Nornik Napisano 6 kwietnia 2013 Udostępnij #1 Napisano 6 kwietnia 2013 Witam !Czy panele boazeryjne można przyklejać do ściany ?Jeżeli tak to w jaki sposób ? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 6 kwietnia 2013 Udostępnij #2 Napisano 6 kwietnia 2013 A z czego te panele? Link do komentarza
Nornik Napisano 6 kwietnia 2013 Autor Udostępnij #3 Napisano 6 kwietnia 2013 Cytat A z czego te panele? Rozwiń Właśnie nie wiem jakie panele boazeryjne kupić aby można je było przyklejać do ściany a nie montować na listwach ? Link do komentarza
Gość stach Napisano 6 kwietnia 2013 Udostępnij #4 Napisano 6 kwietnia 2013 (edytowany) Cytat Witam !Czy panele boazeryjne można przyklejać do ściany ?Jeżeli tak to w jaki sposób ? Rozwiń Jeśli jesteś pewien, ściana jest na tyle równa i mocna - dobry tynk - że pracujący panel nie odspoi się z klejem, to po zagruntowaniu ściany klej choćby na piankę, czy silikon. Trzeba je jakoś ustabilizować na czas pozwalający wyschnąć klejowi... Tylko jak masz równe i mocne ściany, to po co chować je pod panele Może wystarczy ścianę wytapetować... Dlaczego akurat panele A panel boazeryjny, np z mdf daje się na listwach po to, aby tymi listwami również korygować krzywizny ścian...Dopisałem:Aaa, przypomniało mi się przecież są panele 3D, http://www.decomania.pl/pl/c/Panele-scienn...CFchV3godokAAwQnp taki wzór:http://www.decomania.pl/pl/p/Panel-dekorac...-01-Choppy/6117Na inne panele 3d nakieruje wujek google Edytowano 6 kwietnia 2013 przez stach (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Nornik Napisano 7 kwietnia 2013 Autor Udostępnij #5 Napisano 7 kwietnia 2013 Cytat Jeśli jesteś pewien, ściana jest na tyle równa i mocna - dobry tynk - że pracujący panel nie odspoi się z klejem, to po zagruntowaniu ściany klej choćby na piankę, czy silikon. Trzeba je jakoś ustabilizować na czas pozwalający wyschnąć klejowi... Tylko jak masz równe i mocne ściany, to po co chować je pod panele Może wystarczy ścianę wytapetować... Dlaczego akurat panele A panel boazeryjny, np z mdf daje się na listwach po to, aby tymi listwami również korygować krzywizny ścian...Dopisałem:Aaa, przypomniało mi się przecież są panele 3D, http://www.decomania.pl/pl/c/Panele-scienn...CFchV3godokAAwQnp taki wzór:http://www.decomania.pl/pl/p/Panel-dekorac...-01-Choppy/6117Na inne panele 3d nakieruje wujek google Rozwiń Dziękuję za odpowiedź.Mnie interesują panele z MDF,ale tych raczej przyklejać się nie da,tak mi się przynajmniej wydaje.Mocowanie na listwach to mam opis i poradniki.Jednak boazerię planuję położyć w przedpokoju gdzie mam sporo załamań i narożników oraz kaloryfer za którym - o ile mi wiadomo - paneli z mdf kłaść nie należy ze względu na temperaturę. Link do komentarza
Led-Lux Napisano 7 kwietnia 2013 Udostępnij #6 Napisano 7 kwietnia 2013 Jeżeli jesteś zainteresowany właśnie takim rozwiązaniem,czyli boazerią- z pewnością warto o tym pomyśleć. Pytanie czy całość będzie naprawdę prezentować się ładnie,bo boazeria była fajnym i ciekawym rozwiązaniem,jednak kilka lat temu,obecnie wiele uległo zmianie,musisz także brac to pod uwagę. Link do komentarza
retrofood Napisano 7 kwietnia 2013 Udostępnij #7 Napisano 7 kwietnia 2013 Cytat Dziękuję za odpowiedź.Mnie interesują panele z MDF, Rozwiń Niedługo będę zdejmował swoje z listew, są mało używane, mogę Ci tanio odstąpić... Link do komentarza
Gość stach Napisano 7 kwietnia 2013 Udostępnij #8 Napisano 7 kwietnia 2013 Cytat Mnie interesują panele z MDF[...] Rozwiń Nie polecam paneli mdf w ogóle, a już na pewno nie w przedpokoju Prowadziłem firmę wykańczającą wnętrza, montowałem panele mdf niejednokrotnie, najczęściej po nieudanych próbach wybicia z głowy inwestorowi takiego pomysłu... Jest to bardzo niewytrzymały materiał, miękki mdf pokryty papierową okleiną-tapetą. narażony na zarysowania (np. sprzączką od torby, plecaka, zapięciem od zamka błyskawicznego, itp), bardzo wrażliwy na zmianę wilgotności i temperatury. Nawet w czasie montażu zdarzały się uszkodzenia tej okleiny... i nie ma możliwości regeneracji takiego fragmentu - tylko wymiana ratuje sprawę... Jedyne panele, które mógłbym polecić - niekoniecznie do przedpokoju - to panele firmy Krono z kolekcji Exclusive http://www.kronoarena.com/products.php?sub...p;collection=26są twardsze, lepiej wykończone i eleganckie, ale na pewno nie dające się przykleić na ścianę - wymagają solidnych listew montażowych i serca przy układaniu ( dobrego rozplanowania na kolejnych kawałkach ścian: są szerokie 32,5 cm i nieładnie wyglądają docinki w rogach pomieszczenia )Spytaj retrofooda, dlaczego zdejmuje mało używane panele i chce się ich pozbyć - myślę, że znam przyczynę Link do komentarza
gośiówa Napisano 9 kwietnia 2013 Udostępnij #9 Napisano 9 kwietnia 2013 Cytat Nie polecam paneli mdf w ogóle, a już na pewno nie w przedpokoju Prowadziłem firmę wykańczającą wnętrza, montowałem panele mdf niejednokrotnie, najczęściej po nieudanych próbach wybicia z głowy inwestorowi takiego pomysłu... Jest to bardzo niewytrzymały materiał, miękki mdf pokryty papierową okleiną-tapetą. narażony na zarysowania (np. sprzączką od torby, plecaka, zapięciem od zamka błyskawicznego, itp), bardzo wrażliwy na zmianę wilgotności i temperatury. Nawet w czasie montażu zdarzały się uszkodzenia tej okleiny... i nie ma możliwości regeneracji takiego fragmentu - tylko wymiana ratuje sprawę... Jedyne panele, które mógłbym polecić - niekoniecznie do przedpokoju - to panele firmy Krono z kolekcji Exclusive http://www.kronoarena.com/products.php?sub...p;collection=26są twardsze, lepiej wykończone i eleganckie, ale na pewno nie dające się przykleić na ścianę - wymagają solidnych listew montażowych i serca przy układaniu ( dobrego rozplanowania na kolejnych kawałkach ścian: są szerokie 32,5 cm i nieładnie wyglądają docinki w rogach pomieszczenia )Spytaj retrofooda, dlaczego zdejmuje mało używane panele i chce się ich pozbyć - myślę, że znam przyczynę Rozwiń Popieram,popieram.Sama mam polozone w przedpokoju panele na scianach i bardzo tego żaluje.Bardzo drogo mnie to wszystko kosztowalo,bardzo drogo,efekt poczatkowo byl ok,ale teraz po 3 latach uzytkowania nie moge na nie patrzec,papier sie odkleja,odkształcają sie i zmieniają kolor,a nie kupowalam najtanszych.Jezeli moglabym komus radzic to radzilabym wszystko inne zapewne,ale nie panele. 1 Link do komentarza
Gość stach Napisano 9 kwietnia 2013 Udostępnij #10 Napisano 9 kwietnia 2013 Cytat Popieram,popieram.Sama mam polozone w przedpokoju panele na scianach i bardzo tego żaluje.Bardzo drogo mnie to wszystko kosztowalo,bardzo drogo,efekt poczatkowo byl ok,ale teraz po 3 latach uzytkowania nie moge na nie patrzec,papier sie odkleja,odkształcają sie i zmieniają kolor,a nie kupowalam najtanszych.Jezeli moglabym komus radzic to radzilabym wszystko inne zapewne,ale nie panele. Rozwiń A nie mówiłem Link do komentarza
Brooks Napisano 9 kwietnia 2013 Udostępnij #11 Napisano 9 kwietnia 2013 Cytat Popieram,popieram.Sama mam polozone w przedpokoju panele na scianach i bardzo tego żaluje.Bardzo drogo mnie to wszystko kosztowalo,bardzo drogo,efekt poczatkowo byl ok,ale teraz po 3 latach uzytkowania nie moge na nie patrzec,papier sie odkleja,odkształcają sie i zmieniają kolor,a nie kupowalam najtanszych.Jezeli moglabym komus radzic to radzilabym wszystko inne zapewne,ale nie panele. Rozwiń Panele na ścianach kojarzą mi się głównie z mieszkaniem babci nieremontowanym od głębokiego PRL. Nie wygląda to ani dobrze, anie estetycznie, ani nie jest wyjątkowo tanie, ani trwałe. Ciężko znaleźć argumenty za... Link do komentarza
retrofood Napisano 9 kwietnia 2013 Udostępnij #12 Napisano 9 kwietnia 2013 Cytat Panele na ścianach kojarzą mi się głównie z mieszkaniem babci nieremontowanym od głębokiego PRL. Nie wygląda to ani dobrze, anie estetycznie, ani nie jest wyjątkowo tanie, ani trwałe. Ciężko znaleźć argumenty za... Rozwiń Bez jaj, za PRL-u nie było paneli, nie wariuj. Ja sądziłem, ze to czasem mnie się pierdzieli ze starości, ale widzę, że młodzież ma teraz to samo i kilkadziesiąt lat wcześniej... Link do komentarza
gośiówa Napisano 9 kwietnia 2013 Udostępnij #13 Napisano 9 kwietnia 2013 (edytowany) Cytat Bez jaj, za PRL-u nie było paneli, nie wariuj. Ja sądziłem, ze to czasem mnie się pierdzieli ze starości, ale widzę, że młodzież ma teraz to samo i kilkadziesiąt lat wcześniej... Rozwiń bo młodziez u babci pamieta panele,a ja u babci pamietam sciany malowane na niebiesko i domek drewniany,moja babcia nie dozyla czasów boazerii,a co dopiero paneli.Po tym co młodzież pisze widac dopiero jak lata uciekają. Koszt paneli za mkw z ułozeniem to ok 30zl plus listwy maskujące ktore są drozsze niż same panele.Włozylam w to q..no kilka tysiecy złotych i wlasnie mam dokladnie te ktore poleca Stachu w kolorze klonu. Edytowano 9 kwietnia 2013 przez gośiówa (zobacz historię edycji) Link do komentarza
17remi58 Napisano 9 kwietnia 2013 Udostępnij #14 Napisano 9 kwietnia 2013 Cytat Bez jaj, za PRL-u nie było paneli, nie wariuj. Ja sądziłem, ze to czasem mnie się pierdzieli ze starości, ale widzę, że młodzież ma teraz to samo i kilkadziesiąt lat wcześniej... Rozwiń Masz rację u mojej Babci na ścianach była farba klejowa z wzorkiem malowanym taka sprytną maszynką i ciemnym wąskim paskiem na ścianie przy suficie . A na podłodze w kuchni to leżał " goły leon " tak Babcia nazywała wykładzinę podłogową Link do komentarza
Brooks Napisano 10 kwietnia 2013 Udostępnij #15 Napisano 10 kwietnia 2013 Cytat Masz rację u mojej Babci na ścianach była farba klejowa z wzorkiem malowanym taka sprytną maszynką i ciemnym wąskim paskiem na ścianie przy suficie . A na podłodze w kuchni to leżał " goły leon " tak Babcia nazywała wykładzinę podłogową Rozwiń Może nasze babcie pochodzą również z innego pokolenia Panele, boazeria, generalnie w PRL wszystko wyglądało to tragicznie, przynajmniej jak na dzisiejsze standardy... Link do komentarza
17remi58 Napisano 11 kwietnia 2013 Udostępnij #16 Napisano 11 kwietnia 2013 Cytat Może nasze babcie pochodzą również z innego pokolenia Panele, boazeria, generalnie w PRL wszystko wyglądało to tragicznie, przynajmniej jak na dzisiejsze standardy... Rozwiń Wydaje mi się że za czasów PRL który tu wspominasz , to bawiłeś się w piaskownicy pogratulować tylko takiej pamięci. I żeby nie było niedomówień to dziadkiem zostałem 6 lat temu. Link do komentarza
Brooks Napisano 13 kwietnia 2013 Udostępnij #17 Napisano 13 kwietnia 2013 Cytat Wydaje mi się że za czasów PRL który tu wspominasz , to bawiłeś się w piaskownicy pogratulować tylko takiej pamięci. I żeby nie było niedomówień to dziadkiem zostałem 6 lat temu. Rozwiń Owszem, w PRL bawiłem się w piaskownicy, ale mieszkanie mojej babci do remontu gdzieś na początku wieku pamiętam całkiem dobrze, a pamięć wspomagam zdjęciami To, że nie byłem świadomie obecny przy remoncie, nie znaczy, że nie pamiętam, jak wykończenia z tamtego okresu wyglądały. Link do komentarza
bajbaga Napisano 13 kwietnia 2013 Udostępnij #18 Napisano 13 kwietnia 2013 To była i jest sprawą gustu, a nie epoki.A panele i boazeria są (były) stosowane od wieków. Link do komentarza
Brooks Napisano 13 kwietnia 2013 Udostępnij #19 Napisano 13 kwietnia 2013 Cytat To była i jest sprawą gustu, a nie epoki.A panele i boazeria są (były) stosowane od wieków. Rozwiń Epoka wpływała na wygląd tych paneli poprzez jakość wykonania. W czasie PRL ta jakość była marna i dlatego to wygląda tak jak wygląda. A wiek też robi swoje. Link do komentarza
rybniczak Napisano 14 kwietnia 2013 Udostępnij #20 Napisano 14 kwietnia 2013 Cytat Epoka wpływała na wygląd tych paneli poprzez jakość wykonania. W czasie PRL ta jakość była marna i dlatego to wygląda tak jak wygląda. A wiek też robi swoje. Rozwiń @Brooks że u Twojej babci nie robił dobry fachowiec w tamtych czasach to nie znaczy że wszędzie tak było. Nie widziałeś jak fachowi stolarze robili boazerie. Mało kogo było stać na takie cuda, a i dostępność materiałów była trudna. Dlatego nie oceniaj po mieszkaniu swojej babci.Powiem więcej, że wtedy byli lepsi rzemieślnicy, którzy wykonywali wszystko od podstaw. W tamtych czasach ludzie nie przywiązywali do tego tak uwagi jak teraz. Każdy był zadowolony że dostał mieszkanie, albo udało mu się wybudować dom kombinując jak się da. Link do komentarza
Brooks Napisano 14 kwietnia 2013 Udostępnij #21 Napisano 14 kwietnia 2013 Cytat @Brooks że u Twojej babci nie robił dobry fachowiec w tamtych czasach to nie znaczy że wszędzie tak było. Nie widziałeś jak fachowi stolarze robili boazerie. Mało kogo było stać na takie cuda, a i dostępność materiałów była trudna. Dlatego nie oceniaj po mieszkaniu swojej babci.Powiem więcej, że wtedy byli lepsi rzemieślnicy, którzy wykonywali wszystko od podstaw. W tamtych czasach ludzie nie przywiązywali do tego tak uwagi jak teraz. Każdy był zadowolony że dostał mieszkanie, albo udało mu się wybudować dom kombinując jak się da. Rozwiń Nie mówię, że wszędzie, mówię że w zdecydowanej większości Link do komentarza
gośiówa Napisano 14 kwietnia 2013 Udostępnij #22 Napisano 14 kwietnia 2013 Cytat @Brooks że u Twojej babci nie robił dobry fachowiec w tamtych czasach to nie znaczy że wszędzie tak było. Nie widziałeś jak fachowi stolarze robili boazerie. Mało kogo było stać na takie cuda, a i dostępność materiałów była trudna. Dlatego nie oceniaj po mieszkaniu swojej babci.Powiem więcej, że wtedy byli lepsi rzemieślnicy, którzy wykonywali wszystko od podstaw. W tamtych czasach ludzie nie przywiązywali do tego tak uwagi jak teraz. Każdy był zadowolony że dostał mieszkanie, albo udało mu się wybudować dom kombinując jak się da. Rozwiń co tu duzo mowic,dawniej panele były robione z drewna.Dla wielu osób były one tylko marzeniem.Wtedy za czasów PRL może nie było tyle mozliwosci jak teraz,ale jak już się coś zrobiło to było COŚ i na lata,a nie jak teraz z płyty lub papieru.Jakości nie można zarzuci,wygląd ... no niestety zobaczymy co bedzie za kolejne 30 lat jak nasze wnuki,dzieci będą sie budowały lub remontowały.Technika idzie do przodu.Ja już obserwuje mojego syna jak patrzy z lekkim szokiem na lata mojej młodości,a to było w zasadzie nie tak dawno,bo mam 40 lat. Link do komentarza
bajbaga Napisano 14 kwietnia 2013 Udostępnij #23 Napisano 14 kwietnia 2013 (edytowany) Cytat co tu duzo mowic,dawniej panele były robione z drewna. Rozwiń Ciekawie Wać Pani rzeczy prawisz - wielce ciekawe.Uściślij pojęcie "dawniej", to więcej niż 30 lat, czy więcej niż 100 lat ? Edytowano 14 kwietnia 2013 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
gośiówa Napisano 14 kwietnia 2013 Udostępnij #24 Napisano 14 kwietnia 2013 Cytat Ciekawie Wać Pani rzeczy prawisz - wielce ciekawe.Uściślij pojęcie "dawniej", to więcej niż 30 lat, czy więcej niż 100 lat ? Rozwiń śledzisz mnie ;> ? Napisz wprost o co Ci chodzi,a nie zadawaj durnych pytań po każdym moim wpisie Link do komentarza
bajbaga Napisano 15 kwietnia 2013 Udostępnij #25 Napisano 15 kwietnia 2013 Zbyt złożone pytanie - postaram się najprościej jak można. Czy możesz napisać jaki jest wymiar w latach, użytego przez Ciebie określenia "dawniej" - oczywiście w przybliżeniu. Jest to istotne, albowiem, być może pozwoli na rozwikłanie zagadki od kiedy robiono panele nie tylko z drewna.Z drugiej strony w temacie padło określenie w PRL, co zawęża czas od 20 do 60 lat.Jak więc widzisz określenie "dawniej" w określeniu od kiedy panele nie były drewniane jest istotnym elementem, do prowadzenia dysputy o jakie panele chodzi. Link do komentarza
gośiówa Napisano 15 kwietnia 2013 Udostępnij #26 Napisano 15 kwietnia 2013 (edytowany) Cytat Zbyt złożone pytanie - postaram się najprościej jak można. Czy możesz napisać jaki jest wymiar w latach, użytego przez Ciebie określenia "dawniej" - oczywiście w przybliżeniu. Jest to istotne, albowiem, być może pozwoli na rozwikłanie zagadki od kiedy robiono panele nie tylko z drewna.Z drugiej strony w temacie padło określenie w PRL, co zawęża czas od 20 do 60 lat.Jak więc widzisz określenie "dawniej" w określeniu od kiedy panele nie były drewniane jest istotnym elementem, do prowadzenia dysputy o jakie panele chodzi. Rozwiń Bajbago no niestety widze,ze nikt nie jest taki mądry jak Ty.Przepraszam,że Ci nie odpisze,ale nie z Toba prowadzę tutaj dyskusję.Poza tym moja rada: wyjdz na pole,odetchnij świeżym powietrzem,popatrz na otaczająca Cie przyrode i budzącą się wiosne,zażyj jakiś lek na nerwy.Oprocz internetu istnieje jeszcze świat realny piekny i prawdziwy.Moją dyskusje z Tobą uznaje za zakonczoną.Zazwyczaj rozmawiam z normalnymi ludzi,a ........... mijam z daleka o ile tacy się przytrafiają. Edytowano 15 kwietnia 2013 przez gośiówa (zobacz historię edycji) Link do komentarza
retrofood Napisano 15 kwietnia 2013 Udostępnij #27 Napisano 15 kwietnia 2013 Cytat Zazwyczaj rozmawiam z normalnymi ludzi, Rozwiń Tak Ci się tylko wydaje, niektórzy wierzą nawet, że rozmawiają z Napoleonem, ba! Sami są Napoleonami...Skoro Tobie odpowiedź na najprostsze pytanie sprawia tyle trudności, że niemal zadzwoniłaś ze strachu do Maciarewicza... ręce opadają. Link do komentarza
Elektrotip Napisano 16 kwietnia 2013 Udostępnij #28 Napisano 16 kwietnia 2013 Boazeria niewątpliwie ma swój urok,dodaje ciepłe i przytulności w każdym domu,mieszkaniu. Jednak czy ładnie wygląda? Powiem tak: dla tych,którzy marzą o tym aby mieć całość wykończoną w drewnie- fajna sprawa,dla innych już niekoniecznie,a z czasem wda się taki "dziwny",mętny zapach od tej boazerii:) Link do komentarza
Brooks Napisano 19 kwietnia 2013 Udostępnij #29 Napisano 19 kwietnia 2013 Cytat Boazeria niewątpliwie ma swój urok,dodaje ciepłe i przytulności w każdym domu,mieszkaniu. Rozwiń Nie zgodziłbym się, ale trzy osoby to zawsze cztery opinie Link do komentarza
Lucy20 Napisano 25 maja 2013 Udostępnij #30 Napisano 25 maja 2013 Ja paneli boazeryjnych nie kleiłabym na ściany tylko mocowała je na listwach przytwierdzonych do ściany za pomocą klamer. Głównie z trzech powodów, u mojego męża w domu rodzinnym było to tak robione, panele są tam już 15 lat. Drugi powód: Jest przy tym mniejsza możliwość ubrudzenia boazerii. Trzeci powód - mając tak zamontowane panele zawsze można je ściągnąć i np. pomalować ścianę po uprzednim wygładzeniu, a współczuje komuś zrywać przyklejoną boazerię. Link do komentarza
tomasz234 Napisano 13 czerwca 2013 Udostępnij #31 Napisano 13 czerwca 2013 ja bym jeszcze w dużym pokoju gobelin albo dywan na ścianę rzucił .... jak to było kiedyś ...a pawlacze masz w przed pokoju ?? Link do komentarza
MyLed Napisano 15 czerwca 2013 Udostępnij #32 Napisano 15 czerwca 2013 Boazeria nie jest moim zdaniem dobrym rozwiązaniem jako element wykończenia wnętrz,o wiele bardziej wolałbym dac tutaj tynk strukturalny,który będzie pełnił funkcję dekoracyjną. Link do komentarza
pezetek Napisano 17 czerwca 2013 Udostępnij #33 Napisano 17 czerwca 2013 Trzeba wziąć pod uwagę, że panele się brudzą i co kilka miesięcy dobrze byłoby je porządnie wyczyścić, więc trochę zabawy z tym jest. Wg mnie drewniane i drewnopodobne elementy to teraz tylko jako wykończenie. Link do komentarza
mojdom Napisano 17 czerwca 2013 Udostępnij #34 Napisano 17 czerwca 2013 Efekt może być bardzo ciekawy tylko wszystko zależy od tego jakie to będzie drewno i w jaki sposób ułożone.... klasyczna boazeria ani trochę nie jest fajna :/ Link do komentarza
mojdom Napisano 9 lipca 2013 Udostępnij #35 Napisano 9 lipca 2013 Na zdjęciu w prawdzie przykład drewnianego sufitu ale można sobie wyobrazić takie jasne deski na ścianie. Link do komentarza
pezetek Napisano 15 lipca 2013 Udostępnij #36 Napisano 15 lipca 2013 To pomieszczenie jest dość specyficzne, wygląda mi na jakiś taras. W dodatku styl jest dość "wiejski" i nie wszędzie tyle drewna na raz na suficie czy ścianach będzie dawać taki dobry efekt. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się