Libra 76 Napisano 19 lipca 2007 Udostępnij #1 Napisano 19 lipca 2007 Witam Wszystkich. Mam problem z wyborem pokrycia dachowego na moim domu. Dach o powierzchni 243 m2, po drobnych zmianach powiedzmy 250 m2 o pochyleniu 25 stopni. Dach oparty na rzucie krzyża, dwuspadowy.Wygląda na prosty do wykonania. Wysokośc kalenicy 5m. Od samego poczatku skłaniałem się ku blachodachówce z posypką (np. firmy Decra) gdzie dachówka taka posiada 30-letnią gwarancję i całe pokrycie-wraz z akcesoriami, tworzy jednolity system.Łatwy i szybki montarz, odciążona więźba, estetyczny wygląd, zminimalizowany efekt padających kropel dzięki powłoce z kruszywa, śnieg leży na dachu i nie spada na głowę, podobno dzięki posypce też się mniej nagrzewa. Cena: jak za dachówkę tradycyjną ok 80 zl m2 (ale w tym akcesoria) Ale... cały "misterny plan" zaczął się chwiać gdy zacząłem zasięgać opinii w hurtowniach budowlanych, u osób które już wybudowały dom z zastosowaniem tradycyjnych dachówek. Sam już teraz nie wiem w co tu wierzyć. Dachówka z posypką waktycznie jest taka beee?Może przez te osoby przemawia brak wiary w osiągnięcia techniki budowlanej, lub brak fachowej wiedzy w tym temacie. Proszę o opinie i może jakąś konstruktywną poradę w tym temacie. Link do komentarza
Marcyśka Napisano 8 listopada 2007 Udostępnij #2 Napisano 8 listopada 2007 Zazwyczaj tak jest że do wszelkich nowości podchodzimy bardzo ostrażnie. Ale to dobrze - bo często okazuje się że tylko przereklamowany bubel. Myslę, że skoro cena jest podobna do ceny dachówki to wybierz dachówkę ceramiczną oczywiście - ona sprawdza się od bardzo dawna. Link do komentarza
Garda Napisano 9 listopada 2007 Udostępnij #3 Napisano 9 listopada 2007 Tyle tylko że jest cięższa. Ja prawdopodobnie wybiorę gonty. Link do komentarza
Justyn Napisano 26 listopada 2007 Udostępnij #4 Napisano 26 listopada 2007 Teoretyzując ,najlepiej byłoby wynająć pokój w domu z taką dachówką w czasie złej pogody na miesiąc lub dwa i sprawdzić to osobiście. Link do komentarza
Garda Napisano 1 grudnia 2007 Udostępnij #5 Napisano 1 grudnia 2007 Jednak gonty. To naprawde jest dobry wybór. Link do komentarza
Mayster Napisano 19 grudnia 2007 Udostępnij #6 Napisano 19 grudnia 2007 A dlaczego tak się bronić przed dachówką? Rzecz sprawdzona i dawno zdała egzamin. Link do komentarza
doktor Napisano 3 lutego 2008 Udostępnij #7 Napisano 3 lutego 2008 oczywiście - dachówka ceramiczna jest bardzo dobrym pokryciem dachowym - najlepszym. Link do komentarza
Wanda Napisano 3 lutego 2008 Udostępnij #8 Napisano 3 lutego 2008 Trochę drogawa ale w rezultacie najbardziej trwała. Link do komentarza
Marcyśka Napisano 3 lutego 2008 Udostępnij #9 Napisano 3 lutego 2008 Cytat Tyle tylko że jest cięższa. Ja prawdopodobnie wybiorę gonty. Rozwiń Pod dachówkę muszą być grubsze krokwie niż pod gonty... gdyż dachówka jest cięższa - ale w projektach jest napisane jakie pokrycia dachowe nadają sie do takiej konstrukcji dachu o danym przekroju krokwi... więc nie możemy sobie sami tak zmienić gontów na dachówkę - bo może to powodować później problemy... Link do komentarza
Merc Napisano 4 lutego 2008 Udostępnij #10 Napisano 4 lutego 2008 Cytat ale w projektach jest napisane jakie pokrycia dachowe nadają sie do takiej konstrukcji dachu o danym przekroju krokwi... Rozwiń Dlatego na rodzaj dachu trzeba zdecydować się zanim zbudujemy dom. Link do komentarza
doktor Napisano 19 lutego 2008 Udostępnij #11 Napisano 19 lutego 2008 Cytat Dlatego na rodzaj dachu trzeba zdecydować się zanim zbudujemy dom. Rozwiń dokładnie - bo później mogą nam pękać ściany jesli dach będzie za ciężki Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się