stokrotka.35 Napisano 24 maja 2013 #1 Napisano 24 maja 2013 Przez moją niewiedze, jakieś gdzieś niedopatrzenie brakuje mi w mapkach odcinka instalacji elektrycznej pomiędzy słupkiem ( gdzie jest licznik ) a moim domem.I właśnie się dowiedziałam, że w ten odcinek ( ok 5 metrów ) wymaga pozwolenia na budoweczyli ...-mapka do celów projektowych-geodeta-projekt-uzgodnienia -pozwolenie na budoweJest może jakaś inna możliwość by zgodnie z prawem zrobić ten odcinek możliwie najprostszym sposobem
bajbaga Napisano 24 maja 2013 #2 Napisano 24 maja 2013 Do projektanta - to on się powinien tym zająć, bo projekt był nie kompletny.Z drugiej strony starostwo nie powinno zatwierdzić takiego projektu (bo brak w budynku zasilania).Mając to na uwadze, raczej nie powinno być kłopotów z naniesieniem "poprawki" w projekcie.
stokrotka.35 Napisano 24 maja 2013 Autor #3 Napisano 24 maja 2013 Cytat Do projektanta - to on się powinien tym zająć, bo projekt był nie kompletny.Z drugiej strony starostwo nie powinno zatwierdzić takiego projektu (bo brak w budynku zasilania).Mając to na uwadze, raczej nie powinno być kłopotów z naniesieniem "poprawki" w projekcie. A czy o te poprawki to występuje się w jaki sposób?Potrzebne są mapki, projekt, czy to idzie inną drogą?
bajbaga Napisano 24 maja 2013 #4 Napisano 24 maja 2013 Cytat czy to idzie inną drogą? Raczej "nieformalną" Budowa już formalnie zakończona ?
stokrotka.35 Napisano 24 maja 2013 Autor #5 Napisano 24 maja 2013 Cytat Raczej "nieformalną" Budowa już formalnie zakończona ? Prawie .... w tym roku chcę odbiór zrobić i teraz pomału kompletuję papierzyska i wychodzą takie "kwiatki"
bajbaga Napisano 24 maja 2013 #6 Napisano 24 maja 2013 To "biegnij" do projektanta, bo to on dał ciała i zapewne z niesamowitą ochotą naprawi swój babol - jak nie, pisz.
Gość mhtyl Napisano 24 maja 2013 #7 Napisano 24 maja 2013 Czegoś tu nie rozumiem.Po co i projekt przyłącza energetycznego ? Z tego co wiem to już je masz więc projekt zapewne robił ZE jak i przyłącze. Jeżeli na mapce do celów projektowych ktoś zapomniał nanieś planowanego przyłącza to nie ma tragedii bo będziesz robić mapkę po wykonawczą i to ona jest ważna i potrzebna do odbioru, bo przyłącza planowane nie zawsze pokrywają się rzeczywistością.
bajbaga Napisano 24 maja 2013 #8 Napisano 24 maja 2013 To nie przyłącze, bo takowe to może też być na zgłoszenie - bez problemu.Tu chodzi o sieć wewnętrzną. Powinna być w projekcie a jej nie ma.
Gość mhtyl Napisano 24 maja 2013 #9 Napisano 24 maja 2013 Cytat Przez moją niewiedze, jakieś gdzieś niedopatrzenie brakuje mi w mapkach odcinka instalacji elektrycznej pomiędzy słupkiem ( gdzie jest licznik ) a moim domem.I właśnie się dowiedziałam, że w ten odcinek ( ok 5 metrów ) wymaga pozwolenia na budoweczyli ...-mapka do celów projektowych-geodeta-projekt-uzgodnienia -pozwolenie na budoweJest może jakaś inna możliwość by zgodnie z prawem zrobić ten odcinek możliwie najprostszym sposobem Rysiu,te 5 metrów to nie wygląda mi na sieć wewnętrzną
bajbaga Napisano 24 maja 2013 #10 Napisano 24 maja 2013 (edytowany) Cytat Rysiu,te 5 metrów to nie wygląda mi na sieć wewnętrzną Może nie wygląda ale nią jest, a co za tym idzie z urzędu wchodzi w zakres zagospodarowania działki.Jest to typowy "obiekt liniowy" (lub "sieć uzbrojenia terenu") i jako taki podlega procedurze PnB - niestety. Edytowano 24 maja 2013 przez bajbaga (zobacz historię edycji)
stokrotka.35 Napisano 24 maja 2013 Autor #11 Napisano 24 maja 2013 I ja się tak dowiedziałam, że od słupa do skrzynki to idzie na zgłoszenie.A od skrzynki do domu potrzebne jest pozwolenie na budowe i projekt
Gość mhtyl Napisano 24 maja 2013 #12 Napisano 24 maja 2013 No może i chodzi o wewnętrzną instalację ale stokrotka nazywa rzeczy nie po imieniu bo nawet w temacie jest o przyłączu a nie o instalacji.
bajbaga Napisano 24 maja 2013 #13 Napisano 24 maja 2013 Cytat A od skrzynki do domu potrzebne jest pozwolenie na budowe i projekt Tyle, że to powinno być, a w zasadzie, musi być integralną częścią projektu budowlanego (na budowę domu)
eko-m2 Napisano 24 maja 2013 #14 Napisano 24 maja 2013 Cytat Może nie wygląda ale nią jest, a co za tym idzie z urzędu wchodzi w zakres zagospodarowania działki.Jest to typowy "obiekt liniowy" (lub "sieć uzbrojenia terenu") i jako taki podlega procedurze PnB - niestety. Art.29 pkt. 20 Prawa Budowlanego mówi, że budowa przyłączy elektroenergetycznych nie wymaga pozwolenia na budowę.
Gość mhtyl Napisano 24 maja 2013 #15 Napisano 24 maja 2013 Cytat I ja się tak dowiedziałam, że od słupa do skrzynki to idzie na zgłoszenie.A od skrzynki do domu potrzebne jest pozwolenie na budowe i projekt Czyli chodzi o PRZYŁĄCZE, słyszałeś Ryszardo PnB uzyskałaś (a projekt?po co?) z chwilą uprawomocnienia się decyzji wydanej przez Starostwo ,a że projektant nie naniusł tego przyłącza na mapkę a w Starostwie się tego nie dopatrzyli to uważam,że to mało istotne bo jak już wyżej sisalem ostateczna jest inwentaryzacja po-wykonawcza zrobiona przez geodetę,i jeżeli On naniesie wszelakie przyłącza i umiejscowienie domu i innych obiektów to powinno wystarczyć.
stokrotka.35 Napisano 24 maja 2013 Autor #16 Napisano 24 maja 2013 Cytat No może i chodzi o wewnętrzną instalację ale stokrotka nazywa rzeczy nie po imieniu bo nawet w temacie jest o przyłączu a nie o instalacji. Może i mówi się instalacja wew. ale chodzi mi właśnie o ten odcinek skrzynka - dom Cytat Tyle, że to powinno być, a w zasadzie, musi być integralną częścią projektu budowlanego (na budowę domu) Po niedzieli wybiorę się do starostwa i zobaczę co oni na to .....
Gość mhtyl Napisano 24 maja 2013 #17 Napisano 24 maja 2013 Cytat Może i mówi się instalacja wew. ale chodzi mi właśnie o ten odcinek skrzynka - dom To Rysiu narobił zamieszania z ta instalacja wew, widać lubi robić zadymkę
bajbaga Napisano 24 maja 2013 #18 Napisano 24 maja 2013 Heniu przyłącze już ma, to toto co biegnie od słupa do skrzynki. Można wykonać na zgłoszenie lub może być zawarte w projekcie budowlanym.Od skrzynki (przyłącza) jest elementem sieci uzbrojenia działki (bez względu na to czy ma 1m, czy 1001m).Jest to także element zagospodarowania działki - czyli zmiana istotna, czyli z tego wynika wymaganie PnB - moim zdaniem dotyczy to procedury projektu zamiennego na zagospodarowanie działki. Procedura będzie uproszczona.Dlatego pisałem, że to sprawa projektanta i pośrednio starostwa bo obie te "instytucje" ewidentnie dały ciała, bo projekt był niekompletny.
Gość mhtyl Napisano 24 maja 2013 #19 Napisano 24 maja 2013 Cytat Po niedzieli wybiorę się do starostwa i zobaczę co oni na to ..... Stokrotka to ja o tym pisałem wyżej. Powinno być naniesione na mapce do celów projektowych która dołącza się do PnB ,a że nie było naniesione to bym się nie martwił bo ważniejsza jest mapka po wykonawcza.
bajbaga Napisano 24 maja 2013 #20 Napisano 24 maja 2013 Technicznie, to chodzi o jedną kreskę na projekcie zagospodarowania terenu (działki) - od skrzynki do budynku.
Gość mhtyl Napisano 24 maja 2013 #21 Napisano 24 maja 2013 Cytat Dlatego pisałem, że to sprawa projektanta i pośrednio starostwa bo obie te "instytucje" ewidentnie dały ciała, bo projekt był niekompletny. Otóż to.
eko-m2 Napisano 24 maja 2013 #22 Napisano 24 maja 2013 Cytat To Rysiu narobił zamieszania z ta instalacja wew, widać lubi robić zadymkę W decyzji o zatwierdzeniu projektu i wydaniu pozwolenia na budowę powinno być napisane, że urząd wyraża zgodę na budowę budynku wraz z infrastrukturą techniczną - a przecież prawo nie działa wstecz.. więc jeśli decyzja już się uprawomocniła to urząd nie może tego wymagać.. teoretycznie
Gość mhtyl Napisano 24 maja 2013 #23 Napisano 24 maja 2013 Cytat Heniu przyłącze już ma, to toto co biegnie od słupa do skrzynki. Można wykonać na zgłoszenie lub może być zawarte w projekcie budowlanym. W zasadzie to tak .Tylko u mnie w moim Starostwie nie wymagają projektu instalacji elektrycznej do PnB a jeżeli u stokrotki jest wymagane to musi musiała mieć projekt aby dostać PnB.
Barbossa Napisano 24 maja 2013 #25 Napisano 24 maja 2013 Cytat W decyzji o zatwierdzeniu projektu i wydaniu pozwolenia na budowę powinno być napisane, że urząd wyraża zgodę na budowę budynku wraz z infrastrukturą techniczną - a przecież prawo nie działa wstecz.. więc jeśli decyzja już się uprawomocniła to urząd nie może tego wymagać.. teoretycznie urząd napisze to, o co się wnosi, jeżeli było "budowa....." ale bez "wraz z infrastrukturą..." to urząd tego sam nie dopisze, chyba, że przez przypadek
stokrotka.35 Napisano 24 maja 2013 Autor #26 Napisano 24 maja 2013 Cytat urząd napisze to, o co się wnosi, jeżeli było "budowa....." ale bez "wraz z infrastrukturą..." to urząd tego sam nie dopisze, chyba, że przez przypadek Własnie przeglądałam teraz moje papióry i tego magicznego "wraz z infrastrukturą. nie ma !!!Ciekawe jak to wszystko odkręce, by w mapkach pojawiło się to co ma być , a fizycznie już od dawna istnieje ... eh
stokrotka.35 Napisano 8 czerwca 2013 Autor #27 Napisano 8 czerwca 2013 Byłam w starostwie i niestety .... nie da się tego przeskoczyć, trzeba wyciągnąć mapke do celów projektowych ( koszt ok. 500 zł), projektant ... itd - już mnie cholera na to wszystko bierze
Gość mhtyl Napisano 8 czerwca 2013 #28 Napisano 8 czerwca 2013 (edytowany) To masz upierdliwych urzedników w tym starostwie. Nic dla ludzi ,tylko aby ciągnąć kasę za coś na co już starostwo wyraziło zgodę,i teraz za ich niedopatrzenie Ty musisz płacić. I jak tu nie kochać naszego pięknego kraju Edytowano 8 czerwca 2013 przez mhtyl (zobacz historię edycji)
stokrotka.35 Napisano 8 czerwca 2013 Autor #29 Napisano 8 czerwca 2013 Cytat I jak tu nie kochać naszego pięknego kraju Wszędzie gdzie człek by sie nie ruszył tam kłody pod nogamiKażdy urząd tak maA prosty człowiek nie jest w stanie znać stosowanego prawa
Gość mhtyl Napisano 8 czerwca 2013 #30 Napisano 8 czerwca 2013 To ja na Swoich nie mogę narzekać.porównując do starej gminy gdzie mieszkałem (woj.dolnośląskie) a teraz (wielkopolskie) urzędnicy jak i wykonawcy są o wiele tańsi i solidniejsi (to takie małe uogólnienie co do solidności) Na swoim przykładzie podam,że po wykonaniu przyłącza wody musiałbym robić mapkę po wykonawczą a wiadomo jakie koszta się z tym wiążą,po rozmowie z kierownikiem wodociągów dogadałem się ,że dostarczę mapkę jak będę odbierał dom ,wtedy zapłacę raz za mapkę a nie dwa czy trzy razy.Ale gdyby się uparł to musiałbym mapkę robić i zaplacic około 600 zł.
stokrotka.35 Napisano 9 czerwca 2013 Autor #31 Napisano 9 czerwca 2013 A gdyby tak zaskarżyć wydanie pozwolenia na budowe bez wpisu wraz z infrastrukturą.Zyskałabym ujęcie tego nieszczęsnego odcinka przyłącza w pozwoleniu na budowe,Nie uśmiecha mi się wydawać ok. 2 tyś na uzupełnienie papierów
Gość mhtyl Napisano 9 czerwca 2013 #32 Napisano 9 czerwca 2013 Cytat A gdyby tak zaskarżyć wydanie pozwolenia na budowe bez wpisu wraz z infrastrukturą.Zyskałabym ujęcie tego nieszczęsnego odcinka przyłącza w pozwoleniu na budowe,Nie uśmiecha mi się wydawać ok. 2 tyś na uzupełnienie papierów Możesz spróbować tego co piszesz,ale najpierw to może porozmawiać tak po ludzku z jakimś urzędnikiem który władny w tych sprawach.Przecież te 2 tys to jest praktycznie za jedno czy dwa zdania i za kreskę na mapie.A jeszcze porozmawiaj z projektantem,bo w dużej mierze to on zawinił,niech też coś pomoże w końcu powinien bo to przez niego masz te problemy.
stokrotka.35 Napisano 12 listopada 2013 Autor #33 Napisano 12 listopada 2013 Dobrze, że gmina robiła projekty zamienne na budowe wodociągów na sąsiednich działkach.Ja uprosiłam by ta mapka do celów projektowych obejmowała również moją działkę i by została mi ona udostępniona, bo inaczej bym była kilka stów do tyłu.A tak za friko dopięłam swego
gry-darek Napisano 15 listopada 2013 #34 Napisano 15 listopada 2013 (edytowany) Gmina udostępniła Ci mapki za friko?, nie wierzę w takie cuda Edytowano 15 listopada 2013 przez gry-darek (zobacz historię edycji)
Gość mhtyl Napisano 15 listopada 2013 #35 Napisano 15 listopada 2013 Zdarzają się Bo są gminy i gminy.
stokrotka.35 Napisano 29 listopada 2013 Autor #36 Napisano 29 listopada 2013 Jakbym drugi raz się budowała to wszystko bym miała dopięte na ostatni guzik, a tak człowiek musi kombinować by nie przepłacić a dopiąć swego ... ot życie
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się