Skocz do zawartości

Koszty wykonania tarasu na gruncie, wykończonego płytkami ceramicznymi

Recommended Posts

Gość paprok
Pani Moniko. Poproszę o telefon do tego fachowca który taką robotę wykona za 100 zł z metra. Już ma u mnie pracę. Będę nieźle żył z różnicy między sumą jaką za tą robotę musi zapłacić klient a kwotą, którą zapłacę temu wspaniałemu wykonawcy.
SKĄD PANI WZIĘŁA TAKIE CENY. CHYBA Z SUFITU.
Gość inwestor
Witam. Jestem w szoku! Jak budowałem dom i liczyłem wszystkie złotówki starając się jednak o dobre wykonanie to w tej cenie o ile pamiętam to nawet samego betonu nie wylałem nie mówiąc już o całej reszcie, płytkach, hydroizolacji itp. Minęło już 7 lat i wszystko się trzyma. Ciekawe ile gwarancji da ktoś kto zrobi to za takie małe pieniądze.
Gość mhtyl
Cytat

Witam. Jestem w szoku! Jak budowałem dom i liczyłem wszystkie złotówki starając się jednak o dobre wykonanie to w tej cenie o ile pamiętam to nawet samego betonu nie wylałem nie mówiąc już o całej reszcie, płytkach, hydroizolacji itp. Minęło już 7 lat i wszystko się trzyma. Ciekawe ile gwarancji da ktoś kto zrobi to za takie małe pieniądze.

To się ciesz. Nic się nie dzieje bo warunki są bardzo przyjazne dla Twojego tarasu. Gdybyś miał wilgoć to nie wiem czy tak byś wychwalał tą robotę.
  • 4 tygodnie temu...
Gość pbd.biz.pl
Gratuluję wiedzy ale kolezanka najpierw niech pojezdzi popyta się prawdziwych fachowców jak się wykonuje i z jakich materiłałów taras na gruncie, ja bym Pania za ten artykuł zdymisjonował!!!
Świardczy to także o wysokim poziomie merytorycznym całgo serwisu!!!
Szanowni Państwo, ceny nie są wzięte z sufitu, a ze składów budowlanych, marketów itp.

Oczywiście taras można wykonać na wiele sposób, lepiej i gorzej, np. na warstwę spadkową zamiast zwykłej mieszanki betonowej można użyć specjalnych zapraw szybkotwardniejących - dalsze prace wtedy można rozpocząć już po 2-3 dniach, ale taka zaprawa słono kosztuje, szczególnie przy odpowiedniej grubości warstwy spadkowej (u mnie właśnie taką stosowano, też mam około 20 m2 tarasu, za samą zaprawę zapłaciłam około 800 zł).

Co do robocizny to jest z życia wzięta, ja właśnie tyle płaciłam. Taras jest po 2 zimach i nic się z nim złego nie dzieje, a grunty mam wysadzinowe.

Pozdrawiam serdecznie
Monika Dąbrowska
Gość pbd.biz.pl
Witam,
składy budowalne i markety nie są zadnym wiarygodnym żródełem informacji o cenach robocizny!!!
Najdroższą czynnikiem jest tu roboicizna!!!
Nie trzeb tych wszystkich warstw etc.
Wystarczy mocny beton i zbrojenie oraz spadek 1% - oczywiście od budynku!!!
Żadna hydroizoalcja nie jest potrzebna!!!
Szanowna Pani Redaktor.
Cytat

Witam,
składy budowalne i markety nie są zadnym wiarygodnym żródełem informacji o cenach robocizny!!!
Najdroższą czynnikiem jest tu roboicizna!!!
Nie trzeb tych wszystkich warstw etc.
Wystarczy mocny beton i zbrojenie oraz spadek 1% - oczywiście od budynku!!!
Żadna hydroizoalcja nie jest potrzebna!!!
Szanowna Pani Redaktor.

A od kiedy to składy budowlane czy markety podawaja ceny robocizny?
A jak chcesz robić bez hydroizolacji to rób sobie,szerokiej drogi Panie ekspert czy jak tam zwał.
Cytat

mhtyl niby co miała by dać i co izolować od czego ta izolacja???
Zwróć uwagę na fugach jakie chcesz zastosować (czym szersza tym lepsza minimum 5 mm) i kleju!!!

A płytki to niby nie będą odpadać?Nie chodzi u fugi tylko o klej który "łapie" wilgoć z gruntu.
Gość pbd.biz.pl
tu pani redaktorce chodziło bardziej o to aby wilgoc nie przechodziła przez płytki w dół. to co pani r opisała to trochę specyfikacji hydroizalcji i warstw na balkonach i tarasach.
  • 7 lata temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• W zimowe wieczory, zamiast sięgać po ciepły koc, wystarczy zbliżyć się do ściany, aby poczuć przyjemne ciepło. Podobnie w upalne lato, ściana może stać się źródłem orzeźwiającego chłodu. Dzięki systemowi KAN-therm Wall od polskiej firmy KAN, temperatura w domu zawsze jest dokładnie taka, jakiej potrzebujesz. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budownictwob2b.pl/instalacje/baza-wiedzy/urzadzenia-i-akcesoria-grzewcze/55411-plaszczyznowe-ogrzewanie-scienne-montaz-i-zasada-dzialania
    • Inna lokalizacja czyli jaka? Przecież to podstawowa informacja, inaczej każda odpowiedź będzie wróżeniem z fusów.
    • Jako użytkownik pompy ciepła od 2022r., kiedy wybierałem ją do siebie, wziąłem pod uwagę : - Pompa ciepła powietrzna czy gruntowa, - Ile mam wolnego gruntu wokół domu,    - powietrzna nie wymaga dużo miejsca, jakieś 2 - 3 m. kw.    - gruntowa - sama pompa jak wyżej ale trzeba jeszcze dodać miejsce na rury pod ziemią, skąd będzie pobierane ciepło a to już jakieś kilkadziesiąt m. kw. - Ile chcę wydać pieniędzy,    - powietrzna tańsza (mój wybór, jakieś kilkanaście tyś) ale zimą traci na wydajności, przy niskich temperaturach, chyba około -15 st. C będzie się wspomagać wbudowanymi grzałkami el.    -gruntowa droższa (sąsiad wymieniał w zeszłym roku starą na nową - ponad 50 tyś. zł.), zima czy lato wydajność taka sama bo wymiana ciepła odbywa się w stałych warunkach, - split czy monoblok,    - split to część urządzenia na zewnątrz a część wewnątrz domu, wymaga trochę miejsca, na przykład w piwnicy a w podłogówce płynie woda,    - monoblok (mój wybór) to jedynie sterownik na ścianie w pomieszczeniu techn., jakieś 20 x 15 cm. ale w podłogówce musi płynąć glikol (droższa opcja niż woda) bo wymiana ciepła odbywa się na zewnątrz a glikol zapobiega przed zamarznięciem rur.   Poza tym dobierz dobrze moc pompy do powierzchni ogrzewanej podłogi, nie kupuj zapasu mocy bo sprężarka będzie się niepotrzebni uruchamiać a to wiąże się z zużywaniem części ruchomych.  Pompa najwydajniejsza jest we współpracy z ogrzewaniem podłogowym. Do montażu znajdź "doświadczonego" montera z uprawnieniami do instalacji urządzeń konkretnych producentów (ważne). Zapobiegnie to temu, że po zamontowaniu pompy, pierwsze rachunki za prąd nie wyniosą kilka, kilkanaście tyś. zł. a tak się już zdarzało, na przykład złe ustawienia pompy przy rozruchu (ja płacę 47 zł. co drugi miesiąc). Dobry monter dobierze Ci konkretny model pompy do Twojego domu i zaproponuje inne urządzenia współpracujące jeśli będzie robił całą instalację wodno-kanalizacyjną na budowie.  Nie warto tu rozdrabniać się na kilku fachowców.   Moja pompa to Panasonic. Myślałem o Stiebel Eltron ale w mieście gdzie mieszkam nie było certyfikowanych monterów a innych nie chciałem. Mam serwis roczny na miejscu. Pompa działa już trzeci rok. Krótko mówiąc sprawdza się.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...