To co będzie zainwestowane w pompę ciepła to ciężko tu mówić o jakichś profitach, bo ta pompa zwróci się za 100 lat w stosunku do kotła gazowego. Nie wiem jak teraz pompy stoją, bo ja swego czasu rozglądałem się za T-capem Panasonica, a 9Kw kosztowała wtedy z montażem 45tys. Więc padło na kocioł gazowy, z montażem 13tys, koszty ogrzewania podobne, więc 32tys w kieszeni, poza tym jeszcze 6tys oddało Czyste Powietrze. Przy pompie miało być 20tys zwrotu, a może nawet 30, natomiast bałem się, że mimo wszystko na prądzie będzie drożej. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Tak samo jak nie ma nawet mowy o ładowaniu ze zwykłego gniazdka sieciowego. Bo ileż można czekać na naładowanie baterii i gotowość do jazdy? Dwie doby? To byłby bezsens.
A wracając do FV. Instalacja + magazyn energii odpowiedniej wielkości (gdzie to umieścić?) kosztowałaby więcej niż nówka Tesla i nie dawałaby gwarancji wykorzystania (ile było dni słonecznych od początku listopada chyba wszyscy z FV wiedzą). Po co więc jeść taką żabę?
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się