dan0031 Napisano 17 października 2015 #1 Napisano 17 października 2015 Witam!Jestem nowym forumowiczem i potrzebuję Waszej pomocy.Wraz z żoną przeprowadziłem się do rodziców i wydzieliliśmy sobie piętro i poddasze - budując osobne wejście (połączenie na klatce schodowej zostało zabudowane).Zostały wylane schody betonowe wraz z płytą, do której zostały wykute drzwi wejściowe. Płyta ma ok 2m x 2,5m.Wszystko przedstawiają załączone zdjęcia.Początkowo był pomysł na budowę werandy wejściowej lecz powstało pytanie czy jest to opłacalne.Myśleliśmy o jakimś prostym zadaszeniu i zbudowaniu jakiś ładnych lekkich ścianek - aby chroniły przed wiatrem.Proszę o opinie, pomysły i wypowiedzi.Pozdrawiam!
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 17 października 2015 #2 Napisano 17 października 2015 patrząc na grubość betonuna podeścieułożenia okna nad schodamito możesz daszek postawić do samego dołu schodów i tam jeszcze przedpokój postawić
Qubacen Napisano 18 października 2015 #3 Napisano 18 października 2015 Możesz zrobić z jakiegoś poliwęglanu tak jak napisał MTW Orle tylko licz się z tym, że w czasie deszczu będziesz miał hałas.
dan0031 Napisano 19 października 2015 Autor #4 Napisano 19 października 2015 O tym nie myślałem aby dać daszek aż do dołu schodów.Moja pierwsza myśl to postawienie ścianek, ocieplić, okienko, drzwi - a-la weranda.Lecz to pewnie będzie sporo kosztować a niewiele mi da miejsca..Myślałem o postawieniu małego daszka na samym podeście i jakiś lekkich ścianek aby tylko chroniły od wiatru.Te barierki co widać to tymczasowe - zamiast nich będą porządne.A więc myślicie aby dać daszek do samego dołu? Bez ścianek? Jak to miało by być zamontowane?
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 19 października 2015 #5 Napisano 19 października 2015 Cytat O tym nie myślałem aby dać daszek aż do dołu schodów.......A więc myślicie aby dać daszek do samego dołu? Bez ścianek? Jak to miało by być zamontowane? potrzebne Ci atrakcje w postaci ślizgania po schodach zimą ?w zależności od tego na co się zdecydujeszczy konstrukcja szkieletowa czy murowana
Qubacen Napisano 19 października 2015 #6 Napisano 19 października 2015 Cytat Lecz to pewnie będzie sporo kosztować a niewiele mi da miejsca.. Kosztów nie znam, ale na kątownikach + poliwęglan nie powinno drogo wyjść.
dan0031 Napisano 19 października 2015 Autor #7 Napisano 19 października 2015 Ok ale tu mowa o zadaszeniu. Jeśli myślimy o zimie i oblodzeniu to przydały by się także ścianki. Jakieś pomysły?A co na samym podeście? Wstawiać dodatkowe drzwi?
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 19 października 2015 #8 Napisano 19 października 2015 Cytat Ok ale tu mowa o zadaszeniu. Jeśli myślimy o zimie i oblodzeniu to przydały by się także ścianki. Jakieś pomysły?A co na samym podeście? Wstawiać dodatkowe drzwi? hmmmmw zasadzie jak się robi stelaż to konstrukcja ścianek wychodzi sama z założeniabo konstrukcje samonośne to troszkę wyższa póła teraz przyszedł czas na to by pomyśleć jak to ma wyglądać czy ma być tylko zadaszeniemczy ma być zabudową pełnączy ma tylko osłaniać przed wiatremczy ma być ocieplone z możliwością przedłużenia ogrzewaniaKolego wysil wyobraźnię zobacz topotem wizję na klawisze i wtedy można coś podpowiedziećbez Twojej inicjatywy to możemy tylko przyjechać i zrobić nam się będzie podobać Tobie niekoniecznie jeżeli zabudowa schodów to drzwi trzeba przewidzieć na dolebo się komin zrobi
dan0031 Napisano 20 października 2015 Autor #9 Napisano 20 października 2015 To zapytanie na forum wrzuciłem po to, aby otrzymać w odpowiedzi pomysły, realizacje, trafne uwagi.Liczę na fachowców, którzy już coś takiego robili oraz na forumowiczów, którzy mają coś podobnego Nie wpadłem na to aby dać daszek do samego dołu - świetny pomysł.Samych schodów nie chcę całkowicie zamykać i wstawiać drzwi na dole. Ewentualne zamykanie i wstawianie dodatkowych drzwi miało by być na podeście - lecz czy warto inwestować w stawianie ścianek, dodatkowych drzwi tylko po to aby uzyskać niewiele miejsca więcej? I czy są wymagane drzwi pośrednie - pomiędzy wiatrołapem a mieszkaniem? Zastanawiam się nad czymś takim:Balustrada murowana na schodach i podeście - kolor elewacji dopasować do koloru istniejącego.Daszek na całej długości schodów plus podest - lecz myślę o zadaszeniu z blachodachówki.Bez budowania wiatrołapu i stawiania dodatkowych drzwi. To nie powinno wyjść drogo...
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 20 października 2015 #10 Napisano 20 października 2015 Cytat To zapytanie na forum wrzuciłem po to, aby otrzymać w odpowiedzi pomysły, realizacje, trafne uwagi.Liczę na fachowców, którzy już coś takiego robili oraz na forumowiczów, którzy mają coś podobnego ciężko zaproponować komuś coś nie znając jego gustunie wychodząc na bezguścieczyli ostrożność wysoce zalecana Cytat Nie wpadłem na to aby dać daszek do samego dołu - świetny pomysł.Samych schodów nie chcę całkowicie zamykać i wstawiać drzwi na dole. Ewentualne zamykanie i wstawianie dodatkowych drzwi miało by być na podeście - lecz czy warto inwestować w stawianie ścianek, dodatkowych drzwi tylko po to aby uzyskać niewiele miejsca więcej? I czy są wymagane drzwi pośrednie - pomiędzy wiatrołapem a mieszkaniem? Zastanawiam się nad czymś takim:Balustrada murowana na schodach i podeście - kolor elewacji dopasować do koloru istniejącego.Daszek na całej długości schodów plus podest - lecz myślę o zadaszeniu z blachodachówki.Bez budowania wiatrołapu i stawiania dodatkowych drzwi. To nie powinno wyjść drogo... wiatrołap to takie pomieszczenie które jeszcze mieszkaniem nie jest ale i jeszcze nie jest dworemtam się nie grzeje lub grzeje dużo mniejtam się ubiera kurtki i płaszcze aby w mieszkaniu się nie zgrzaćsamo zamknięcie żeby nie wiało wskazane bo się człek nie przeziębiz racji tegowskazane są drzwi między wiatrołapem a mieszkaniemteraz zależne od projektualbo masz wiatrołap wewnątrz i wtedy dodatkowy jest ci zbędnyalbo wchodzisz prosto do przedpokoju i wtedy dodatkowy jest wskazany BOnajpierw wchodzisz do wiatrołapu drzwi zamykasz z reguły chwilę tam jesteś w czasie tej chwili nieco się ogrzeje powietrzenastępnie otwierasz kolejne drzwi i chłodniejszego powietrza zabierasz tyle co wepchniesznie masz podmuchu zimnazadaszenie schodówma jedną zaletęnie trzeba myć prześwietleńpoza tym:niby nie pada z góry ale jak zawieje to prawie jakby padałośnieg na schodach i tak będzie co prawda w mniejszych ilościach (zależne od kierunku wiatru)poręcze murowane - ciężkiei jeszcze nieco utrudniające budowę zadaszenia BO:rura kwadratowa co jakiś kawałek wystająca z balustrady by podtrzymać daszek mnie specjalnie jakoś się mnie podobaczyli zadaszenie musiałoby być samonośne w znaczeniu wiszące na ścianie, a na styropianie niewiele się utrzyma czyli mostekzabudowa:lekka można wkomponować podtrzymanie daszka aby w oczy nie biłomożna użyć metalu bądź drewnamając jakowyś park narzędziowy można wystrugać cudazamykać całkowicie czy nie sprawa otwarta, jak nie w tym roku to może w kolejnych stwierdzisz że jednak zamkniesz a konstrukcję już masz 1
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 20 października 2015 #11 Napisano 20 października 2015 wybieraj , przebieraj , szukaj
pani_ka Napisano 23 października 2015 #12 Napisano 23 października 2015 Też bym zrobiła daszek od samego dołu, najlepiej jeszcze z jakąś ścianką boczną, żeby nie nawiewało tam w zimie śniegu. Takie nieosłonięte betonowe schody to będzie prawdziwe narzędzie zbrodni w zimne dni! :P
dan0031 Napisano 23 października 2015 Autor #13 Napisano 23 października 2015 I chyba tak zrobię - balustrada murowana i daszek do samego dołu schodów. Tylko jedno mnie zastanawia:Konstrukcja pod daszek pewnie powinna być drewniana? Chciałbym daszek z blachodachówki taki jaki dach domu.Pewnie co kawałek trzeba będzie dać podparcie dachu na tej właśnie murowanej balustradzie - a więc z murku będzie wystawała drewniana belka.Jak ładnie wykonać to połączenie muru i wystającego z niego podparcia w postaci drewnianej belki do dachu?
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 24 października 2015 #14 Napisano 24 października 2015 Cytat I chyba tak zrobię - balustrada murowana i daszek do samego dołu schodów. Tylko jedno mnie zastanawia:Konstrukcja pod daszek pewnie powinna być drewniana? Chciałbym daszek z blachodachówki taki jaki dach domu.Pewnie co kawałek trzeba będzie dać podparcie dachu na tej właśnie murowanej balustradzie - a więc z murku będzie wystawała drewniana belka.Jak ładnie wykonać to połączenie muru i wystającego z niego podparcia w postaci drewnianej belki do dachu? jak się czujesz lepiej w metalu rób w metalujak w drewnie to w drewniegorzej jak się nie czujesz - to weź kogoś kto się czuje a Ty tylko wymyśl co Ci się podobapołączenie muru i drewna?albo szpilka z gniazdem zewnętrznym które obejmuje drewnoalbo szpilka zakończona płaskownikiem i przecięta żerdź wetknięte i skręconezamontowanie samych szpilek nie powinno być problememwiercisz otworek zalewasz kotwą chemiczną"wewtykasz" pręt i masz
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się