Draagon Napisano 21 lutego 2014 Udostępnij #3 Napisano 21 lutego 2014 Ja też mam - w Generalli Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 21 lutego 2014 Udostępnij #4 Napisano 21 lutego 2014 Ubezpieczenie budowy domu jest droższe aniżeli domu już wykończonego , mowa tu o minimalnych stawkach i w tym samym towarzystwie. Ja tak miałem w Avivie. Link do komentarza
TomBud Napisano 25 lutego 2014 Udostępnij #5 Napisano 25 lutego 2014 No własnie z tym ubezpieczeniem domu w trakcie budowy jest ciekawie.W związku z refinansowaniem kredytu nowy bank zażyczył sobie ubezpieczenia. Udaliśmy się wiec do agenta, który obsługuje nas od lat(biuro,mieszkania,auta....) i mówimy o co chodzi.No i cóż się dowiedzieliśmy.Owszem można ubezpieczyć dom w trakcie budowy od tego i owego,ale takie ubezpieczenie jest droższe,niż ubezpieczenie samego domu.A na pytanie co w takim razie zrobić otrzymaliśmy ciekawa i trochę zaskakująca odpowiedz.Jeżeli będziemy mieli protokół odbioru inst.gazowej lub kominiarskiej,to możemy już ubezpieczyć jako dom.Z uwagi,ze gazu nie mamy walimy wiec do kominiarza,mówimy co i jak.Klient przyjeżdża na budowę , ogląda ,sprawdza co trzeba i na drugi dzień dostajemy protokół odbioru kominiarskiego płacąc 150 PLN.No a wczoraj własnie załatwiliśmy ubezpieczenie domu. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 25 lutego 2014 Udostępnij #6 Napisano 25 lutego 2014 ciekawe ..... Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 25 lutego 2014 Udostępnij #7 Napisano 25 lutego 2014 Cytat No własnie z tym ubezpieczeniem domu w trakcie budowy jest ciekawie.W związku z refinansowaniem kredytu nowy bank zażyczył sobie ubezpieczenia. Udaliśmy się wiec do agenta, który obsługuje nas od lat(biuro,mieszkania,auta....) i mówimy o co chodzi.No i cóż się dowiedzieliśmy.Owszem można ubezpieczyć dom w trakcie budowy od tego i owego,ale takie ubezpieczenie jest droższe,niż ubezpieczenie samego domu.A na pytanie co w takim razie zrobić otrzymaliśmy ciekawa i trochę zaskakująca odpowiedz.Jeżeli będziemy mieli protokół odbioru inst.gazowej lub kominiarskiej,to możemy już ubezpieczyć jako dom.Z uwagi,ze gazu nie mamy walimy wiec do kominiarza,mówimy co i jak.Klient przyjeżdża na budowę , ogląda ,sprawdza co trzeba i na drugi dzień dostajemy protokół odbioru kominiarskiego płacąc 150 PLN.No a wczoraj własnie załatwiliśmy ubezpieczenie domu. To co piszesz w pierwszej części jest prawdą bo sam ubezpieczałem w trakcie budowy.Ale co do drugiej części to nie chce mi się wierzyć aby firma ( ten agent co u niego byłeś) działał na szkodę firmy a tym samy na szkodę Twoją.Można ubezpieczyć dom nie mający odbioru jako dom a nie budowa ale warunek dom musi być skończony.Tak bynajmniej mój agent ubezpieczeniowy twierdzi i tak też ja mam, dom nie odebrany ale skończony a ubezpieczenie jako nie budowa tylko dom mieszkalny. Link do komentarza
chmielu Napisano 25 lutego 2014 Autor Udostępnij #8 Napisano 25 lutego 2014 Na początku, chciałem wszystkim Wam podziękować za odpowiedzi U mnie budowa jeszcze nie ruszyła, więc kwestie "ukończony - nie ukończony" można wyeliminować. Co może obejmować takie ubezpieczenie? Ktoś spotkał się z tym, że niestety musiał ze swojego prawa wynikającego z tego ubezpieczenia skorzystać? Jak wyglądała procedura zgłaszania "szkody"? I czy mieliście jakieś trudności z wypłatą odszkodowania? Chodzi oczywiście również o wskazanie konkretnego ubezpieczyciela. Sorry, że zasypuje pytaniami, ale po prostu robię research przed rozpoczęciem i wszystkie tego typu informacje byłyby pomocne. Link do komentarza
Draagon Napisano 26 lutego 2014 Udostępnij #9 Napisano 26 lutego 2014 Ja mam ubezpieczenie od klęsk żywiołowych - obym nie musiał sprawdzać jak to działa Link do komentarza
chmielu Napisano 26 lutego 2014 Autor Udostępnij #10 Napisano 26 lutego 2014 Cytat Ja mam ubezpieczenie od klęsk żywiołowych - obym nie musiał sprawdzać jak to działa Też Ci tego nie życzę Czy takie ubezpieczenie (nie mówię już o klęskach żywiołowych) obejmuje również jakieś szkody spowodowane prze ekipę budowlaną? Link do komentarza
Draagon Napisano 26 lutego 2014 Udostępnij #11 Napisano 26 lutego 2014 Nie sądzę - gdyby ci to ubezpieczyciel nakazał korzystanie z danej ekipy to kto wie, ale jak sam weźmiesz partaczy to potem ubezpieczyciel ma za to zapłącić ? Już raczej firmę budowlaną pozywasz na drodze cywilnej Link do komentarza
bajbaga Napisano 26 lutego 2014 Udostępnij #12 Napisano 26 lutego 2014 Cytat Czy takie ubezpieczenie (nie mówię już o klęskach żywiołowych) obejmuje również jakieś szkody spowodowane prze ekipę budowlaną? Wykonawca powinien mieć OC od takich wpadek. Link do komentarza
bajbaga Napisano 26 lutego 2014 Udostępnij #13 Napisano 26 lutego 2014 Dopowiem. W zasadzie istnieją ubezpieczenia budowy od wszelkich ryzyk, ale są kosztowne, bo ich koszt to od 1,5 do ponad 4% kosztów inwestycji. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się