4 godziny temu, zenek napisał:pod podlogę na gruncie musisz dać płytę betonową (grubsza) lub cieńsza żelbetowa
mhtyl - Nie namawiam na zelbet - daję alternatywę.
Jeśli chce zrobić warstwy podłogi, a dotąd nie miała betonu - to może musi wykopać wgłąb - i nigdzie nie pisałem że ma odkopać fundament, tylko, że nie może poniżej fundamentu zejść, a w wypadku, gdy jest to tylko parter, to napisałem:
1 godzinę temu, Kasia112 napisał:
2 godziny temu, zenek napisał:No to nie wiem, po co chcesz kopać pod podłogę aż do ław (czyli pewnie metr w dół)?
chyba jasne?
Od papy styropian nie znika - tylko od lepiku na zimno, a dokładnie zwartych w nim rozpuszczalników.
Papa zgrzewalna , którą radziłem - również nie powinna reagować na styropian - al e to można znaleźć w specyfikacji danej papy. Zreszta nowoczesna papa dedykowana do izolacji podlogi powinna być neutralna dla styropianu - to bardzo częste stosowanie.
Nie podejmuję się kategorycznie wyżej stawiać papę niż folię, ale papa grub. 3 - 5 mm zbrojona budzi we mnie większe zaufanie.
Styropianu dałbym min. 15 cm, a jak można (a widać, można) to 20.
Na rys. poglądowym podlogi na gruncie jest wykop do wierzchu ławy - oczywiście wykop do wylewania ławy - ale wykopanie ponowne do wierzchu ławy nie powinno w żaden sposób zagrozić budynkowi. Tak samo kopie się dreny, schodzi się nawet nizej.. Natomiast nie wolno zejść poniżej poniżej ławy.
Ale w omawianym budynku nawet zejście do ławy nie jest potrzebne - co wcześniej napisałem !