huckleberry Napisano 11 stycznia 2014 Udostępnij #1 Napisano 11 stycznia 2014 CześćMam problem. Wszystkie ściany w pokoju zostały zagruntowane i pomalowane białą, dobrą farbą (Brillux). Po skończeniu remontu i wyschnięciu ścian chciałam namalować w jednym miejscu kolorowe pasy (też farbami Brilluxa, lateksowe). Po jednym dniu w kilku miejscach pojawiły się małe bąbelki i farba (< 1 mm grubości, bez tynku) odpadła/została oderwana.Po analizie literatury fachowej:) zdrapano farbę i okolice, wyrównano ubytki gipsem, pokryto gruntem (Grundfaerg Beckersa), po wyschnięciu (2 dni), znowu chciałam pomalować pasy. I znowu, w tych samych miejscach farba odpada.Co zrobić?Szukałam wszędzie informacji, ale znalazłam tylko rady, żeby ścianę umyć/odtłuścić (u mnie jest czysta, świeżo po remoncie), żeby dobrze zagruntować (dwa razy to było robione), odpowiednio długo musi wysychać (24h/1 mm tynku), dobra musi być farba i dobrze dobrany grunt (też chyba ok). Maluję wałkiem sznurkowym.Czy jest tu jakiś ekspert i wspomoże mnie swoją radą? Co zrobiłam źle? Jak rozwiązać problem? Nie chcę, żeby trzeci raz mi odpadło...Z góry dziękuję za rady:)pozdrawiam. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 11 stycznia 2014 Udostępnij #2 Napisano 11 stycznia 2014 A ta dobra biała to jakiego rodzaju była farba.A możesz zrobić fotki Twojego dzieła łatwiej będzie można coś stwierdzić na podstawie obrazu co jest nie tak. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 13 stycznia 2014 Udostępnij #3 Napisano 13 stycznia 2014 Wstępnie można podejrzewać, że ściana jest zawilgocona i przy grubszej warstwie farby zmniejsza się paroprzepuszczalność, co w konsekwencji na skutek parcia odparowującej wilgoci powoduje odrywanie powłoki. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się