Skocz do zawartości

Wieniec na ścianie z BK

Recommended Posts

Napisano
Witam forumowiczów.
Mam w projekcie strop Teriva i wieniec jak na rysunku. Ściana na rysunkach jest z pustaków Porotherm, jednak wybrałem na materiał ścian bloczki gazobetonowe. I mam pytanie o wieniec, a właściwie o tę 3 centymetrową wylewkę z betonu B-20 znajdującą się bezpośrednio pod wieńcem. Jakie jest wasze zdanie? Robić taką wylewkę?
Zrobić ją przed położeniem belek stropu? Czy może zostawić miejsce pod belkami i zrobić tę wylewkę razem z wieńcem z pomocą wibratora?
A może położyć jedną warstwę z cegły pełnej (też taki pomysł widziałem)?
A może jeszcze ta wylewka ma występować tylko w miejscach oparcia belek stropu, co 60 cm?
Na dodatek obejrzałem zdjęcia z materiałów promocyjnych polskiego producenta bloczków BK i tam widać, że wieniec i belki stropu kładą bezpośrednio na ścianę BK, bez żadnych kształtek czy wylewek. Osobiście myślę, że taka ściana na styku ze stropem może się trochę pokruszyć.
Pozdrawiam

DSC01446.jpg

Napisano
Ta wylewka 3 cm musi być i jest ona traktowana jako poduszka a zarazem wyrównanie poziomu. Należy ja wykonać po obwodzie wieńca i to przed położeniem belek stropowych.

Ja kładłem a raczej murarze cegłę zamiast wylewać poduszkę. Tylko z cegłą musisz się liczyć,że o dobre 6 cm podniesie Ci eis sufit i jeżeli np masz schody to zmieni się także ich wymiar.
Napisano
Cytat

Tylko z cegłą musisz się liczyć,że o dobre 6 cm podniesie Ci eis sufit i jeżeli np masz schody to zmieni się także ich wymiar.

Ściany jeszcze nie doszły do poziomu wieńca, więc mogę je zakończyć na 7 (cegła + zaprawa) lub na 3 cm przed dołem stropu.

Napisano
Też tak może być ,ważne aby było coś podłożone i wyrównane pod belki stopowe .
Napisano
Prawidłowe oparcie belek na stropie powinno zapewniać umieszczenie ich nad dolnym zbrojeniem wieńca, co wymaga wypoziomowania ich przy tym na ryglach (podporach przyściennych ) bądź użycia specjalnych kształtek wieńcowych.

W praktyce w domach jednorodzinnych belki układane są jednak bezpośrednio na betonowej poduszce wyrównującej. Niezbędne jest ułożenie zbrojenia przypodporowego z siatki zgrzewanej typu P1 lub P2 zależnie od rozpiętości stropu.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• W lazience podloga z OSB 25 mm, na tej podlodze brodzik 4 cm grubosci, obok plyty brodzika panele ogrzewania podlogowego 1,8 cm grubosci na plytach dfe na nich plyta  0,8 cm fibercement i terakota.   Teraz pytanie jak tu wykonac i czym najlepiej hydroizolacje zwlaszcza na styku brodzik-podloga.   Pod brodzik chce dac mate hydro czy moze lepiej dac mate na cala powierzchnie osb a nastepnie na plyte fibercement dac folie w plynie ?   Jak Wy byscie rozwiazali taka sytuacje ??    
    • Do czego służy ten Czy jest, czy musi być ogrzewany? Co w nim się robi? Co w nim "garażuje"?
    • A dlaczego nie powinny, bo co się stanie?, w tych rurkach będzie ogień walił czy coś bardziej gorącego?.   Ciekawe po co?, żeby było drożej?.
    • Dziękuję za odpowiedź. Jednak trochę ona brzmi jak gotowy szablon. Tym bardziej tak uważam ponieważ przesyła mi Pan instrukcję pomimo że napisałem że jako jedyny byłem przeciwny blachy trapezowej z filcem na tego typu budynku. A skoro byłem przeciwny to tym samym musiałem znać zasady i wytyczne montażu takiej blachy.    Blacha która jest zamontowany to produkt firmy Blachotrapez.        To że ten dach jest niewłaściwie zrobiony to jest to mi wiadome. Znak również wytyczne co do montażu blachy trapezowej z filcem.      Zależało mi bardziej na odpowiedzi czy można coś z tym dachem jeszcze zrobić. Jeżeli można to co należy zrobić? Reklamacja na źle wykonaną pracę nie wchodzi w grę ponieważ po tym wszystkim widać że firma nie ma pojęcia co i jak.    Jeżeli można coś zrobić we własnym zakresie żeby ten dach funkcjonował poprawnie to będę wdzięczny za wskazówki.    Jeszcze raz będę wdzięczny za dalsze wskazówki.                   
    • Tak, cała sciana. Grubość to jakie 6cm. A odległość od ścian to od 4 do 8 cm, lekko krzywe są, że tak powiem.    Rozumiem, że płyty ani profile nie powinny stykać się z rurami, będzie 1cm luzu ale i tak koło rur chce założyć czerwone plyty. To jest ok?
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...