niewiem28 Napisano 28 lutego 2016 Udostępnij #1 Napisano 28 lutego 2016 Witam. Chcę wymienić meble kuchenne, mam problem na jakie. Czy meble lakierowane są godne polecenia? Słyszałam wiele opinii, jedni chwalą te meble, inni narzekają i mówią, że odpryskują. Czy to prawda? Czym kierować się przy wyborze mebli kuchennych? Czy zrobić meble z płyty wiórowej i okleiny, czy z mdfu lakierowane, czy lakierowane mfd półmat? Link do komentarza
retrofood Napisano 28 lutego 2016 Udostępnij #2 Napisano 28 lutego 2016 Zamów meble u stolarza, on Ci wszystko podpowie i doradzi, po obejrzeniu Twojej kuchni. Bezpłatnie przy tym.. Link do komentarza
Hello Napisano 4 stycznia 2017 Udostępnij #3 Napisano 4 stycznia 2017 Ciężko o idealne rozwiązanie w kwestii mebli kuchennych. Lepiej iść w bardziej naturalne surowce - okleinę lub drewno. Lakierowany mdf może się różnie zachowywać w zależności od użytkowania kuchni, dlatego u jednych się niszczy a u innych dobrze trzyma. Link do komentarza
Sebastian1578 Napisano 2 czerwca 2017 Udostępnij #4 Napisano 2 czerwca 2017 Meble najlepiej kupować takie jakie się nam podobają. W końcu to nasza kuchnia będzie. Ja mam na przykład lakierowane błyszczące fronty oraz szybę na ścianie ponad blatem. Tego typu rozwiązanie jest dla mnie idealne. Link do komentarza
Budujemy Dom - otoczenie domu Napisano 2 czerwca 2017 Udostępnij #5 Napisano 2 czerwca 2017 Fronty mebli kuchennych często wykonuje się z płyty wiórowej. Jest popularna ze względu na niską cenę czy duży wybór wzorów i odcieni. Może być laminowana, foliowana, fornirowana lub lakierowana. Sama w sobie jest nietrwała i mało odporna na wilgoć, ale dobrze polakierowana posłuży latami. Jest też krucha, dlatego drzwiczki mebli muszą mieć proste kształty, bez zaokrągleń, żłobień, boniowania. Bardzo trwałe jest drewno, zwłaszcza dąb i buk. Stosowane jest też sosnowe, olchowe i brzozowe. Powierzchnia może być lakierowana lub woskowana. Niekiedy bejcowana, np. w przypadku tańszego drewna sosnowego – tak, by imitowało droższe. Elegancki wygląd zyskuje też poprzez pokrycie fornirem ze szlachetniejszego gatunku. Pamiętajmy, że drewno pod wpływem zmian wilgotności może pękać i się wypaczać. Płyta MDF ma twardość porównywalną do litego miękkiego drewna. Pokrywana się ją folią PVC, melaminą, lakierem lub fornirem drewnianym. Jest tańsza od drewna, za to odporna na wilgoć. Daje się łatwo formować, dlatego drzwiczki mogą mieć różne żłobienia. Szklane fronty często są osadzane w ramkach z aluminium lub drewna (jednak dziś nie jest to koniecznością). Drzwiczki takie mogą być przejrzyste lub mleczne, barwione lub lakierowane. Link do komentarza
Gość stach Napisano 2 czerwca 2017 Udostępnij #6 Napisano 2 czerwca 2017 Coś podejrzewam, że tak wyczerpująco opisane technologie wykonywania frontów są ze dwa - trzy miesiące opóźnione Link do komentarza
Gość stach Napisano 2 czerwca 2017 Udostępnij #7 Napisano 2 czerwca 2017 (edytowany) To znaczy - założyciel tematu, niewiem28, pewnie ma już gotową kuchnię i niej korzysta... Jest nadzieja, że mogą ten opis wykorzystać kiedyś inni, będący w podobnej sytuacji Edytowano 2 czerwca 2017 przez stach brak literki... (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Tymianek Napisano 19 lipca 2020 Udostępnij #8 Napisano 19 lipca 2020 Powoli przymierzam się do zamówienia mebli kuchennych i widziałem różne aranżacje m. in. takie bez górnych szafek, ale jak to wygląda od praktycznej strony ? Zapewne łatwiej utrzymać porządek ale wygodniej jest sięgnąć po talerz czy szklankę bez zbędnego schylania...Czy ma ktoś meble kuchenne bez górnych szafek ? Link do komentarza
Elfir Napisano 19 lipca 2020 Udostępnij #9 Napisano 19 lipca 2020 (edytowany) ja mam. Z tym,że planuję półkę nad blatem, bo zaczyna mi rosnąc ilość podręcznych rzeczy na blacie (cukiernica, puszka na kawę, skrzyneczki na herbaty, dzbanek filtrujący, młynek do pieprzu) . Szafki kuchenne mam podzielone na 4 szuflady, a nie jak typowo się robi na 3. Dwie głębsze na garnki i patelnie i dwie płytsze na talerze, szklanki, sztućce, przyprawy. Z tym, że mąkę, oleje, cukier, kasze trzymam w spiżarce. I nie jestem maniakiem gotowania, który ma setki naczyń. Moja kuchnia jest kompaktowa. Jeśli chce się mieć długi ciąg tylko szafek dolnych to w pewnym momencie robi się długa droga, by po wszystko, co potrzebne sięgnąć. I wówczas szafki wiszące (lub szafy spiżarniane) są konieczne. Edytowano 19 lipca 2020 przez Elfir (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się