radek_1986@vp.pl Napisano 20 lipca 2016 Udostępnij #1 Napisano 20 lipca 2016 Witam, zakupiłem stolik w internecie, który jest nie takiego koloru jak miałbyć, nie mam możliwości zwrotu, bo za późno to zauważyłem. Czy jest możliwość pokrycia go czymś, jakimś olejem, bejcom żeby zmienić kolor?Aktualnie jest to coś w rodzaju siwego dębu, powinien być zbliżony bardziej do naturalnego, czyli bardziej żółty (?).Czym można by spróbować go pokryć? Dziękuje i pozdrawiam,Radek Link do komentarza
Gość stach Napisano 20 lipca 2016 Udostępnij #2 Napisano 20 lipca 2016 Zależy od tego, z jakiego materiału jest stolik zrobiony i jak wykończona została jego powierzchnia...Ten "siwy dąb" to jakaś folia, fornir, czy "żywa" decha dębowa?Czy powierzchnia jest wylakierowana?Jakieś zdjęcie... Link do komentarza
radek_1986@vp.pl Napisano 20 lipca 2016 Autor Udostępnij #3 Napisano 20 lipca 2016 Z tego co wiem, to jest to fornir. Po lakierowany, chyba nie jest.A idąc w najgorszym kierunku, jakby się okazało że jest to folia, czy coś takiego sztucznego to zakładam, że nie ma możliwości, ale na moje, to nie jest to folia.Ogólnie to szczerze, to skorzystam z każdego pomysłu, bo nawet jak sie nie uda i będzie gorzej to płakać nie będę ;) Link do komentarza
Gość stach Napisano 20 lipca 2016 Udostępnij #4 Napisano 20 lipca 2016 Daj fotkę Twojego egzemplarza, albo daj namiar na sprzedawcę stolika - tam pewnie sa zdjęcia. Link do komentarza
bajbaga Napisano 20 lipca 2016 Udostępnij #5 Napisano 20 lipca 2016 A nie lepiej zadzwonić do sprzedawcy i:- spróbować wymienić na właściwy - oczywiście ponosząc koszt transportu,- ewentualnie wymienić sam blat.Już pomijam, że zawsze (ale do 24 m-cy od zakupu) istnieje możliwość reklamacji na podstawie rękojmi (Ustawa o prawach konsumenta). Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 20 lipca 2016 Udostępnij #6 Napisano 20 lipca 2016 Cytat Witam, zakupiłem stolik w internecie, który jest nie takiego koloru jak miałbyć, nie mam możliwości zwrotu, bo za późno to zauważyłem. Czy jest możliwość pokrycia go czymś, jakimś olejem, bejcom żeby zmienić kolor?Aktualnie jest to coś w rodzaju siwego dębu, powinien być zbliżony bardziej do naturalnego, czyli bardziej żółty (?).Czym można by spróbować go pokryć? Dziękuje i pozdrawiam,Radek Rozwiń Dlaczego nie masz możliwości zwrotu?Teraz nawet kupując przez internet masz prawo do zwrotu, łaski żaden sprzedawca nie robi. Link do komentarza
radek_1986@vp.pl Napisano 21 lipca 2016 Autor Udostępnij #7 Napisano 21 lipca 2016 Bo czas minął..Kupiłem go na początku remontu, leżał w garażu Link do komentarza
bajbaga Napisano 21 lipca 2016 Udostępnij #8 Napisano 21 lipca 2016 Jesli od zakupu nie minęły 24 m-ce, a kolor nie jest zgodny z zamówieniem - masz dalej możliwość reklamacji. Link do komentarza
radek_1986@vp.pl Napisano 24 lipca 2016 Autor Udostępnij #9 Napisano 24 lipca 2016 No właśnie miałem 30 dni na zwrot/wymianę. Po tym czasie nie ma możliwości... eh. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 25 lipca 2016 Udostępnij #10 Napisano 25 lipca 2016 Jest możliwość. Link do komentarza
radek_1986@vp.pl Napisano 26 lipca 2016 Autor Udostępnij #11 Napisano 26 lipca 2016 OK. Pomijając ten fakt, czy jest możliwość zmiany kolory, tak jak pisałem wcześniej? Link do komentarza
Gość stach Napisano 26 lipca 2016 Udostępnij #13 Napisano 26 lipca 2016 Cytat Jest . Rozwiń Dobre... Link do komentarza
radek_1986@vp.pl Napisano 26 lipca 2016 Autor Udostępnij #14 Napisano 26 lipca 2016 Widzę, że niczego konstruktywnego się tu nie dowiem. Dziękuje Wszystkim za pomoc. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 26 lipca 2016 Udostępnij #15 Napisano 26 lipca 2016 Nie dostałeś odpowiedzi konstruktywnej? To może nie wiesz co oznaczają słowa "jest możliwość" albo "jest", zadałeś pytanie i uzyskałeś odpowiedź, czego jeszcze oczekujesz od Nas? abyśmy za ciebie ten stolik wymienili? albo przemalowali. Link do komentarza
radek_1986@vp.pl Napisano 26 lipca 2016 Autor Udostępnij #16 Napisano 26 lipca 2016 Serio?!Myślałem, że są to ludzie inteligentni oraz myślący. Na samym początku tematu napisałem moje pytania i o co mi chodzi, nie sądziłem, że Wy lubicie śmiecić forum pustymi odpowiedziami, rozumiem że to Wasze hobby? Każdy jakieś musi mieć.Po co w takim razie te forum?Nie chcesz pomóc? Nie pisz!Pozdrawiam! Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 27 lipca 2016 Udostępnij #17 Napisano 27 lipca 2016 Cytat Serio?!Myślałem, że są to ludzie inteligentni oraz myślący. Na samym początku tematu napisałem moje pytania i o co mi chodzi, nie sądziłem, że Wy lubicie śmiecić forum pustymi odpowiedziami, rozumiem że to Wasze hobby? Każdy jakieś musi mieć.Po co w takim razie te forum?Nie chcesz pomóc? Nie pisz!Pozdrawiam! Rozwiń Nie napinaj się tak to pękniesz i stolika nie wymienisz.Zadałeś pytanie typu ile czy 2+2=4 i uzyskałeś odpowiedź że to 4, a nie pytałeś dlaczego 2+2 jest 4.Więc na drugi raz formułuj pytania bardziej złożone abyś otrzymał odpowiedź złożoną.A co do odpowiedzi to masz tu wszystko podane jak na tacy tylko jak nie chce się tyłka lub mózgownicy ruszyć to nie moja/Nasza wina. Link do komentarza
tadzik90 Napisano 28 lipca 2016 Udostępnij #18 Napisano 28 lipca 2016 Moim zdaniem nie opłaca się bejcowanie - drogo. Lepiej kupić nowy stolik Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 28 lipca 2016 Udostępnij #19 Napisano 28 lipca 2016 Jak stolik madeinchina to faktycznie nie opłaca się bejcować. Link do komentarza
Gość Napisano 19 września 2016 Udostępnij #20 Napisano 19 września 2016 Jeżeli jest to jakiś stolik kupiony za kilka złoty z allegro to więcej wydasz na porządne farby i podkłady niż jest on w ogóle warty. Pozdrawiam i nie ma co się denerwować Link do komentarza
natalka_87 Napisano 5 października 2016 Udostępnij #21 Napisano 5 października 2016 to ja dam konstruktywną odpowiedź - przetrzyj go papierem ściernym i pobejcuj. A kolor to już musisz wygbrać. Bejca vidaronu ma na przykłąd takie kolory http://sklep.vidaron.pl/bejca-do-drewna.html tam na dole jest paleta, ale jak one w realu będą wyglądać to ciężko stwierdzić... Bo zależy od tego, jaki odcień ma to, co malujesz. A jeśli chodzi o to, z czego jest stolik - tą bejcą można malować nie tylko drewno. ja nawet metalowe rurki nią malowałam i szklany klosz. Szkoda że próbek nie ma, łatwiej byłoby dobrać kolor :/a czy opłaca się bejcowanie - no jasne, że dobra bejca kosztuje nieraz więcej niż ikeowski stolik. ale ja na przykład lubię się bawić w odmienianie rzeczy, przerabianie itd. I mam w domu cały zestaw farb, lakierów, bejc itd, więc mi bardziej pasuje po prostu się z nim pobawić niż odsyłać i wymieniać. a poza tym - taki przerobiony stolik będzie niepowtarzalny! ileż to ja już mebli przerobiłam... i zawsze twierdzę, że to lepsze rozwiązanie - a jak bejcy zostanie to nie problem - zawsze znajdzie sie coś do pomalowania czy odświeżenia miłego ranka Stworki! i nie denerwujcie się już tak Link do komentarza
oliwialiwia Napisano 9 stycznia 2017 Udostępnij #22 Napisano 9 stycznia 2017 Jeśli to drewno czy sklejka to bez problemu możesz pokryć to bejcom. Ja tak robilam z meblami kuchennymi po rodzicach, których odcień nie specjalnie mi sie podobał Link do komentarza
bobik87 Napisano 6 lutego 2017 Udostępnij #23 Napisano 6 lutego 2017 Jeśli stolik jest z drewna lub materiałów pochodnych możesz pomalować bejcą - bez problemu . Ja polecam bejce pastelową gdyż dzięki niej możemy uzyskać fajny i niepowtarzalny efekt, nadający niepowtarzalny wygląd - malowałem kredens z lat 60 tych wyszedł naprwdę fajnie - zrobiłem efekt dąb sonoma. Co do kolorów to zawsze przed bejcowaniem/lakierowaniem nałóż bejcę na np. spodnią część blatu aby sprawdzić czy kolor jest ok. Pamiętaj o szlifowaniu - kup papier ścierny o co najmniej 2 granulacjach - taki z grubszym ziarnem i z drobniejszym. powodzenia:) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się