retrofood Napisano 22 kwietnia 2018 Udostępnij #1 Napisano 22 kwietnia 2018 Cholera, znowu zapomniałem zrobić fotki, ale za tydzień je zamieszczę. Moje hibiskusy obsiadły jakieś mchy a nawet porosty i zaczynają się panoszyć na całego. Znaczy na głównych pędach, ale też coraz wyżej włażą na gałązki. Jak się tego pozbyć? Rośliny rozmnażane kilkadziesiąt kilometrów stąd, tam nie mają do dziś żadnych problemów, a u mnie pogrom... Przed następnym weekendem zrobię zdjęcia, bo znów zapomniałem, ale może ktoś miał juz podobny problem. Fachowcy miejscowi (skąd pochodzą sadzonki) mawiają że to od świeżego powietrza, u nas w mieście po prostu takie porosty giną, a na wsi trzymają się nieźle. Może to i prawda, bo w mieście czuję się nieźle, a kiedy po pewnym czasie pojechałem na wieś to zatrułem się... świeżym powietrzem. Miałem zwyczajnie duże zawroty głowy (przemysłu chemicznego tam nie ma, to nie jest ironia) i potrzebowałem dwa dni do adaptacji. Jeśli jednak dałoby się jakimś opryskiem taki mech zlikwidować to proszę o podpowiedź. PS. Krzewy kwitną w zasadzie normalnie i na pozór nic im to nie przeszkadza. Sprawa ciągnie się już od kilku lat. Link do komentarza
Elfir Napisano 22 kwietnia 2018 Udostępnij #2 Napisano 22 kwietnia 2018 masz czyste powietrze i wysoką wilgotność. Toksycznie nie jest. Link do komentarza
retrofood Napisano 22 kwietnia 2018 Autor Udostępnij #3 Napisano 22 kwietnia 2018 12 minut temu, Elfir napisał: masz czyste powietrze i wysoką wilgotność. Toksycznie nie jest. To samo już słyszałem. Niby mam się cieszyć, ale zupełnie nie jestem zadowolony. Powiedz mi jak pozbyć się tego mchu! Link do komentarza
Redakcja ZielonyOgrodek.pl Napisano 23 kwietnia 2018 Udostępnij #4 Napisano 23 kwietnia 2018 Możesz zawsze spróbować delikatnie zeskrobać, ale i tak pojawią się ponownie. Radzę je zaakceptować Wstaw zdjęcie, to zobaczymy, co to. Link do komentarza
Elfir Napisano 23 kwietnia 2018 Udostępnij #5 Napisano 23 kwietnia 2018 9 godzin temu, retrofood napisał: To samo już słyszałem. Niby mam się cieszyć, ale zupełnie nie jestem zadowolony. Powiedz mi jak pozbyć się tego mchu! Palić opony w pobliżu krzewów? Link do komentarza
retrofood Napisano 6 maja 2018 Autor Udostępnij #6 Napisano 6 maja 2018 Narobiłem zdjęć od cholery, tylko kabel od aparatu się gdzieś zapodział. W związku z tym tylko tyle co z telefonu. Link do komentarza
retrofood Napisano 11 maja 2018 Autor Udostępnij #7 Napisano 11 maja 2018 nikt nic nie wie? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się