4 godziny temu, Baszka napisał:Kto w sumie powinien czyścić ten filtr? Pytam , bo w styczniu był serwisant do kotła i nie tknął tego filtra
Pan serwisant to niestety nic nie musi. Myślę że jednak będziesz zmuszona naumieć się podstawowej obsługi swojego własnego urządzenia grzewczego, a jak masz fachowca na robocie to pytać się o wszystko dociekliwie i ewentualnie podrzucać mu tematy. On w zasadzie tylko czyści palnik, wymiennik i odstojnik, oraz ustawia palnik na podstawie odczytu z analizatora spalin. Musisz wiedzieć gdzie dopuszcza się wodę do instalacji i do jakiego ciśnienia, bo nikt tego za Ciebie nie zrobi i będzie ciągłe wzywanie panciów do byle pierdoły. I tak jak pisze Bajbaga, instrukcja i studiować wszystko dokładnie po kolei.
Tak wiem, jesteś kobietą, ale to naprawdę nie jest wiele trudniejsze od gotowania czy prasowania.
A sam przedmiotowy filtr jest jak widać dodatkowym elementem tego systemu, który nawet nie występuje standardowo w każdej instalacji, ja np. takowego nie posiadam.