zetski Napisano 18 listopada 2014 Udostępnij #151 Napisano 18 listopada 2014 (edytowany) Obawiam się, że moja wiedza nie jest zbyt wielka, prawdopodobnie Ty więcej zapomniałeś niż ja wiem. Edytowano 18 listopada 2014 przez zetski (zobacz historię edycji) Link do komentarza
an-bud Napisano 18 listopada 2014 Udostępnij #152 Napisano 18 listopada 2014 Cytat Obawiam się, że moja wiedza nie jest zbyt wielka, prawdopodobnie Ty więcej zapomniałeś niż ja wiem. Rozwiń Czytaj, oglądaj... może na początek... https://www.youtube.com/watch?v=mIZwe72Wgss Link do komentarza
zetski Napisano 18 listopada 2014 Udostępnij #153 Napisano 18 listopada 2014 Cały czas czytam i się uczę. Link do komentarza
maquis Napisano 19 listopada 2014 Autor Udostępnij #154 Napisano 19 listopada 2014 Nie lepiej wziąć dobry nadzór?Inaczej wykonawca i tak Cię zrobi jak chce. Link do komentarza
zetski Napisano 21 listopada 2014 Udostępnij #155 Napisano 21 listopada 2014 Do głupiego kominka mam brać inspektora nadzoru???No bez jaj, prędzej sam ten kominek zbuduję. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 22 listopada 2014 Udostępnij #156 Napisano 22 listopada 2014 Cytat Nie lepiej wziąć dobry nadzór?Inaczej wykonawca i tak Cię zrobi jak chce. Rozwiń Cytat Do głupiego kominka mam brać inspektora nadzoru???No bez jaj, prędzej sam ten kominek zbuduję. Rozwiń Po mojemu, to kolega 'maquis pisząc o dobrym nadzorze miał na myśli zapewne nadzór w postaci jakiegoś doświadczonego fachowca w tej branży (może to być nawet i dobry znajomy który wie co i jak) a nie Inspektora Nadzoru.A głupi kominek to tak do końca nie jest, zacznij sam go budować to zobaczysz ile będziesz miał dylematów i problemów aby pewne sytuacje rozwiązać czy pominąć. Link do komentarza
an-bud Napisano 22 listopada 2014 Udostępnij #157 Napisano 22 listopada 2014 (edytowany) Cytat Do głupiego kominka mam brać inspektora nadzoru???No bez jaj, prędzej sam ten kominek zbuduję. Rozwiń Chcesz mieć głupi kominek we własnym domu... głupi domek... głupi kominek... może pasuje... Edytowano 22 listopada 2014 przez an-bud (zobacz historię edycji) Link do komentarza
zetski Napisano 24 listopada 2014 Udostępnij #158 Napisano 24 listopada 2014 (edytowany) Cytat Po mojemu, to kolega 'maquis pisząc o dobrym nadzorze miał na myśli zapewne nadzór w postaci jakiegoś doświadczonego fachowca w tej branży (może to być nawet i dobry znajomy który wie co i jak) a nie Inspektora Nadzoru.A głupi kominek to tak do końca nie jest, zacznij sam go budować to zobaczysz ile będziesz miał dylematów i problemów aby pewne sytuacje rozwiązać czy pominąć. Rozwiń Ale gdybym znał takowego fachowca to nie miałbym problemu z szukaniem wykonawcy, prawda?Z drugiej strony, mój ojciec, choć nie był budowlańcem, to kilka kominków (otwartych) zbudował i do dzisiaj działają. A wydaje mi się, iż budowa otwartego paleniska jest trudniejsze aby miał cug, nie dymił itp, bo w przypadku wkładu, trzeba go poprawnie podłączyć do komina, całą resztę załatwia producent w trakcie projektowania wkładu i jego wdrażaniu do produkcji... Edytowano 24 listopada 2014 przez zetski (zobacz historię edycji) Link do komentarza
maquis Napisano 26 listopada 2014 Autor Udostępnij #159 Napisano 26 listopada 2014 Cytat Po mojemu, to kolega 'maquis pisząc o dobrym nadzorze miał na myśli zapewne nadzór w postaci jakiegoś doświadczonego fachowca w tej branży (może to być nawet i dobry znajomy który wie co i jak) a nie Inspektora Nadzoru.A głupi kominek to tak do końca nie jest, zacznij sam go budować to zobaczysz ile będziesz miał dylematów i problemów aby pewne sytuacje rozwiązać czy pominąć. Rozwiń Dokładnie to miałem na myśli.Zaprzyjaźniony fachowiec to skarb nieoceniony. Link do komentarza
zetski Napisano 27 listopada 2014 Udostępnij #160 Napisano 27 listopada 2014 Tak, to skarb, ale ja takowego nie mam, niestety... Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 29 listopada 2014 Udostępnij #161 Napisano 29 listopada 2014 to nadrabiaj braki Link do komentarza
zetski Napisano 29 listopada 2014 Udostępnij #162 Napisano 29 listopada 2014 Jakby chcieć poznać wszystkich fachowców...Wątrobę trzeba by najpierw w formalinę.... ;) Link do komentarza
maquis Napisano 30 listopada 2014 Autor Udostępnij #163 Napisano 30 listopada 2014 Ja uznaję tylko niepijących w pracy fachowców. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 3 grudnia 2014 Udostępnij #164 Napisano 3 grudnia 2014 Cytat Ja uznaję tylko niepijących w pracy fachowców. Rozwiń kolego za pracę się płacia poznaje się po pracy żeby w jakimś tam zakresie za coś nie płacić :P Link do komentarza
zetski Napisano 4 grudnia 2014 Udostępnij #165 Napisano 4 grudnia 2014 Cytat kolego za pracę się płacia poznaje się po pracy żeby w jakimś tam zakresie za coś nie płacić :P Rozwiń Nie jestem żaba... Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 4 grudnia 2014 Udostępnij #166 Napisano 4 grudnia 2014 Cytat Nie jestem żaba... Rozwiń ja nie do Cię tylko do tego ponad moim postem Cytat Ja uznaję tylko niepijących w pracy fachowców. Rozwiń do tegoż obywatelamam nadzieje teraz zakumasz Link do komentarza
maquis Napisano 5 grudnia 2014 Autor Udostępnij #167 Napisano 5 grudnia 2014 Cytat kolego za pracę się płacia poznaje się po pracy żeby w jakimś tam zakresie za coś nie płacić :P Rozwiń Nie całkiem rozumiem, ja od zatrudnianego człowieka wymagam (poza fachowością) przyjścia do pracy trzeżwym i niealkoholizowania się w pracy. Po pracy, to nie moja broszka, byle następnego dnia był zdatny do pracy a nie wczorajszy. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 6 grudnia 2014 Udostępnij #168 Napisano 6 grudnia 2014 Cytat Nie całkiem rozumiem, ja od zatrudnianego człowieka wymagam (poza fachowością) przyjścia do pracy trzeżwym i niealkoholizowania się w pracy. Po pracy, to nie moja broszka, byle następnego dnia był zdatny do pracy a nie wczorajszy. Rozwiń sprawdziłem język w ustawieniach nie jest Chiński Cytat Jakby chcieć poznać wszystkich fachowców...Wątrobę trzeba by najpierw w formalinę.... ;) Rozwiń Cytat Ja uznaję tylko niepijących w pracy fachowców. Rozwiń czyli nie rozumiem czego nie rozumiesz ?rozważamy najtańszą opcję doradztwa i nadzoru w postaci "znajomego" budowlańcanigdzie nie napisałem że do pracy zjawiam się na dopingu czy że takie zjawianie się na dopingu popieram .my tu nawet w ogóle o pracy nie piszemy - tylko o spotkaniach doradczo-towarzyskich względnie rozrywkowo-edukacyjnych . Cytat kolego za pracę się płacia poznaje się po pracy żeby w jakimś tam zakresie za coś nie płacić :P Rozwiń mam nadzieję że teraz zostanę zrozumiany Link do komentarza
maquis Napisano 6 grudnia 2014 Autor Udostępnij #169 Napisano 6 grudnia 2014 Jak dla mnie to trochę po chińsku napisałeś ;)Ale już rozumiem.I nigdzie nie sugerowałem, iż uprawiasz lub pochwalasz pracę na dopingu! Link do komentarza
zetski Napisano 23 grudnia 2014 Udostępnij #170 Napisano 23 grudnia 2014 Zrobienie kominka co nieco odwleka się w czasie. O mało co nie wwszedłem na niezłą minę przez nierzetelnego wykonawcę znajomego... Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 23 grudnia 2014 Udostępnij #171 Napisano 23 grudnia 2014 ???? Link do komentarza
zetski Napisano 22 stycznia 2015 Udostępnij #172 Napisano 22 stycznia 2015 Pominął część kosztów w wycenie... Link do komentarza
maquis Napisano 27 stycznia 2015 Autor Udostępnij #173 Napisano 27 stycznia 2015 Możę coś więcej? Link do komentarza
zetski Napisano 27 stycznia 2015 Udostępnij #174 Napisano 27 stycznia 2015 Po ponownym przeliczeniu wszystkiego według nowych danych, akumulacja wychodzi mi blisko 50% drożej niż PW.W związku z tym doszedłem do następujących wniosków.Skłaniam się do zamontowania Zuzi z płaszczem wodnym, co ma się zamknąć kwotą 11 tysięcy na gotowo, ponieważ sama zabudowa akumulacji ma kosztować mniej więcej tyle, bez wkładu kominkowego.Poza tym zastanawiam się jeszcze nad zmianą warunków brzegowych, odwróceniem sytuacji, czyli zamiast kotła CO wspomaganego okazjonalnie przez kominek to kominek ma być wspomagany kotłem CO (duże mrozy, wyjazdy, CWU). W związku z czym akumulacja jest w tym momencie mniej atrakcyjnym pomysłem a DGP zrobić nie mogę ze względów konstrukcyjnych. Link do komentarza
maquis Napisano 11 lutego 2015 Autor Udostępnij #175 Napisano 11 lutego 2015 Tylko nie zapominaj o buforze!Bez niego będzie kiepsko. 1 Link do komentarza
zetski Napisano 12 kwietnia 2015 Udostępnij #176 Napisano 12 kwietnia 2015 (edytowany) Pamiętam, pamiętam.I to dobrze Edytowano 13 kwietnia 2015 przez Redakcja (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się