ciekawski83 Napisano 2 grudnia 2013 Udostępnij #1 Napisano 2 grudnia 2013 konkurs dla budujących dom.ZNAJDŹ CO NAJMNIEJ 10 BRAKÓW W KOSZTORYSIE BUDYNKU http://www.mgprojekt.com.pl/riwiera-2NAGRODA dla osoby która znajdzie najwięcej braków - kosztorys inwestorski dowolnego projektu domu w stanie surowym za free Link do komentarza
kdd Napisano 2 grudnia 2013 Udostępnij #2 Napisano 2 grudnia 2013 Pewnie fachowiec znajdzie błędy, mi się szukać nie chce. Z doświadczenia własnego wiem że dla banku dającego kredyt na budowę domu trzeba sporządzić zgrubny kosztorys, dodać z min 10% i gitara. Nikt do złotówki tego nie rozlicza bo i po co. Ważne że dom stoi o odpowiedniej wartości, a klient ma większość (słowo klucz to "większość") faktur, bo część jest rozliczana bez faktur zazwyczaj. Budowa domu to nie apteka. Byle nie przekroczyć maksymalnego budżetu bo w banku musi się spinać, czyli: kredyt + wkład własny = całkowity koszt budowy domu do zamieszkania (włącznie z otoczeniem). Link do komentarza
ciekawski83 Napisano 2 grudnia 2013 Autor Udostępnij #3 Napisano 2 grudnia 2013 Cytat Pewnie fachowiec znajdzie błędy, mi się szukać nie chce. Z doświadczenia własnego wiem że dla banku dającego kredyt na budowę domu trzeba sporządzić zgrubny kosztorys, dodać z min 10% i gitara. Nikt do złotówki tego nie rozlicza bo i po co. Ważne że dom stoi o odpowiedniej wartości, a klient ma większość (słowo klucz to "większość") faktur, bo część jest rozliczana bez faktur zazwyczaj. Budowa domu to nie apteka. Byle nie przekroczyć maksymalnego budżetu bo w banku musi się spinać, czyli: kredyt + wkład własny = całkowity koszt budowy domu do zamieszkania (włącznie z otoczeniem). święte słowa ale budżet jakiś trzeba założyć Link do komentarza
kdd Napisano 2 grudnia 2013 Udostępnij #4 Napisano 2 grudnia 2013 Cytat święte słowa ale budżet jakiś trzeba założyć No to ja w 2005 założyłem 500 tys i się zmieściłem (dom + działka). Część dał bank, część wyłożyłem ja (w tym sprzedawane mieszkanie) i sprawa się domknęła. Faktur miałem chyba tak na połowę budowy z tego co pamiętam. Wystarczy spojrzeć na wątki o koszcie budowy m2 domu i spokojnie można zweryfikować poprawność ogólnego budżetu, a to czy na ściany wydałeś 50 czy 60 tys nikt przy zdrowych zmysłach w banku nie będzie patrzył. Dla banku ważne są 3 rzeczy:- zdolność klienta do wyłożenia wkładu własnego- realność założeń i wartość końcowa tego co powstanie- zdolność klienta do spłaty kredytu Link do komentarza
Qubacen Napisano 2 grudnia 2013 Udostępnij #5 Napisano 2 grudnia 2013 1. Brak stali w ławach2. Kominy – brak wkładów3. Brak spoidła dla bloczków (cement/klej cokolwiek)4. Brak desek na szalunki5. Brak piachu na wypełnienie stanu „0” – w ogóle brak piachu6. O pierunochronie to tak tylko wspominam7. O gwoździach/szpilkach nie ma ani słowa8. Zaprawy szamotowej do kominów nie wspomniano9. Balustrad się nie dopatrzyłem10. Schody – także nie widziałemA dla banku to ten kosztorys i tak aż "za" Link do komentarza
kdd Napisano 3 grudnia 2013 Udostępnij #6 Napisano 3 grudnia 2013 Cytat 1. Brak stali w ławach2. Kominy – brak wkładów3. Brak spoidła dla bloczków (cement/klej cokolwiek)4. Brak desek na szalunki5. Brak piachu na wypełnienie stanu „0” – w ogóle brak piachu6. O pierunochronie to tak tylko wspominam7. O gwoździach/szpilkach nie ma ani słowa8. Zaprawy szamotowej do kominów nie wspomniano9. Balustrad się nie dopatrzyłem10. Schody – także nie widziałemA dla banku to ten kosztorys i tak aż "za" Ad. 3 - niektórzy producenci dają klej w cenie cegłyAd. 4 - ileż to budów ja bez szalowania fundamentów widziałem, a nadproża oczywiście systemoweAd. 6 - a kto montuje piorunochron Panie?Ad. 7 - mam szwagra cieślę i drugiemu szwagrowi zrobił konstrukcję dachu bez jednego gwoździa - da się? Link do komentarza
Qubacen Napisano 3 grudnia 2013 Udostępnij #7 Napisano 3 grudnia 2013 Cytat Ad. 3 - niektórzy producenci dają klej w cenie cegły Ale na pierwszy poziom bloczków, do bloczków i inne poprawki już tego gratisu raczej nie zostanie Cytat Ad. 4 - ileż to budów ja bez szalowania fundamentów widziałem, a nadproża oczywiście systemowe A szalowanie stropu/schodów wewnętrznych/zewnętrznych.... Cytat Ad. 6 - a kto montuje piorunochron Panie? Przy tak szczegółowym kosztorysie to jakby brak..... Cytat Ad. 7 - mam szwagra cieślę i drugiemu szwagrowi zrobił konstrukcję dachu bez jednego gwoździa - da się? Gwoździe to Panie zawsze idą i nie koniecznie na dach. Link do komentarza
ciekawski83 Napisano 3 grudnia 2013 Autor Udostępnij #8 Napisano 3 grudnia 2013 Cytat 1. Brak stali w ławach2. Kominy – brak wkładów3. Brak spoidła dla bloczków (cement/klej cokolwiek)4. Brak desek na szalunki5. Brak piachu na wypełnienie stanu „0” – w ogóle brak piachu6. O pierunochronie to tak tylko wspominam7. O gwoździach/szpilkach nie ma ani słowa8. Zaprawy szamotowej do kominów nie wspomniano9. Balustrad się nie dopatrzyłem10. Schody – także nie widziałem ad1 - stal jest policzona na całość budynku, pozycja 23ad2 +- wkładów do kominka nie znajdziesz w żadnym kosztorysie, ale ogólnie nie ma kominów systemowych. Pomijam fakt że podstawa kosztorysowa jest błędna ad3 - jest zawarte w pozycji murowania, pozycja 8ad4 + pod warunkiem, że liczymy systemem gospodarczym, jeśli zleconym to w pozycjach elementów żelbetowych jest uwzględnione zużycie szalunków (nie całe tylko to co się w naturalny sposób wyeksploatuje)ad5 + błędnie jest zasypanie gruntem z wykopu chociaż projekt mówi co innegoad6 - brak w projekciead7 - każda pozycja z wieźbą zawiera gwoździe/łączniki, tutaj pozycja 25. pomijam fakt, że więźbę rozbija się na czynniki pierwsze a wskazana podstawa dotyczy montażu.... mieczy i zastrzałówad8 - zaprawy i wszelakiego rodzaju spoiwa są przy elemencie głównym (zaprawa do murowania czy murowaniu ścian, fuga przy układaniu płytek, zaprawa szamotowa przy murowaniu kominów) ad9 + ad10 +Qubacen 5,5 pkt Link do komentarza
ciekawski83 Napisano 5 grudnia 2013 Autor Udostępnij #9 Napisano 5 grudnia 2013 ktoś jeszcze coś wypatrzył?Qubacen budujesz się? bo na chwilę obecną masz obiecany kosztorys Link do komentarza
Qubacen Napisano 5 grudnia 2013 Udostępnij #10 Napisano 5 grudnia 2013 Cytat ktoś jeszcze coś wypatrzył?Qubacen budujesz się? bo na chwilę obecną masz obiecany kosztorys Ja już jestem na etapie odbioru domu - więc albo zapytam kolegi który jest na etapie stanu zero a jeśli on nie zechce to przekażę nagrodę komuś komu się przyda - ale to uzgodnimy na PW. A tak z ciekawości podaj proszę te braki. Link do komentarza
ciekawski83 Napisano 6 grudnia 2013 Autor Udostępnij #11 Napisano 6 grudnia 2013 Cytat A tak z ciekawości podaj proszę te braki. poczekaj jeszcze z tydzień, mam już wszystkie wypisane, ale może komuś jeszcze sie zechce poszukać Link do komentarza
ciekawski83 Napisano 11 grudnia 2013 Autor Udostępnij #12 Napisano 11 grudnia 2013 czekam do 22.12.2013 Link do komentarza
ciekawski83 Napisano 21 grudnia 2013 Autor Udostępnij #13 Napisano 21 grudnia 2013 ostatni dzień Link do komentarza
ciekawski83 Napisano 22 grudnia 2013 Autor Udostępnij #14 Napisano 22 grudnia 2013 uwagi do przedmiaru robót domu jednorodzinnego pracowni MG Projektjeśli ktoś ma jakieś zapytania to zapraszam RIWIERA_Kosztorys_UZUPE_NIONY.pdf RIWIERA_Kosztorys_UZUPE_NIONY.pdf Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się