Skocz do zawartości

Wycena projektu, oraz pytania

Recommended Posts

Napisano
Witam.
Zastanawiamy się ostatnio z dziewczyną bardzo intensywnie nad budową niedużego domku.
Zależy nam, aby był to mały domek z garażem i poddaszem użytkowym, mały nie tylko dlatego, że jest tańszy do postawienia, ale też dlatego, że taki nam wystarczy. Chcielibyśmy aby na dole był dodatkowy pokój w którym przez jakiś czas byśmy mieszkali, gdyż wykańczanie poddasza moglibyśmy rozłożyć w czasie.
Znaleźliśmy w internecie gotowy projekt który bardzo nam się spodobał i uznaliśmy, że byłby dla nas idealny.
http://extradom.pl/projekt-domu-lk726-KRJ1742
Pytanie brzmi, czy cena podana na stronie tj. stanu surowego zamkniętego może być realna, oraz czy faktycznie domek z tego projektu może być niedrogi do zrealizowania?
Zdaje sobie sprawę i moje pytanie to temat rzeka, ale ile wg Was może wynieść budowa domku do stanu deweloperskiego (nie pod klucz)? (Na początek moglibyśmy np. wykończyć tylko dół)
Oraz czy jest możliwe zbudowanie tego domu jako dom ekologiczny/pasywny, aby zminimalizować jego koszty.
Pozdrawiam i będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi
Napisano
Domek nieduży, ale ja bym do tej wyceny dodał ze 20% na wszelki wypadek. Koszt m2 do zamieszkania to i za 2500 zł się zrobi więc może się uda. Wiele zależy od systemu. Jak gospodarczo i z dużym zaangażowaniem będzie taniej, jak w generalce drożej i niekoniecznie lepiej. Dużo czytać, uczyć się, sprawdzać.

Mam podobny domek http://projekty.lipinscy.pl/Hannover/ powiększyłem garaż i zrobiłem kilka drobnych korekt wewnątrz. Dla 3 osobowej rodziny jest ok. Więcej to jak komuś nie zależy na jednym pokoju gościnnym też da się upchnąć. Całość w 2006 r. kosztowała ok 400.000 do zamieszkania. Dziś podobną powierzchnię szacuję na podobną kwotę. Wyszło mnie ok 2400 za metr (wliczając garaż i wszystkie pomieszczenia wraz z otoczeniem). Teraz ceny są podobne. Resztę policz sam i powodzenia życzę!
Napisano
Cytat

Pytanie brzmi, czy cena podana na stronie tj. stanu surowego zamkniętego może być realna, oraz czy faktycznie domek z tego projektu może być niedrogi do zrealizowania?

Oraz czy jest możliwe zbudowanie tego domu jako dom ekologiczny/pasywny, aby zminimalizować jego koszty.
Pozdrawiam i będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi

Ad. 1 - zależy jaki rejon Polski i czy buduje firma czy system "gospodarczy". W Świętokrzyskim systemem gospodarczym da radę.

Ad. 2 - jest, ale to już przekroczy budżet.
Napisano
Cytat

Ad. 1 - zależy jaki rejon Polski i czy buduje firma czy system "gospodarczy". W Świętokrzyskim systemem gospodarczym da radę.

Ad. 2 - jest, ale to już przekroczy budżet.

Budowa byłaby systemem gospodarczym w rejonie wschodnim województwa Mazowieckiego.
Nie chcieliśmy żadnego domku z udziwnieniami typu filary, dom ma być mały i prosty, nie musi się rzucać w oczy, ma być funkcjonalny. Czy byłaby opcja aby postawić wszystko tak jak napisałem do stanu deweloperskiego bez wykańczania poddasza do ok 200 tys? Oraz ile trzeba by dopłacić w takim domku do energooszczędnego trybu?
Napisano
Cytat

Budowa byłaby systemem gospodarczym w rejonie wschodnim województwa Mazowieckiego.
Nie chcieliśmy żadnego domku z udziwnieniami typu filary, dom ma być mały i prosty, nie musi się rzucać w oczy, ma być funkcjonalny. Czy byłaby opcja aby postawić wszystko tak jak napisałem do stanu deweloperskiego bez wykańczania poddasza do ok 200 tys? Oraz ile trzeba by dopłacić w takim domku do energooszczędnego trybu?

Kolego po pierwsze czytaj i ucz się, po drugie zajrzyj tu po trzecie czytaj i ucz się.........
Napisano
Cytat

Kolego po pierwsze czytaj i ucz się, po drugie zajrzyj tu po trzecie czytaj i ucz się.........

Kolego przeczytałem cały ten wątek, dlatego napisałem nowy post z nadzieją na podpowiedź osób, które już wybudowały, budują, lub po prostu znają się na budowie domu i technologiach o których napisałem...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Załączam zdjecia. Może coś da się wywnioskować z tego. Całe szczęście że sąsiad postanowił postawić swoje ogrodzenie, jak poinformował będzie to „murek” cokolwiek to znaczy dla niego. Więc nawet ta usypana ziemia nie będzie opierać się na moim ogrodzeniu. Jak dla mnie może postawić ogrodzenie murowane po całości nawet i na 10m wzwyż. Pomiędzy moim ogrodzeniem a jego jest wolna przestrzeń jakieś 40cm- tu się okazało że ta przestrzeń jest „moja” bo deweloper  postawił ogrodzenie nie po linii granicy. Na ostatnim zdjęciu widać wykop na moje oko nie mniej niż 1,5m do owego „murku” by ziemia się nie osuwała. No specem nie jestem ale na 99% wymaga to zgody kogoś z „góry”.
    • Witam . Ja ze swojej strony jako monter instalacji hydraulicznych i grzewczych mogę polecić firmę IZOMIX i ich sklep internetowy sklep.izomix.pl Jak tylko zabraknie mi choćby 1mb otuliny to wysyłali mi zawsze w ten sam dzień, a na drugi już miałem. Mają tam właśnie materiały izolacyjne do rur, kanałów, poddaszy itp
    • Nie sądziłam że zgoda na użytkowanie i zakończenie budowy może być wydana jeszcze w trakcie budowy…poza tym terenu nie mógł podnieść po zakończeniu budowy bo na tym terenie postawił dom- logiczne- najpierw teren potem dom.  Swoją drogą, teraz trochę przypominam sobie, mój dom jest podniesiony o 1,5m do równego poziomu z drogą i to jest zapisane w projekcie budowlanym. 
    • Decyzja o zakończeniu budowy i zgoda na użytkowanie mogła zostać wydana na podstawie dokumentów, bez opcji wizyty na placu budowy, więc nikt w urzędzie może nie wiedzieć o pracach przy podniesieniu terenu. Albo prace te zaczęły się dopiero po odbiorze. Idź do urzędu, bo tutaj to będziemy gdybać. Tak na marginesie nie wierzę, żeby sąsiad miał pozwolenie na takie podnoszenie poziomu swojej działki.
    • Jeżeli kocioł ma wyprowadzenie (czopuch) poziomo, to otwór w kominie trzeba zrobić na konkretnej wysokości. Jeżeli zaś odprowadzeni ma być w kotle zrobione od góry, to najłatwiej jest wszystko dopasować, gdy otwór w kominie jest wysoko. Wtedy mamy długą pionową rurę czopucha, co ma zarówno dobre, jaki złe strony.  Pionowa rura zajmuje miejsce obok komina. W przypadku kominka zwykle nie jest to problem, ale kotłowni , przy kotle, może przeszkadzać. Pionowa stalowa rura czopucha nagrzewa się szybko, co wspomaga ciąg przy rozpalaniu.  Rura oddaje ciepło do otoczenia. Ale ciepło może też oddawać tradycyjny murowany komin. On też gromadzi je na dłużej. Kominy prefabrykowane często są izolowane, więc ten efekt już nie bardzo występuje. Trzeba więc rozważyć: - jaki jest komin;  - czy czopuch i komin oddają ciepło do tego samego pomieszczenia (komin może być za ścianą);  - czy dodatkowe ogrzewanie wnętrza przez czopuch (długą stalową rurę) jest pożądane. W małych kotłowniach bywa to raczej wadą, niż zaletą.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...