawet trochę więcej i dlatego takie mam zdanie w tym temacie. Niektóre ze swoich obserwacji i eksperymentów opisałem na mojej stronie z końcówką pl

Edytowano przez Parkiet Komplex (zobacz historię edycji)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Witam co do ociepleń mowa tu o zewnętrznym styropianie 15 okna kilkuletnie ale na dole bedzie wymiana tam gdzie jest ich najwiecej na nowe itd .Dach jest z blachodachówki jest tam wata szklana itd. Poddasze jest użytkowe ok 50 m na dole ok 100. Grzejniki Grzejnik stalowe Purmo.Dotychczas jest to ogrzewane ekogroszkiem plus zasobnik na wode 120 l. Co do kotła to myslałem o Termecie Boschu choc nei wiem czy lata na lpg czy tylko na gazie ziemnym oraz np VIESSMANN Vitodens 100-W B1HF jedynie zasobnik na wode myslałem by podbiąć z ACV SMART 210 litrów np.
    • Jakbyś chciał odrolnić to możesz sprawdzić koszta w kalkulatorze https://kalkulator-dzialki.pl/
    • Możesz sprawdzić to w 15 sekund w darmowym kalkulatorze https://kalkulator-dzialki.pl/ 
    • Dzień dobry,  W urzędzie marszałkowskim złożyliśmy pismo i wniosek o zmianę uchwały w sprawie zmniejszenia ze 100 m. Do 50 m. możliwość zabudowy działek od linii brzegowej jeziora. Działki są praktycznie obok siebie, grunty rolne klasa VI z. Obecnie uprawiane, orane i talerzowanie. Brak jakiejkolwiek zabudowy. Urząd Marszałkowski wysłał prośbę do PINB celem skontrolowania tych działek pod kątem samowoli. Dostaliśmy pismo z PINB zawiadamiający o takiej kontroli. Czy PINB może kontrolować działkę, na której nic nie ma? Ani budynku, ani stodoły, nic.  Działka nie ma warunków zabudowy nawet! Jakież było moje zdziwienie gdy przyjechali dzisiaj skontrolować jedną! Działkę. Wyglądało tak: to tą działka? Tak. Nie jest zabudowana. Nie jest jak widać. Zrobienie 2 czy 3 zdjęć i odjazd. Całość trwała 3 minuty. Pozostałe działki są w ciągu nad jeziorem. Kolejna działka kontrola za miesiąc. I tak kilkanaście razy. Trzeba być na takiej kontroli. Wolne w pracy trzeba brać. Jaki jest problem aby zrobić sobie spacer 15 minutowy nad jeziorem i za jednym przyjazdem zrobić zdjęcia pól? Podkreślam. Nie ma na nich nic. Nawet pola nie mają jeszcze WZ Co robić? Jeśli nadal będą tak działać jak inspektor zapowiedział to informacja zwrotna do urzędu Marszałkowskiego że nie ma samowoli nadejdzie w połowie przyszłego roku.l kalendarzowego. Co robić? Dodam jeszcze że w piśmie zawiadamiających z PINB o kontroli powołują się na paragrafy które odnoszą się do budowli, placów budowy i zgodności z planami budowy. Kontrola też jest nazwana kontrola budynków (kiedy takich budynków tam nie ma)
    • Dzień dobry,  W urzędzie marszałkowskim złożyliśmy pismo i wniosek o zmianę uchwały w sprawie zmniejszenia ze 100 m. Do 50 m. możliwość zabudowy działek od linii brzegowej jeziora. Działki są praktycznie obok siebie, grunty rolne klasa VI z. Obecnie uprawiane, orane i talerzowanie. Brak jakiejkolwiek zabudowy. Urząd Marszałkowski wysłał prośbę do PINB celem skontrolowania tych działek pod kątem samowoli. Dostaliśmy pismo z PINB zawiadamiający o takiej kontroli. Czy PINB może kontrolować działkę, na której nic nie ma? Ani budynku, ani stodoły, nic.  Działka nie ma warunków zabudowy nawet! Jakież było moje zdziwienie gdy przyjechali dzisiaj skontrolować jedną! Działkę. Wyglądało tak: to tą działka? Tak. Nie jest zabudowana. Nie jest jak widać. Zrobienie 2 czy 3 zdjęć i odjazd. Całość trwała 3 minuty. Pozostałe działki są w ciągu nad jeziorem. Kolejna działka kontrola za miesiąc. I tak kilkanaście razy. Trzeba być na takiej kontroli. Wolne w pracy trzeba brać. Jaki jest problem aby zrobić sobie spacer 15 minutowy nad jeziorem i za jednym przyjazdem zrobić zdjęcia pól? Podkreślam. Nie ma na nich nic. Nawet pola nie mają jeszcze WZ Co robić? Jeśli nadal będą tak działać jak inspektor zapowiedział to informacja zwrotna do urzędu Marszałkowskiego że nie ma samowoli nadejdzie w połowie przyszłego roku.l kalendarzowego. Co robić?
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...