macho08 Napisano 27 października 2014 Udostępnij #1 Napisano 27 października 2014 (edytowany) WitamPlanuję remont wraz z nadbudową połówki 80-cio letniego bliźniaka. Od strony ogrodu chciałbym zrobić lukarnę (zgodnie z rysunkiem) - czy minimalna odległość ściany bocznej lukarny (bez okna) od granicy działki powinna wynosić 3,0m? A może można podciągnąć lukarnę pod § 12 ust. 5 warunków technicznych i wybudować w odległości nie mniejszej niż 1,5m ? (Dach drewniany, pokrycie ceramiczne). Działka szerokości 20m.Proszę o poradę, pozdrawiam Maciek Edytowano 27 października 2014 przez macho08 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 27 października 2014 Udostępnij #2 Napisano 27 października 2014 Porada to taka, że na takie coś musisz mieć rysunek i PnB, a pod co to się podciągnie to Wydział Architektury w Starostwie Ci powie. Link do komentarza
macho08 Napisano 27 października 2014 Autor Udostępnij #3 Napisano 27 października 2014 Właśnie szykuję się na rozmowę w Wydziale Budownictwa, złożyłem wniosek o warunki zabudowy i dostałem wezwanie. Dom będzie również rozbudowywany ale obawiam się że kwestia odległości lukarny im nie pasuje. Liczyłem na wymianę doświadczeń, może jakąś podpowiedź czy mogę się (§ 12 ust. 5) trzymać czy może jest to bezzasadne.? Link do komentarza
bajbaga Napisano 28 października 2014 Udostępnij #4 Napisano 28 października 2014 Cytat ............. czy mogę się (§ 12 ust. 5) trzymać czy może jest to bezzasadne.? Raczej bezzasadne, bo tam jest zamknięty katalog - nie ma w nim lukarny.Z drugiej strony, przy innym pokryciu lukarny (dach dwuspadowy), można załapać się na okap, który jest w § 12.5.1.Można również powołać się na § 12.3.3. Cytat .....a także nadbudowę tak usytuowanego budynku o niewięcej niż jedną kondygnację, przy czym w nadbudowanej ścianie, zlokalizowanej w odległościmniejszej niż 4 m od granicy nie może być otworów okiennych lub drzwiowych Lukarna ścianę takowa posiada, a "ustawodawca" nie określił dla tego przypadku minimalnej odległości. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się