Skocz do zawartości

Firanki czy rolety?

Marcella

Recommended Posts

Napisano
Pytanie do osób, które mają już doświadczenie w urządzaniu przestrzeni ... bo wierzę, że już wiedzą co jest ładniejsze, wygodniejsze, funkcjonalne. Moja kuchnia nie jest zbyt duża, ok. 8 mkw., w kwadrat i z jednym oknem wychodzącym na wschód. Zastanawiam się nad tym co wybrać: rolety czy firaneczki? Kuszą mnie i cudne rolety z motywem letnich kwiatów ale podobają mi się też delikatne, krótkie firanki ... Moi znajomi uprzedzają mnie, że firanki dają "ciepło" a rolety za to są modniejsze i ma się wrażenie, że nie "kurczą" sobą pomieszczenia ...
Kto ma co i dlaczego akurat tak?
Napisano
Ja proponuje połączenie rolet bez wzoru i firan jak dobrze dobierzesz to całość będzie ładnie się komponowało. Montuje mnóstwo rolet i często widziałem same rolety w oknie ale czegoś tam brakuje właśnie firan. No chyba że ktoś ma tak ładnie zaprojektowany dom że same rolety to już wystarczający dodatek. Można jeszcze zastosować rolety rzymskie z ładnym materiałem i wykończeniami co może nam zastąpić i rolety i firanki.
Napisano
My zrezygnowaliśmy z firanek na rzecz samych rolet i przyznam,że w praktyce fajnie się to prezentuje. Początkowo ciężko się przestawić,ale to tylko kwestia czasu.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Witam Wszystkich na forum. Jeżeli mogę coś doradzić w kwestii aranżacji to zdecydowanie rolety,to najlepsze wyjście,dodając oczywiście że możesz wybrać dowolny kolor.
Napisano
Co kto lubi icon_smile.gif Można dać i firanki, i rolety icon_smile.gif Ja lubię jak w salonach są firanki, bo wg mnie bardziej estetycznie to wygląda, ale np. w łazienkach preferuję rolety icon_smile.gif
Napisano
Cytat

My mamy i firnakę i rolety. W dzien firanki dobrze przepuszczają swiatło, a w wieczorem rolety zabezpieczają przed wscibskimi spojrzeniami sasiadów i przchodniów

Niech zgadnę... kolejny dyslektyk... icon_mrgreen.gif
Napisano
Nie wydaje mi się, że rolety to dobre rozwiązanie akurat w kuchni, w której się wiele gotuje i różne substancje będą się osadzać na rolecie, tworząc maź. Lepiej żaluzje, jak pisali poprzednicy - też można wybrać kolor, albo firaneczkę - zawsze można na szybko odświeżyć w pralce.
Napisano
Z mojego kuchennego doświadczenia wychodzi, że krótkie, ale białe firanki wyglądają dobrze i nie pomniejszają pomieszczenia. Ale tu dochodzi kwestia tego, że co jakiś czas trzeba je zmieniać i prać. A rolety wystarczy przetrzeć na mokro, aby była dalej w dobrym stanie.
Napisano
Ja mam żaluzje plus firanki icon_smile.gif Nie wiem, jakoś przytulniej wygląda pomieszczenie, gdy w oknie wiszą firanki, tylko wiadomo trzeba je często prać, a z tym trochę dużo roboty, ale warto.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

Bardzo podobają mi się mleczne długie firanki z zasłonami, ale... po pierwsze: w kuchni mamy malusie okno, po drugie trzeba dobrze się ukryć przed sąsiadami i po trzecie niektóre krótkie firanki są takie... babcine :icon_smile: dlatego u nas zastosowaliśmy okrągły, podwójny karnisz, krótką (ale nie babciną! :P) firankę, grube zasłony. Do tego wszystkiego mamy rolety antywłamaniowe - ale nie był to nasz wybór(mieszkamy na parterze). Nasza kuchnia jest dość duża, dlatego mogliśmy sobie pozwolić na "zabranie" przestrzenii poprzez półokrągły karnisz :icon_smile:

• 3 tygodnie temu...
Napisano
Zarówno firanki, jak i rolety to wyjątkowa dekoracja dla okna. Nowoczesne osłony wyposażone w specjalny mechanizm spełniają jednak wiele praktycznych funkcji: zwiększają energooszczędność okna, pozwalają na kontrolę promieni słonecznych, często umożliwiają także przesłonięcie szyby z góry lub z dołu. Dla osób pragnących połączyć klasykę z nowoczesnością idealnym rozwiązaniem okażą się rolety rzymskie.

DSC01446.jpg

• 4 tygodnie temu...
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Ja bym postawił na jakieś leciutkie firany, ale wiele zależy też od tego, jak całość będzie się razem komponować.
  • 3 miesiące temu...
Napisano
Faktycznie można spróbować połączyć jedno z drugim - większośc osób u nas tak właśnie robi. Ale ciekawszy efekt można uzyskać decydując się tylko na rolety. Tylko pytanie, czy okno wychodzi na sąsiadów albo ulicę? Bo jeśli tak ,to ja bym jednak postawiła na firanki
  • 1 rok temu...
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Dla mnie rolety są najlepszym rozwiązaniem w mieszkaniu. Stawiam na praktyczność i dobry wystrój, więc zamontowałem rolety z Debastor.com . Prezentują się doskonale szczególnie, że mam okna o nietypowych rozmiarach i bez problemu mogłem dopasować rozmiar.
Napisano
Mi podoba się połączenie małych roletek, takich osobnych na każdą część okna, z krótką firanką. Z jednej strony mamy ochronę przed słońcem i wścibskimi sąsiadami (i trochę koloru w oknie), a z drugiej delikatną firankę, która moim zdaniem nadaje każdemu pomieszczeniu klimatu i uroku.
Napisano
No właśnie mam ten sam problem. Taki urok mieszkania parterowego. Myślałem, że rolety dzień/noc coś tutaj pomogą, ale nie. Żona nasila na firankę. A może jest jeszcze jakaś alternatywa?
Napisano
My przez jakis czas w domu nie mieliśmy firanek ale średnio się to preznetowało. Jestem zdania,ze wart jet jednak zainwestować bo taka porządna firanka to cała ozdoba mieszkania. Okna bez firanek prezentowały się średnio. Czegoś w mieszkaniu brakowało.

Jeśli planujesz kupić firanki a chcesz zaoszczędzić to poszukajcie jakichś firanek w sklepach online. Ceny są korzystniejsze niż w stacjonarnych.
Napisano
W kuchni mam roletę dzień/noc akurat płyta gazowa znajduje się bezpośrednio pod oknem więc trochę się martwiłem jak ta firanka może potem wyglądać. O ile nie spłonie
Napisano
Mówiąc szczerze to nie wyobrażam sobie nie mieć firanek w oknach. Rolety może i praktyczne, ale dla mnie to żadna dekoracja. Jak już to połączenie i firanek i rolet.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
kilka tygodni temu stałam przed tym samym problemem icon_smile.gif)) 0 firanki to elegancja, a rolety prostota i funkcjonalność. ostatecznie wybralam rolety dzien/noc i sa super. mozna dopasowac ile potrzebujesz swiatla itp, do tego ladny, kremowy kolor. i klasa icon_smile.gif)
Napisano
Trzeba też uwzględnić jaką mamy kuchnię. Nowoczesne kuchnie ładniej wyglądają z roletami na oknach. Jeśli trzeba ograniczyć bijące słońce bez dużego zaciemniania pomieszczenia do dobre będą rolety dzień/noc. natomiast w kuchniach tradycyjnych, klasycznych zawsze elegancko wyglądają firanki - można je spinać na różne sposoby, więc rozwiązań jest sporo. Do tego zasłonki ewentualnie jak jest miejsce i kuchnia nie do poznania icon_smile.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
W moim przypadku w grę wchodzą tylko rolety...i to z materiału, który można myć...ale wyglądają naprawdę ładnie, ja wybrałam motyw z miastem (kuchnia w nowoczesnym stylu) białe z czarno-szaro-czerwonym nadrukiem, one plus dodatki w tych kolorach powodują efekt "łał" icon_smile.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...