dominik Napisano 16 czerwca 2007 #1 Napisano 16 czerwca 2007 Witam.Przewertowałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi.Chodzi o to, że czytałem gdzieś w sieci, że od tego roku skrócony został czas dla urzędu gminy na wydanie dezyzji o warunkach zabudowy, z 3 mies. na 2. I z tego co pamietam to za każdy dzień zwłoki z wydaniem decyzji mogę wnioskować o odszkodowanie do gminy w wysokosci 500zł.Czy to prawda? Czy coś źle przeczytałem. (bo nie moge teraz tego znaleźś)A jesli prawda to jakie przepisy mówią o tym fakcie? Mija miesiąc od złożenia wniosku, a po rozmowie z prowadzącym projektantem wynika, że mogę sobie poczekać z 3-4 mies. Bo decyzję wójt podpisuje na podstawie jakichś papierków od gościa z województwa.A ten chyba zbytnio się nie kwapi. Zresztą sie nie dziwie jak mu z całego województwa z gmin wplywaja papierki. Bo jesli z tym odszkodowaniem to prawda i jest to zapisane w ustawie to nie mam zamiaru podarować tego urzędnikom.Tylko czy wówczas gmina nie zwali winy na tego z woj.? Proszę o wyjaśnienie mi jak z tym jest?
Redakcja Napisano 4 lipca 2007 #2 Napisano 4 lipca 2007 Opóźnienia w wydaniu przez urząd pozwolenia na budowę rzeczywiście są zagrożone karą 500 zł za każdy dzień zwłoki, z tym że kara ta przekazywana jest na rzecz skarbu państwa a nie wnioskodawcy. Ponadto to nie wójt wydaje decyzje o pozwoleniu na budowę a starosta.
dominik Napisano 4 lipca 2007 Autor #3 Napisano 4 lipca 2007 Dziękuję za informację.Szkoda, że to odszkodowanie nie idzie do klijenta. Ale czy to dotyczy równiez decyzji o warunkach zabudowy czy tylko pozwolenia na budowę?Bo o to pytałem.
Redakcja Napisano 4 lipca 2007 #4 Napisano 4 lipca 2007 Warunki zabudowy wydawane są w normalnym trybie postępowania administracyjnego i w razie opóźnienia w jej wydaniu można jedynie złożyć skargę na opieszałość urzędu.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się