Skocz do zawartości

przebudowa ścian

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich. Czy mógłby mi ktoś opisać na czym polega i jak się zabrać za remont domu drewnianego. Chodzi mi o wyburzenie starych ścian i postawienie nowych. Pozdrawiam
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Witam wszystkich. Czy mógłby mi ktoś opisać na czym polega i jak się zabrać za remont domu drewnianego. Chodzi mi o wyburzenie starych ścian i postawienie nowych. Pozdrawiam

Nie no po prostu zajebisty ten portal

Cytat

Napisano
Cytat

Nie portal jest be, za to Twoje pytanie jest zajebiste, czyli rozbiórka starego i budowa nowego domu i sądzisz ,że tu o czym jest?o wypieku ciastek? prawie całe forum jest związane tematycznie z budową domów i co nie które tematy mówią o rozbiorce starych domów.
Napisano
Cytat

Normalnie. Burzysz stare, stawiasz nowe i masz! Możesz wziąć se szwagra do pomocy.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Konkretne informacje są potrzebne zwłaszcza o konstrukcji. Pewnie ścianki działowe masz zrobione z wypełnionego i obitego stelaża więc pozbywasz się obić i rozbierasz stelaż - po ściance.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Konkretne informacje są potrzebne zwłaszcza o konstrukcji. Pewnie ścianki działowe masz zrobione z wypełnionego i obitego stelaża więc pozbywasz się obić i rozbierasz stelaż - po ściance.

Dziekuje. Tyle ze nie wiem ktore to sa dzialowe a ktore te glowne. Jak to jest z domem pietrowym, coz sufitami(podlogami)

Gość mhtyl
Napisano
Masz jakiś projekt swojego domku? Bo tak to będziemy błądzić po omacku . Albo zrób szkic i napisz które ścianki chcesz wywalić.
Napisano
Carlos, ty opisz porządnie co to za dom i wklej jakieś zdjęcia, bo tak to będzie można macać jak ślepy we mgle.

Cytat

Mistrzuniuniu, a ściany konstrukcyjne w szkieletorze jak są zrobione? Przypadkiem nie jest to stelaż z wypełnieniem? icon_lol.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Normalnie. Burzysz stare, stawiasz nowe i masz! Możesz wziąć se szwagra do pomocy.

Twoja wypowiedź bije wszystko na kolana i gdybym nie trafił na to zdanie to sam bym napisał coś podobnego icon_biggrin.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
No dobra, teraz na poważnie. Trzeba pójść na przystanek pekaesu, poczekać na kurs autobusu do gminy (tylko kup bilet), pojść go gminnego urzędu i tam w odpowiednim okienku złozyć pismo o wydanie warunkow zabudowy działki. Jak już będziesz miał warunki zabudowy, to napisz, podpowiem dalej.
Napisano
Cytat

Cytat

Dziekuje. Tyle ze nie wiem ktore to sa dzialowe a ktore te glowne. Jak to jest z domem pietrowym, coz sufitami(podlogami)

Cytat

No dobra, teraz na poważnie. Trzeba pójść na przystanek pekaesu, poczekać na kurs autobusu do gminy (tylko kup bilet), pojść go gminnego urzędu i tam w odpowiednim okienku złozyć pismo o wydanie warunkow zabudowy działki. Jak już będziesz miał warunki zabudowy, to napisz, podpowiem dalej.

Retro przegiąłeś z tą kolejnością
1 udać się do ubezpieczyciela podnieść wys. polisy
2 udać się do sklepu z narzędziami kupić stosowną siekierę bądź inny sprzęt tnący z łańcuchem
3 rąbać i rżnąć od strony
4. -----

a resztą to już w sumie zajmie się kto inny
Napisano
Cytat

Retro przegiąłeś z tą kolejnością
1 udać się do ubezpieczyciela podnieść wys. polisy
2 udać się do sklepu z narzędziami kupić stosowną siekierę bądź inny sprzęt tnący z łańcuchem
3 rąbać i rżnąć od strony
4. -----

a resztą to już w sumie zajmie się kto inny

To moze być też za trudne, cóż! Pozostaje chyba kupić w kiosku zapałki...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Podeślij jakieś skany projektu lub zdjecia szkice i powiedz co chcesz burzyć, chcesz wyczyścić wszystko i zostawić tylko zewnętrzne? To tak to raczej nie wyda.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Super Wam idzie Panowie! Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Kolejne dni spędzamy na stawianiu konstrukcji, stempli oraz deskowaniu kolejnych pomieszczeń. Jest tego naprawdę sporo!  
    • Witam serdecznie    Potrzebuję pomocy kogoś doświadczonego.  Pomimo że byłem jako jedyny przeciwny pokrywania dachu blachą trapezowa z filcem to takie pokrycie zastosowano.  Jest to budynek garażowo-gospodarczy, wspólnoty z dachem dwuspadowym.  Firma która wymieniała poszycie postarała się żeby jak najbardziej zminimalizować wentylację dachu. Filc oczywiście nie został usunięty z żadnej strony. W części okapowej firma na murze dawała zaprawę betonowa i na tej zaprawie leży blacha. Skutkiem jest brak nawet małej szczeliny ponieważ profil blachy wypełnia beton.  W części szczytowej pod kalenicą na łączeniu dwóch połaci zastosowano taśmę dekarska uszczelniającą. Skutek wiadomo jaki.  Jedyny wlot powietrza to widoczne okienka w ścianie 10cmx40cm. Sąsiad zamontował wywietrznik wentylacyjny oraz rozciął tą taśmę w szczycie ale chyba to nic nie dało. Podczas temperatury na zewnątrz plus 2-3 stopnie filc robi się wilgotny po nocy a po południu jest poprostu mokry. Widać też krople wody na filcu.    Proszę o pomoc czy można coś w tym temacie zrobić? Czy jest szansa żeby ten dach jakoś uratować we własnym zakresie?   Będę wdzięczny za wszelkie informacje i pomoc.   
    • Standardowo, w gotowych zestawach drzwiowych, prześwit pod spodem (czyli odległość między dolną krawędzią skrzydła a podłogą) wynosi zwykle od 1 do 2 cm (10-20 mm). To umożliwia swobodne otwieranie drzwi.
    • Ja jednak wolałbym zrobić to z kostki brukowej i mieć to już  z głowy, zaoszczędziłbym, dając swoją robociznę. Materiał jest to koszt stosunkowo tani.   Koszt materiałów na taras z nasypem około 30 cm, o wymiarach 6,0 × 4,0 m, z krawężnikami betonowymi antracyt i kostką brukową Stylbruk, będzie zależał od kilku czynników, takich jak lokalne ceny materiałów, wybór konkretnego typu kostki i krawężników, a także ewentualne dodatkowe elementy. Oto szacunkowe koszty poszczególnych elementów:   Materiały na nasyp piasek około 15 do 30 zł/m³  Przy nasypie 30 cm pod powierzchnią, potrzebujesz około 7,2 m³ (6 m × 4 m × 0,3 m + schodek), co daje koszt około 360-720 zł.   Krawężniki betonowe antracyt: koszt ok.  15 do 25 zł za metr bieżący. Przy długości obwodu tarasu (2×6 + stopień = ok. 30 mb), to wydatek od 300 do 450 zł.   Kostka brukowa Stylbruk: ceny wahają się od 70 do 80 zł/m². Dla powierzchni 30 m² (6×4 m + schodek), koszt materiału to od 2100 do 2400 zł. Dodatkowe materiały: np. cement, piasek do wyrównania, folie, kity, mogą kosztować 200 do 300 złotych.   Podsumowanie szacunkowego kosztu materiałów: Element Szacunkowy koszt (zł) Nasyp 300 - 450 Krawężniki 360 - 450 Kostka brukowa 2100 - 2400 Dodatkowe materiały 200 - 300 Razem 2960 - 3600 zł   Pamiętaj, że są to orientacyjne kwoty, ze sklepu  Liroy Merlin, ceny mogą się różnić w zależności od lokalnych cen i wybranych materiałów.   
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...