Tojek Napisano 15 listopada 2017 Udostępnij #1 Napisano 15 listopada 2017 Dzień Dobry. Mam pytanko, a mianowicie razem z żoną posiadamy działkę budowlaną 800m2 i chcielibyśmy rozpocząć budowę domu. Po długich przemyśleniach i poszukiwaniach w końcu udało nam się wybrać projekt domu http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/23568-dom-w-turkusach-g2.html , moje pytanie brzmi czy za kwotę która jest w kosztorysie czyli 392 500 zł, uda nam się zbudować ten dom. Chciałbym nadmienić, iż będzie to budowa naszego pierwszego domu (i pewnie ostatniego :-)) i nie mamy żadnego doświadczenia w branży budowlanej. Link do komentarza
Elfir Napisano 15 listopada 2017 Udostępnij #2 Napisano 15 listopada 2017 a skąd jesteś? W okolicach Warszawy może być trudno. Ceny robocizny szybują. A jak nie masz doświadczenia to duże prawdopodobieństwo, że popełnisz kilka błędów płatnych dodatkowo. Dlatego zwykle warto dodać sobie te 20% zapasu. Link do komentarza
Buster Napisano 16 listopada 2017 Udostępnij #3 Napisano 16 listopada 2017 Napiszę tak.400 tys zł to nie jest mało,ja za tą sumę wybudowałbym,Elfir też i jeszcze parę złotych by zostało.To jest około 2500 zł za mkw. Wgryzaj się w temat,dużo czytaj.Ja na Twoim miejscu budowałbym. Link do komentarza
Tojek Napisano 16 listopada 2017 Autor Udostępnij #4 Napisano 16 listopada 2017 Mieszkam w Świnoujściu, a działka na której chcielibyśmy się pobudować jest w okolicach Szczecina. Kupno mieszkania w Świnoujściu to koszt 420 000zl za 70m2. wiec chyba jednak, spróbujemy sie pobudowac Cytat Link do komentarza
Tojek Napisano 20 listopada 2017 Autor Udostępnij #5 Napisano 20 listopada 2017 Chciałbym się jeszcze poradzić innego projektu, http://www.dobredomy.pl/projekt/nelaIV/ tak orientacyjnie, czy ten projekt udało by się wybudować za 440 000zl ''pod klucz'', co o tym sądzicie? Link do komentarza
anpi Napisano 20 listopada 2017 Udostępnij #6 Napisano 20 listopada 2017 Sądzimy, że to wróżenie z fusów. Taki sam dom (nie ten, który zalinkowałaś) można zbudować za 250 albo za 600 tys. To zależy od wielu czynników. Pogadaj z lokalnymi firmami budowlanymi, pokaż im projekt, niech wstępnie wycenią. Link do komentarza
Wrobek Napisano 30 listopada 2017 Udostępnij #7 Napisano 30 listopada 2017 Ja powiem inaczej jak sobie przejrzycie projekty na stronach pracowni projektowych i podane ceny kosztorysy (chociaż nie wszędzie są dostępne) to możecie zakładać, że są to ceny uśrednione tak więc da się i taniej i drożej. Na pewno duże miasta to ogromny problem aby zmieścić się w kosztach za fachowców więc blisko 50% inwestycji. Z drugiej strony jak ktoś będzie budował sporo rzeczy sam, a do tego postara się kupować materiały jak ich cena jest atrakcyjna przykład bloczki kupione w zimę to w moim przypadku był koszt o 20% niższy aniżeli w sezonie, a to już idzie w tysiące złotych tu, tam i można się zmiesić w kosztorysie. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się