Skocz do zawartości

Jak dbać o nawierzchnię z betonowej kostki brukowej?

Recommended Posts

Napisano
Odpowiedź eksperta: Mycie. Nawierzchnię z kostki betonowej warto dwa, trzy razy w roku dokładnie zmyć wodą. Dzięki temu usuniemy z niej nalot organiczny zawierający między innymi zarodniki grzybów i nasiona roślin (które mogą także gromadzić się w szczelinach między kostkami).

Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/wokol-domu/ogrod/porady/11712-jak-dbac-o-nawierzchnie-z-betonowej-kostki-brukowej
Napisano
Ja mam kostkę Kontur. Utrzymanie jej w czystości nie jest problemem bo jest zabezpieczona systemem Hydrostop. Do tego kostkę zabezpieczałem impregnatem. Teraz brud łatwo zmyć przy pomocy ciśnieniowej myjki.
  • 1 rok temu...
  • 3 tygodnie temu...
Gość atthur petryka
Napisano
Czym najlepiej jest wypełnić dość szerokie przestrzenie między kostkami?Piasek wypłukuje się szybko a w jego miejsce dostaje się brud i nasiona chwastów
Napisano

A co sądzicie na temat grysu?. Widziałem takie rozwiązania na zdjęciach aranżacyjnych firm oferujących płyty tarasowe. Myślę, że do nawierzchni z kostko też można :przysposobić" taki dodatek. Nasiona chwastów trzeba niszczyć chemicznie. 

PS. o ile kostkę w miarę łatwo jest utrzymać w czystości (wspomniane impregnaty i preparaty czyszczące), to takie luźne nawierzchnie....hmmmmm szczerze wątpię.

Napisano (edytowany)
10 godzin temu, Gość atthur petryka napisał:

Czym najlepiej jest wypełnić dość szerokie przestrzenie między kostkami?Piasek wypłukuje się szybko a w jego miejsce dostaje się brud i nasiona chwastów

Fuga Sopro BSF, albo domieszać ją wzmacniając fugę piaskową.

Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Dnia 24.01.2017 o 09:01, nokia napisał:

A inne preparaty do kamienia zamiast SYSTEMU?. SYSTEM to brzmi dla mnie profesjonalnie ale wróży wydatki.

.W skład naszego "systemu do kostki" wchodzą jedynie 2 rodzaje produktów:

1. Środki czyszczące:
- SARSIL CZYŚCIK bruk,klinkier,kamień - w postaci koncentratu do rozcieńczania wodą - stosowany jedynie w momencie pojawienia się białych wykwitów wapiennych

-  SARSIL Czyścik - uniwersalny środek czyszczący - w postaci koncentratu do rozcieńczania wodą

2. Impregnaty Silikonowe
- SARSIL bruk - gotowy do użycia silikonowy impregnat rozpuszczalnikowy przeznaczony do kostki brukowej. Dzięki dużej zawartości żywicy silikonowej środek ten doskonale zabezpiecza kostkę przed wodą i brudzeniem się.

- SARSIL bruk PREMIUM - gotowy do użycia silikonowy impregnat w postaci emulsji wodnej. Dzięki odpowiednim dodatkom, środek ten zabezpiecza przed wodą  oraz tłuszczami i olejami.
(przez co bardzo często polecany przez nas w miejscach narażonych na tego typu plamy: grile, wędzarnie itp)

Oczywiście nie trzeba stosować wszystkich :) 

Wszytko zależy od stanu kostki jaki mamy. Jeśli kostka jest brudna to oczywiście należy ją wyczyścić przed impregnacją, natomiast jeśli kostka jest czysta to pomijamy środki czyszczące i wybieramy któryś z impregnatów.

Oczywiście impregnacja jest jakimś tam wydatkiem - ale jeśli chcemy aby nasza kostka wyglądała ładnie to musimy go ponieść.

Jednocześnie zwracam uwagę na to aby nie wybierać najtańszych preparatów na rynku, ponieważ zawierają one czasami jedynie 2-3% żywicy, pozostała część to woda lub inny rozpuszczalnik które są jedynie nośnikami i szybko odparowują.

W przypadku pytań służymy pomocą oraz ewentualnie darmowymi próbkami.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• a jednak dam https://www.onet.pl/informacje/newsweek/przez-ponad-dwa-miesiace-stosowalam-post-przerywany-co-poszlo-nie-tak/vbsvfw7,452ad802   akurat dla mnie te argumenty nie są decydujące, bez problemu potrafię wytrzymać nawet kilka dni bez jedzenia... a intensywne życie towarzyskie? to też się da, wiem coś o tym  
    • Gdyby nie zaatakowane mini słoneczniki nigdy bym nie zaczął interesować się Skorkiem .            
    • witam forumowiczów, Załaczam foto zniszczonego zębem czasu dachu, który aktualnie przecieka. Szykuje się do szybkiej reparacji, jednak póki co, nie będzie to pokrycie całości , a jedynie - zabezpieczenie obszaru, który przepuszcza na poddasze wodę. Proszę o informacje jakiego materiał będzie najlepszy? papa wierzchnia termozgrz? izoplast b?  nie mam doświadczenia. jak przygotowac powierznie? dzięki
    • Witam Szukam pomocy przy malowaniem farbą ceramiczną. Malowałem pokój na dwie warstwy. Po wyschnięciu gdy słońce wpada do pokoju to ukazują się takie pasy bardziej matowe, widać to tylko gdy patrzy się na ścianę pod kątem, na wprost tego nie widać. rozprowadzałem farbę wałkiem na ścianie po czym dodatkowo na koniec robiłem ostatni tych wałkiem zawsze od góry do dołu przed namoczeniem wałka i rozpoczęciem dalszego malowania - tak jak było na instrukcji od producenta. Malowałem wałkiem Anza Titex - jednak gdy jechałem od góry do dołu to tak jakby wałek się "puszył" i dlatego jest pasek bardziej matowy.   Jakieś rady co do malowania farbą ceramiczną ? ewentualnie jakieś inne wałki polecacie do tej farby ? Dodam, że mieszkanie jest po słonecznej stronie przez co temperatury w mieszkaniu są wyższe niż zawsze ale to jakoś 25/26 stopni.  
    • Mam. Odkryłem tajemnicę. Jest 1.00 w nocy, wylazlem zbierać opuchlaki z latarką. I wiecie co?   Skorki!   Na moich mini slonecznikach ozdobnych małych dziury w liściach od kilku dni.   Wpadam - a te skorki żrą jak opętane! Pozbierałem, postrząsałem - armia tego - podchodzę do Katalpy - a jakże!. Są. Żrą!   Uzbierałem do słoika moc.   To skorek! Szkodnik pieprzony biega jak oszalały i wyżera dziury! Będę powtarzał zbieranie po nocach. Pozdrawiam.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...