Najbardziej przyjazny kolor ścian
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
Przez Robudowniczy · Napisano
Nadproża strunobetonowe na poduszce betonowej wg projektu. Ściana Ytong + 20 cm wełny od zewnątrz. Nadproża nad otwory drzwiowe i okienne w ścianach nośnych. Max szerokość otworów 2.2m. -
Nie wiem skąd takie dane, ale i tak mam je w nosie, bo w realu u mnie na wsi istnieją instalacje wody prowadzone po podwórkach do budynków gospodarczych (rury nieizolowane termicznie), układane na głębokości ok. 1 metra. Mój wujek (jako prezes Kółka Rolniczego), innowator i postępowiec, miał takową jako pierwszy we wsi i działa ona nadal. Jak wspomniałem, zamarzła w końcówce lat 60-tych, potem nigdy. Przypominam, że wschód i południe to właśnie u mnie.
-
A co mówi projekt techniczny? Jakie i czego te nadproża strunobetonowe? Czy dom będzie dodatkowo izolowany cieplnie, od zewnątrz, od wewnątrz?
-
Odkop dookoła studzienkę 25-30cm od kręgów, na głębokość 50-60cm zasyp przestrzeń keramzytem, a od strony ziemi wyłóż w pionie folię kubełkową. Właz zaizoluj od spodu, masz w nim tam żebra-przestrzenie wypełnij je, daj nawet grubiej, pianą PUR natrysk. IZOPLUS poliuretanowa izolacja termiczna w sprayu, zamkniętokomórkowa piana PUR do ociepleń. To powinno wystarczyć, chyba że wrócą mrozy z XX wieku, wtedy rzucisz na wierzch kilka worków słomy.
-
Ostatni raz ziemia na głębokość poniżej 1 m zamarzła bodajże w 1968 roku.
-
-
Popularne tematy
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się