Historia edycji
Nie ma historii konta do pokazania lub ten komentarz był edytowany przez moderatora.
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
Rozebrać ten paździerz na szczytach, wyciąć ten nieszczęsny daszek, nadbić coś na krokwie lub poszycie dachu tak, żeby zlicować z dołem ściany po montażu paździerza, zamontować ponownie paździerz.
-
Przez Wojciech1981 · Napisano
Domek miał być robiony w stylu góralskim, jednak zastanawiam się żeby nie dawać tego daszku od szczytu, tylko nie mam pomysłu jak wybrnąć z braku zlicowana ściany. -
Chodzi ci o głęokość węgarka? że po dodłożeniu styropianu okno będzie głębiej?
-
Przez Krzychuuuuu · Napisano
Witam serdecznie. Zaczynam budowę i za niedługo stanę przed tematem ściany fundamentowej. Plan jest murować z bloczków zalewowych, ale mam sporo bloczków betonowych pełnych, które pozwoliły by mi pociągnąć pierwszą warstwę. Akurat by wyszło: jedna warstwa bloczka 12 cm plus zaprawa pomiędzy nim a ława ok. 3 cm dwie warstwy zalewowego 50 cm Wieniec zbrojony 15 cm Planowana wysokość ściany w projekcie to właśnie 80 cm. Stąd pytanie, czy będzie to zgodne ze sztuką aby zalewowe zacząć stawiać na wcześniej wymurowanych pełnych bloczkach? Na zdrowy chłopski rozum, przecież i to i to jest beton więc bez problemu powinien się połączyć. Dodatkowo na całym obwodzie jest przewidziane 16 słupów pionowych, mających za zadanie przenieść obciążenie późniejszego dachu na więźbie wiazarowej. Ktoś mógłby powiedzieć: nie kombinuj, dokup pełnych betonowych i rób wszystko tak jak robi się od lat, ale jak myślę że miałbym sam wymurować ponad 1000 bloczka to już plecy bolą 😜 czas oczywiście ograniczony, jak to bywa w dzisiejszych czasach, dlatego myślę trochę przyspieszyć bloczkami zalewowymi które stawia się na sucho, ewentualnie łącząc je na piankę. Z góry dziękuję za odpowiedzi i za wyrozumiałość. Liczę na konstruktywną pomoc poprzedzoną "elastyczną" analizą danej sytuacji.
-
-
Popularne tematy