Skocz do zawartości

Słup oświetleniowy przy moim ogrodzeniu.

Recommended Posts

Napisano
Witajcie,
Jestem nowym użytkownikiem i zawitałem do Was niestety z problemem. W sobotę (wczoraj) na ulicy przy której mieszkam montowane były słupy oświetleniowe. (na razie same betonowe, brzydkie jak noc... bez instalacji elektrycznej).
Jak to zobaczyłem ręce mi opadły... na długości linii mojego ogrodzenia zamiast usytuować słup na końcu działki... na granicy z sąsiadem, geodeta wyznaczył go 3 metry wcześnie... i efekt jest taki że z zewnątrz jest brama, furtka, potem linia ogrodzenia... słup ...i śmietnik, który kończy ogrodzenie. Dlaczego nie wytyczył słupa 3 metry dalej za śmietnikiem... na granicy działki... dodam tylko ze w ubiegłym roku zrobiłem klinkierowe ogrodzenie, estetyczne i ten słup gwałci moje poczucie estetyki... poza tym usytuowany jest tak ze styka się z ogrodzeniem. Popatrzyłem po innych działkach i wygląda to tak jak by mu pasowało... tu na granicy a tam nie... dodam że nie jest zachowana równa odległość pomiędzy słupami.
Co mogę zrobić w tej sprawie, czy są jakieś przepisy, kogo poprosić o pomoc, kogo pociągnąć do odpowiedzialności.
Nie widzę przyczyny aby decyzja jakiegoś geodety miała wpływać na mój komfort mieszkania.Prosze o poradę .
Paweł
Napisano
Weź szpadel i w nocy go przekop tam gdzie Ci pasauje , nikt się nie połapie ,że stoi w innym miejscu.
Napisano
Cytat

Weź szpadel i w nocy go przekop tam gdzie Ci pasauje , nikt się nie połapie ,że stoi w innym miejscu.

Gdyby to było takie prost... słup troszkę waży... obsadzało go 3 chłopa i dźwig... swoją droga kto jeszcze takie betonowe brzydactwo w tych czasach montuje... pamiętam 30 lat temu u mojej cioci na wsi takie były.
Napisano
Ale nie rozumiem o co pytasz? Czemu jemu ,temu projektantowi (geodeta uważam ,że najmniej tu zawinił) albo temu kto wkopywał ten słup nie zadałeś tego pytania.
Jeżeli planowali oświetlenie ulicy to musiało jakieś tam być powiadomienie (nie wiem w jakiej formie ale zapewne było) dla mieszkańców.
Zwróć się z tym zapytaniem najpierw do gminy czy powiatu i tam się powinieneś dowiedzieć wszystkiego kto jest za to odpowiedzialny, znaczy się do kogo należy droga.

Cytat

Gdyby to było takie prost... słup troszkę waży... obsadzało go 3 chłopa i dźwig... swoją droga kto jeszcze takie betonowe brzydactwo w tych czasach montuje... pamiętam 30 lat temu u mojej cioci na wsi takie były.

To jupitery będą na tych słupach wieszać icon_biggrin.gif
Napisano
Przede wszystkim dowiedz się kto jest zarządcą drogi. Zależnie od jej statusu to najczęściej władze gminy lub powiatu. Ostatecznie to zarządca drogi zleca i nadzoruje tego rodzaju inwestycje. Wszelkie uwagi zgłoś jak najszybciej, na piśmie i żądaj potwierdzenia na kopii.
Zażądaj sprawdzenia czy lokalizacja jest zgodna z projektem - z tym bywa bardzo różnie. Jeśli tak przewiduje projekt, to szanse na zmianę zależą od możliwości technicznych (dopuszczalne odległości pomiędzy słupami) oraz dobrej woli całego łańcucha ludzi (urzędnicy i projektant). W jednym starostwie/gminie da się to bezboleśnie załatwić, w innym nie.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Do pisma dodaj jeszcze, że słup styka się z twoim ogrodzeniem i w przypadku awarii (przebicia) obawiasz się o swoje życie.

A Oni są głupi i nie przyjadą na wizje lokalną aby zobaczyć gdzie faktycznie ten słup stoi.
O jakim przebiciu piszesz? icon_eek.gif chyba że sam wlezie na ten słup i zębami kable przegryzie icon_biggrin.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Podobno nawet faza księżyca miała znaczenie, ale jakie, to sam z ciekawości chciałbym się dowiedzieć. Nasze krokwie są z poszczególnych klocków, czyli nie tak jak teraz, że tnie się z jednego grubego na kilka krokwi, tylko nasze są po prostu cienkie z oflisem, są takie co mają niewięcej niż 10cm średnicy, a mimo to dachówkę betonową przez jakieś 60 lat utrzymały. Po zamontowaniu okna dachowego musiałem podciąć dosłownie 1-2cm na długość pół metra, bo płyta GK by nie weszła. I tak sobie myślę, 5 minut roboty. Cieliśmy te 3 krokwie chyba z 3 godziny i jeden łańcuch musieliśmy wymienić na świeżo zaostrzony, bo nie brał już w ogóle. Te krokwie dokończyły mi tą piłę, która za swojego żywota ścięła chyba z 50 kubików. Sprzęgło się rozleciało. Poskładałem, ale na następny raz przy gałęziach już był amen. Jak teraz wkręcałem haki pod płyty, to wkrętarkę trzeba było mocno trzymać. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Na marginesie wspomnę, że kiedyś drzewo na budowę było ścinane wyłącznie w zimie, inaczej mówiąc w okresie kiedy ustawało krążenie soków wewnątrz drzewa. I tylko takie drewno było używane. Oczywiście, dzisiaj tej zasady nikt nie przestrzega, ale jeśli ktoś będzie to czytał i przygotowywał się do budowy, to polecam o tym pamiętać. Stolarze i cieśle mówili, ze drewno zimowe ma lepszą jakość niż to z okresu wegetacji. 
    • Ścięte drzewa z lasu doczekały się swojej kolejki w tartaku. Przyszła pora na ich obróbkę i transport na budowę. Drzewo jest dość świeże, mokre i ciężkie więc trzeba je przygotować i równo ułożyć na działce. Poświęciliśmy temu prawie tydzień czasu. Korowania było co nie miara - zobaczcie sami!  
    • Daj więcej izolacji pod rurkami podłogówki, a jeśli nie ma możliwości - zaizoluj strop od dołu... przynajmniej pod samą łazienką... Są takie możliwości...   Dołóż na zewnątrz z 15 cm styropianu - przynajmniej w okolicach łazienki, jak nie masz funduszy na całą ścianę...   Jak zrobisz rurki co 10 cm - będzie      Pomyśl, dlaczego tak wychodzi...   Tam jest chyba jednym z parametrów moc grzewcza podłogówki - BARDZO istotny parametr...      
    • Zeby dobrze grzalo . Lazienka jest nad nie ogrzewana piwnica, jedna ze scian od strony zachodniej z ktorej zawsze wieje. Te kalkulatory obliczaja ile rurek jest potrzebne na wskazana powierzchnie czy ile wejdzie przy okreslonym rozstawie ??? Pytam bo kiedy wybiore rozstaw 10 cm to mam wynik 18 m rurek natomiat przy rozstawie 15 cm mam wynik 13 m rurek.   Bede mial 1 petle zasilana z ogrzewania miejskiego na zaworze RLT. Zamiast kaloryfera Co mam wpisac w polu ??    
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...