Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jesteśmy z mężem po ślubie dopiero rok i niestety musimy mieszkać z rodzicami ale bardzo marzy nam się swój własny kont, projekt sosenka jest właśnie tym co chcieli byśmy mieć ale jak to zazwyczaj bywa że wszystko rozbija się o pieniądze, a niestety za dużo to ich nie mamy. A marzenia kłębią się w głowie bezustannie, dlatego znależliśmy sobie mały domek aby postawić stan surowy zamknięty a potem wykończyć parter i zamieszkać w nim, oczywiście wszystko odbywało by się systemem gospodarczym i zastanawiamy się czy 100-ka wystarczy.Jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat to bardzo proszę o info. pzdr
Ciężko, bardzo ciężko. To wychodzi 1724 PLN za m2.

Musicie liczyć, że część kosztów będzie stała niezależnie od wielkości domu (praktycznie cała dokumentacja, przyłącza)

Jesli sami zrobicie wszystko i będizecie szukać gdzie kupić najtaniej (nie mylić z najtańsze) to może się udać ale granicy błędu nie ma praktycznie żadnej.
  Cytat

Jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat to bardzo proszę o info. pzdr

Rozwiń  

oczywiscie, ze nikt nie ma wiedzy na ten temat, bo roznice w kosztach budowy, nawet wedlug tego samego projektu moga byc znaczne.

na stronie masz zestawienie materialow, wysylasz je do kilku skladow budowlanych (lub udajesz sie osobiscie) i masz rozeznanie w tej kwestii. nastepnie zasiadacie z mezem, ustalacie co mozecie zrobic sami, a do czego niezbedne bedzie zatrudnienie ekipy i wysylacie kolejne zapytania do firm o cene robocizny.

ok dzięki muszę się wziążć do roboty pozdrawiam serdecznie icon_biggrin.gif

na stronce projektanta jest cena budowy tego domu 140 tyś nie wiem czy to jest realne ale z tego co czytam i wiem to różnie to bywa. Kolega stawiał dom 120m i kosztował go 160 tys ale bardzo dużo robił sam , dlatego i my nabralismy chęci a nasz dom jest o połowę mniejszy. Ważne jest aby dążyć do celu Edytowano przez roxana996 (zobacz historię edycji)
  Cytat

cześć wszystkim mam takie pytanko czy dam radę wybudować dom sosenka 3 o powierzchni 58m całoroczny za 100 tyś. ale bez wykończenia poddasza, nastąpiło by to z czsem. proszę o pomoc icon_neutral.gif http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/...osenka-iii.html

Rozwiń  

Tak z zaciskaniem pasa i przy dobrych znajomych (tanich i solidnych wykonawców) to 150 tys.
Co do wykańczania poddasz to jak nie zrobisz od razu "brudnych" prac to potem będziesz miała syf w całym domu,a zresztą ocieplić i położyć płyty regips to i tak musisz zrobisz.
Czym masz zamiar go ogrzewać? Bo kotłowni nie widzę ,chyba że masz gaz.
Napisz jeszcze gdzie ten domek chcecie stawiać,bo tez to ma znaczenie na cenę.
  Cytat

Będziemy ja stawiać w lubelskim i z tego co mówią ludzie to 150 tys. to jest stan wykończony, a ceny materiałów u nas sa podobną najtańsze tak więc 150 tys to uważam że powinno starczyć ale mogę się mylić ,wszystko wyjdzie w praniu

Rozwiń  

Tylko nic nie piszesz czy tą kwotę chcesz przeznaczyć od kupna działki po zamieszkanie czy tylko na sam dom.
Oraz czy bierzesz kredyt na ten cel czy ze swoich odłożonych pieniążków.
  Cytat

to jest kwota tylko na dom a pieniądze swoje

Rozwiń  

To możesz się w tej kwocie zmieścić. Materiały inaczej się kupuje jak się ma gotówkę i inaczej jeżeli masz kredyt i musisz się trzymać harmonogramu robót bo kolejnej transzy Bank nie wypłaci.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Dzień dobry, Nasze zalecenia dotyczące montażu blachy trapezowej TP-26 SUPER: MONTAŻ - Konstukcja wsporcza z łat drewnianych 40×50 mm, 40×60 mm, 32×100 mm montowanych w maksymalnym rozstawie 350 mm mierzonym od tych samych krawędzi. - Należy sprawdzić i jeżeli to konieczne przeprowadzić jej niwelację zapewniającą kąty proste na połaci oraz jej równą płaszczyznę. - W części okapowej rekomendowane jest użycie pasa nadrynnowego zaciągowego jako elementu nośnego do montażu arkuszy. Arkusze należy przygotować, wykonując w ich części startowej tzw. zaciąg, element zaczepowy o pas. - Mocowanie arkuszy w górę fali w rozstawie wkrętów maksymalnie co 700 mm, za pomocą wkrętów samowiercących typu TORX 4,8 x 60 mm w kolorze pokrycia. Należy zwrócić uwagę na siłę dokręcenia wkrętów, powinna zapewnić odpowiednie przyleganie arkusza do podkonstrukcji bez wgniecenia górnej części fali. Należy odpowiednio wyregulować siłę dokręcenia wkrętów używając do tego np. sprzęgła wkrętarki. - Zaleca się wykonanie wlotowej szczeliny wentylacyjnej okapu o przekroju min. 200 cm2 /1mb oraz w celu jej zabezpieczenia przed owadami i gryzoniami wykonanie specjalnej obróbki z blachy perforowanej. - Zalecana wylotowa szczelina wentylacyjna powinna mieć przekrój czterokrotnie mniejszy od wlotowej, licząc na jedną stronę połaci ( 50 cm2 /1mb). Zapewnia ją pozostawienie 60 mm szczeliny pomiędzy arkuszami przeciwległych połaci w kalenicy oraz obustronny montaż listwy podkalenicowej, w której specjalnie zaprojektowania perforacja zapewnia optymalny przepływ powietrza, chroniąc kalenicę przed wdmuchiwaniem wody opadowej i śniegu. Listwa podkalenicowa do TP26 SUPER jest także elementem nośnym do montażu obróbki kalenicy np. PROSTA PLUS. CIĘCIE - Do cięcia blach należy używać nożyc elektrycznych z głowicą rotującą. Po zakończeniu montażu bezwzględnie oczyścić powierzchnię z opiłków, wkrętów itp. W przypadku uszkodzenia powierzchni należy jak najszybciej wykonać niezbędny (punktowy) retusz, przy zastosowaniu lakieru odpowiedniego z oryginalnym kolorem blach. - W przypadku użycia szlifierki kątowej do cięcia blach powlekanych lub innych materiałów będących w zasięgu powstającego na skutek cięcia strumienia gorących opiłków, następuje utrata gwarancji. Reklamacje nie będą uwzględniane. __________________________ Blacha trapezowa TP-26 SUPER https://pruszynski.com.pl/produkt/blachy-trapezowe/blacha-trapezowa-na-dach/tp26super-blacha-trapezowa-na-dach/
    • Przy kolejnych porządkach tak zrobię, ale mimo to i tak stoi już parę lat. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Komentarz dodany przez Henryk: Jedyny na rynku legalny zestaw do przeróbki szamba. Warunek - trzeba mieć szczelne szambo. Procedura tak jak przy oczyszczalni. Montaż - 1 dzień. W końcu nie śmierdzi, a oczyszczone ścieki wykorzystuje do nawadniania iglaków...
    • To konieczność. Też próbowałem tylko wsuwać, ale wtedy nawet jak się człowiek oprze przypadkowo ręką o taki regał, to się mogą wysunąć. I półki wtedy lecą. Chociaż zaginanie nie jest łatwe. Najlepiej najpierw pod języczek wsuwać ostrze noża i lekko go ugiąć tak, aby później móc złapać koniec małymi kleszczykami i zagiąć już co najmniej o kąt prosty, a najlepiej jeszcze bardziej. Wtedy całość się trzyma, można regał przesuwać, przenosić i nic się nie dzieje.
    • Cenna uwaga, bo ja tych blach nie pozaginałem. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...