Skocz do zawartości

Zmiana wyłącznika ciśnieniowego na sterownik automat PC-59 - pytania

Batman

Recommended Posts

Napisano

Witam. Od pewnego czasu borykam się z moją instalacją wody ze studni głębinowej. Na początku było wszystko okej, zaraz za pompą zakładałem zawór zwrotny. Później zaczęła się cofać woda. Doszedłem do wniosku, że został zabrudzony ten zawór i się pewnie nie domyka. Woda niestety jest zamulona. Ostatnio po około półtora roku żywot zakończył zbiornik przeponowy. Niestety by wysłać go na reklamację musiałem zakupić nowy. Teraz wszystko działa lepiej ale ta nieszczęsna woda ciągle się powoli cofa. Doszedłem do wniosku, że chyba nie ma sensu wymieniać tego zaworu bo znów się może zabrudzić. Być może lepszym rozwiązaniem będzie zamontowanie sterownika czy automatu, który na już wbudowany zawór zwrotny. Pomyślałem o czymś takim jak PC-59:

kyjVu_4o2bnu3RH8M6zS7F5oo7BPPVWVorMxSaM0

I teraz pytania. Po pierwsze czy warto akurat ten sterownik? A drugie pytanie. Jak do poniższej instalacji go wstawić? Nie chciałbym zbyt mocno ingerować w konstrukcję czy chciałbym zostawić stary wyłącznik ciśnieniowy tylko pozbawić go zasilania (które przeniosę do nowego urządzenia). Na początku myślałem, żeby wstawić w miejsce 1 ale doszedłem do wniosku, że woda i tak będzie się częściowo cofać - od strony tych ciemnych filtrów (tak wyglądają po 2 tygodniach). Więc może w miejsce 2? Mogę tak zrobić? Bedzie to miało sens?

aap2O-2epABC2RylAtjYzUfs73y8aN7HHFFH2I3O

• 4 tygodnie temu...
Napisano (edytowany)

Woda zamulona? Najpierw wyciąg pompę. Jak głeboka jest studnia? Może pompa jest za nisko i wciąga muł.

Zawór zwrotny możesz dać w piwnicy np. za filtrami. Pozatym błędem jest że instalatorzy dają zawór zwrotny takiego samego rozmiaru jak króciec pompy tz jeśli wyjście pompy jest 1" to zawór najlepiej jak jest 5/4" lub 6/4".

Pisze to z własnego doświadczenia. Ja mam wyjście z pompy 5/4 a zawór 2". Pompa śmiga a zbiornik przeponowy nabija mi 50l w 20sekund. Przy zaworze 5/4 trwało to 50s.

Fakt jest taki że musisz najpierw wyczyścić wode. Czy woda była zamulona od początku czy to sie stało niedawno?

W studni nie powinno być syfu chyba że jest źle zrobiona.

Sterownik co opisałeś zarżnie cie pompę jak woda będzie pobierana krótkotrwale. Jak wode ze studni masz do podlewania to możesz go użyć. 

Edytowano przez softer (zobacz historię edycji)
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

Studnia ma 30 metrów a pompa jest na jakiś 15 czy 20 metrach. Jeśli dobrze pamiętam woda jest zamulona od początku. Ciągle planuję ten zawór zwrotny i skłaniam się ku opcji nr 2 ze zwykłym zaworem zwrotnym.

Napisano

Ale jedyne dostępne miejsce montażu to odcinek zaznaczony jako 2 na zdjęciu w pierwszym poście - czyli niebieska rura PE. Może być taki montaż?

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• A co wspólnego ma ocieplenie lukarny z lokalizacją krokwi? Najwyżej do prawej krokwi dobijesz kawałek belki tak, aby zlicować istniejącą krokiew z murem lukarny...
    • Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem. Czy chodzi o krokwie w tej zasadniczej części dachu, na lewo i prawo od lukarny? Bo jeżeli tak, to przecież krokwie nie muszą znajdować się blisko niej.
    • Patryk3321  dobrze zareagowałeś na ten dziki remont, pisząc tu na forum.   Dodam, że to, co tam leży, (gary i belki) to nie jest całe obciążenie tego stropu gęstożebrowego, przyjdzie jeszcze obciążenie nadbetonem.    Teriva najlżejszy,  ciężar własny z nadbetonem to około 0,3 tomy na m², jak zrobisz tam 100 m2 stropu to masz 30 ton ciężaru własnego stropu, a to niestety nie koniec.   Belki stropowe osadzone bezpośrednio na podkutej ścianie (bez pełnego oparcia  na przelot) to zwiększa ryzyko.   Tego typu mury na zaprawie wapiennej mają zazwyczaj niską wytrzymałość na ściskanie – często poniżej 1-5 MPa. Zaprawy wapienne są "miękkie" i podatne na degradację z czasem, zwłaszcza pod wpływem wilgoci, mrozu czy soli, co osłabia całą strukturę.        
    • Musisz wstawić fotki albo to narysować.
    • Witam, mam taki problem firma która budowała mi dom coś im nie poszło z czytaniem rysunku i wymiarami a mianowicie mury lukarny dachowej są równe ale krokwie z jednej strony jest 15cm od muru a z drugiej strony dochodzi do muru na zero i tu moje pytanie jak naprawić ten błąd czy ktoś ma jakieś pomysły zeby obróbka dachu zaczynała sie później równo z murem? Lewa krokiew dolega do muru i a prawa jest od muru 15cm gdy ocieple styropianem 15cm to w tedy obrobka blachy pójdzie z prawej strony równo z murem a z lewej bedzie isc od ściany.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...