Pomocnik Napisano 30 czerwca 2016 Udostępnij #1 Napisano 30 czerwca 2016 Mam działkę o powierzchni 500 m2, na której w ubiegłym roku wybudowałem dom. W tym roku chciałbym na niej postawić wiatę garażową na dwa samochody, a w przyszłym – altanę. Jakich formalności powinienem w związku z tym dokonać? Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/budowlane-abc/poradnik-prawny/porady/22265-wiata-garazowa-i-altana-a-pozwolenie-na-budowe Link do komentarza
Gość Komes Napisano 30 czerwca 2016 Udostępnij #2 Napisano 30 czerwca 2016 Czy na pewno wiata o powierzchni do 50 m2 wymaga zgłoszenia? W art. 30 ust. 1 Prawa Budowlanego nie ma wymagów zgłaszania dla obiektów wymienionych w art. 29 ust. 1 pkt 2c (wiaty o pow. do 50 m2). Link do komentarza
Redakcja Napisano 30 czerwca 2016 Udostępnij #3 Napisano 30 czerwca 2016 W artykule nie ma błędu, cytuję "Pozwolenia na budowę nie wymaga również budowa wiat o powierzchni zabudowy do 50 m2". Link do komentarza
Gość Komes Napisano 1 lipca 2016 Udostępnij #4 Napisano 1 lipca 2016 W artykule jest zapis "Budowę planowanych obiektów należy zgłosić w starostwie powiatowym" a art.30 ust. 1 nie ma obowiązku zgłaszania wiat wymiwnionych w art. 29 ust. 1 pkt 2c. Nie pisałem o pozwoleniu tylko o zgłoszeniu. Artykuł odnosi się między innymi do wiat i Państwo sugerujecie, że taki obowiązek istnieje. Jeżeli się mylę to proszę o wyjaśnienie. Link do komentarza
Redakcja Napisano 1 lipca 2016 Udostępnij #5 Napisano 1 lipca 2016 Racja. Usunęliśmy informację na temat zgłoszenia. Link do komentarza
Gość Tomasz Napisano 8 lipca 2016 Udostępnij #6 Napisano 8 lipca 2016 A co z faktem gdy sąsiad postawił wiatę samochodową w granicy Link do komentarza
Gość Mamuśka Napisano 17 września 2016 Udostępnij #7 Napisano 17 września 2016 Co zrobić gdy sąsiad bez mojego zezwolenia postawił w granicy działki do użytkowania wiatę na drewno do kominka 2,2m wysokości i 4,5 m od okna mieszkania oraz postawił garaż na fundamentach zaraz za wiatą, także pod oknem. Działka będąca współwłasnością, po podziale sądowym podzielona do użytkowania. Słyszałam że powinien wystąpić o naszą zgodę z tytułu tego że prace jakie dokonał ( przekraczają zakres zwykłego zarządu art. 199 k.c )Jak prawnie to wygląda. Mamuśka Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 19 września 2016 Udostępnij #8 Napisano 19 września 2016 Cytat Co zrobić gdy sąsiad bez mojego zezwolenia postawił w granicy działki do użytkowania wiatę na drewno do kominka 2,2m wysokości i 4,5 m od okna mieszkania oraz postawił garaż na fundamentach zaraz za wiatą, także pod oknem. Działka będąca współwłasnością, po podziale sądowym podzielona do użytkowania. Słyszałam że powinien wystąpić o naszą zgodę z tytułu tego że prace jakie dokonał ( przekraczają zakres zwykłego zarządu art. 199 k.c )Jak prawnie to wygląda. Mamuśka Spory o użytkowanie współwłasności rozstrzyga sąd, a z opisu trudno wnioskować czy naruszone zostały przepisy Prawa Budowlanego. Link do komentarza
Gość Lala Napisano 24 sierpnia 2019 Udostępnij #9 Napisano 24 sierpnia 2019 jasne chyba, ze jest to działka siedliskowa ale autor tej informacji nie czyta całych zdań do końca. takich specjalistów nam potrzeba dzięki nim każdego takiego dnia przybywa nowych spraw w nadzorze budowlanym. Link do komentarza
Gość grze Napisano 9 marca 2022 Udostępnij #10 Napisano 9 marca 2022 Mam działkę o pow. 0,4031 ha na której istnieje dom mieszkalny, budynek gospodarczy, pozostała część to trawniki i drzewa ozdobne, istnieje stara altanka 9 m2, właśnie uzyskałem odpowiedź na moją skargę z SKO, że nie mogę postawić altany (wiaty), grunty klasy III, o pow. 16 m2, kto tu robi z ludzi idiotów. Link do komentarza
retrofood Napisano 9 marca 2022 Udostępnij #11 Napisano 9 marca 2022 1 godzinę temu, Gość grze napisał: że nie mogę postawić altany (wiaty), Zamieść tę odpowiedź tutaj. Chcemy poznać argumenty i podstawę prawną. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się