oldi Napisano 26 kwietnia 2018 #1 Napisano 26 kwietnia 2018 (edytowany) Projektuję dom, w który będzie ogrzewany tylko i wyłącznie gazem. W domu będzie również WM z rekuperacją. Powierzchnia domu to 170 m kw. Będzie dom 2 piętrowy, na bazie sześcianu, bez żadnych dodatkowych skosów i poddaszy. Projekt domu, to mniej więcej coś takiego: Czyli komin powietrzno spalinowy byłby po prawej stronie. W związku z tym, że będzie WM z rekuperacją i kocioł na gaz, zastanawiam się nad wyrzuceniem z projektu wszystkich kominów zarówno wentylacyjnych jak i spalinowych. Zastanawiam się nad systemem powietrzno spalinowym. Z tego co doczytałem, to nie może być użyty, gdy moc kotła przekracza 21 kW. A u mnie nie przekroczy. Dodatkowo, będzie zamontowany na ścianie od strony północnej, czyli tam gdzie nie będzie żadnego okna. Czyli coś takiego: Tak to w praktyce wygląda: Co o tym sądzicie? Edytowano 26 kwietnia 2018 przez oldi (zobacz historię edycji)
Elfir Napisano 26 kwietnia 2018 #2 Napisano 26 kwietnia 2018 ja mam taki dom - zero kominów, nawiew i wywiew WM oraz kocioł puszczony przez ścianę. Mój kocioł ma 14 kW maksymalnej mocy.
oldi Napisano 27 kwietnia 2018 Autor #3 Napisano 27 kwietnia 2018 I jak oceniasz takie rozwiązanie? Masz WM z rekuperacją czy samą WM?
Elfir Napisano 27 kwietnia 2018 #4 Napisano 27 kwietnia 2018 (edytowany) z rekuperacją. Ja wybierałam rozwiązania najtańsze w budowie i najszczelniejsze (mam płaski dach), dlatego komin odpadał. Nie mam żadnych problemów, poza tym, że na elewacji robi się zaciek - na rurze osiada sadza z kominów sąsiadów i podczas deszczu spływa stróżką po elewacji. Edytowano 27 kwietnia 2018 przez Elfir (zobacz historię edycji)
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się