agatkak Napisano 27 stycznia 2013 Udostępnij #1 Napisano 27 stycznia 2013 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem na etapie rozglądania się za materiałem na ściany. Może ktoś doradzi mi co wybrać? Jaką firmę. Chodzi mi o pustak ceramiczny. Grubość siany 25 cm. Z góry serdecznie dziękuję Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 27 stycznia 2013 Udostępnij #2 Napisano 27 stycznia 2013 Jakie ściany?co budujesz? I przede wszystkim są na ten temat tematy już założone na tym forum ,więc wypadało by najpierw przejrzeć tematy i podpiąć się do któregoś z nich. Link do komentarza
agatkak Napisano 27 stycznia 2013 Autor Udostępnij #3 Napisano 27 stycznia 2013 Cytat Jakie ściany?co budujesz? I przede wszystkim są na ten temat tematy już założone na tym forum ,więc wypadało by najpierw przejrzeć tematy i podpiąć się do któregoś z nich. Budujemy dom parterowy o pow.110 m2n, parterowy,ściany grubości 25 cm Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 27 stycznia 2013 Udostępnij #4 Napisano 27 stycznia 2013 Cytat Budujemy dom parterowy o pow.110 m2n, parterowy,ściany grubości 25 cm Moja kolejnosć materiałów konstrukcyjnych:1.Silikat2.BK3.Styropian4.Kerazmyt5.Ceramika poryzowana Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 28 stycznia 2013 Udostępnij #5 Napisano 28 stycznia 2013 Cytat Moja kolejnosć materiałów konstrukcyjnych:1.Silikat2.BK3.Styropian4.Kerazmyt5.Ceramika poryzowana Teraz mamy wybór - nie to, co kiedyś - budowało się z tego, co można był "dostać" w GS-ie lub odkupić od kogoś.Moja kolejność z małym komentarzem1. Ceramika - keramzytobeton (potocznie keramzyt) - maywne mury w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Kto jeszcze pamięta, że materiał ten w postaci granulowanej służył za wypełnienie stropów Kleina nad warstwą nośna z cegieł.Na rynku jest technologia, która łączy keramzytobeton z materiałem izolacyjnym jako wypełnienie. Kilka firm oferuje tego rodzaju pustaki. Są tez bloczki pełne do wznoszenia ścian fundamentowych.2. Silikaty - masywne ściany o bardzo dobrej izolacyjności akustycznej i pozytywnym mikroklimacie w pomieszczeniu. Przy odpowiedniej grubości i dodatkowym ociepleniu stanowią poważna alternatywę dla pozostałych technologii. Obecnie jedna z czołowych firm na rynku łączy ten materiał z betonem komórkowym w tzw. System 20.Poza tym jest kilka firm, które oferują elementy Silikatowe. 3. Beton komórkowy - tak popularny obecnie, że chyba tylko pustaki z ceramiki U, MAX "biją" są równie popularne.4. Ceramika poryzowana - jest na rynku kilka firm, które oferuja ta technologię - 10-12 lat temu - prawdziwa nowość - teraz w dobie oszczędzania energii i cięcia kosztów ogrzewania - powiedzmy - jedna z bardziej popularnych technologiiJako ciekawostkę podam, że w czasach głębokiej komuny znajomy mojego ojca prowadził cegielnie i dodawał wióry drzewne. Jeszcze nie było wtedy mowy o Atestach 5. Styro-beton - wraca do łask - ta metoda przy Twoich założeniach odpada. Link do komentarza
jwojtasin Napisano 28 stycznia 2013 Udostępnij #6 Napisano 28 stycznia 2013 czyli co radzicie ceramike lub BK??jeśli BK to jaka gęstość 500 ?? 600>??i na to styropian 15cm?? 20cm?? i zakłądając 20cm czy nie będzie problemu przy elewacji etc ?? Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 28 stycznia 2013 Udostępnij #7 Napisano 28 stycznia 2013 Cytat czyli co radzicie ceramike lub BK??jeśli BK to jaka gęstość 500 ?? 600>??i na to styropian 15cm?? 20cm?? i zakłądając 20cm czy nie będzie problemu przy elewacji etc ?? Styropian wg mnie minimum 20cm,nie ma żadnego problemu z taką grubością. Link do komentarza
vega1 Napisano 28 stycznia 2013 Udostępnij #8 Napisano 28 stycznia 2013 każdy ma inne upodobania. Jak przed BK stawiam silikaty. A dom mam ze styro+beton. Ilu użytkowników, tyle opinii. Dodam tylko, że gdybym budował drugi dom, pewnie byłby by to znowu klocki styro zalewane betonem. Jednak bardzo redukuje czas wykonania domu. Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 28 stycznia 2013 Udostępnij #9 Napisano 28 stycznia 2013 Cytat każdy ma inne upodobania. Jak przed BK stawiam silikaty. A dom mam ze styro+beton. Ilu użytkowników, tyle opinii. Dodam tylko, że gdybym budował drugi dom, pewnie byłby by to znowu klocki styro zalewane betonem. Jednak bardzo redukuje czas wykonania domu. Podobnie jak ja Klocki styropianowe są fajne ale jak się ich samemu nie "składa" to wychodzą drogawo. Link do komentarza
jwojtasin Napisano 28 stycznia 2013 Udostępnij #10 Napisano 28 stycznia 2013 ok dzieki za infoa jaka radzicie , ma znaczenie firma Ytong, H+H, SOlbet?doardzcie coś jestem na etapie projektu i musze podjac decyzje:-( Link do komentarza
vega1 Napisano 28 stycznia 2013 Udostępnij #11 Napisano 28 stycznia 2013 wszystko mój drogo zależne jest od ceny. Solbet jest nieco tańszy, ale to nie ta jakość co Ytong. Jest jeszcze Yermalica. Bardzo fajna!!! Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 28 stycznia 2013 Udostępnij #12 Napisano 28 stycznia 2013 (edytowany) Cytat ok dzieki za infoa jaka radzicie , ma znaczenie firma Ytong, H+H, SOlbet?doardzcie coś jestem na etapie projektu i musze podjac decyzje:-( Wg mnie nie ma różnicy i to cena odgrywa główną rolę,przed budową mając jeszcze chęć budowy z BK rozglądałem się za Solbetem bo jakoś tak ładnie wyglądał na zdjęciach ;)Z doświadczeń użytkowników BK wiem,że lepszym rozwiązaniem będzie kat.600 niż 400 i mniej z uwagi na "miękkość" słabszych odmian. Edytowano 28 stycznia 2013 przez arturo72 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
jwojtasin Napisano 28 stycznia 2013 Udostępnij #13 Napisano 28 stycznia 2013 arturo72 dzieki za info.jestes zadowolony z Solbetu??czemu lepszym rozwiazaniem jest 600 nic 400, jakie sa praktyczne zalety??? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 28 stycznia 2013 Udostępnij #14 Napisano 28 stycznia 2013 Cytat wszystko mój drogo zależne jest od ceny. Solbet jest nieco tańszy, ale to nie ta jakość co Ytong. Jest jeszcze Yermalica. Bardzo fajna!!! Nowa firma jest na rynku Termalica zapewne Link do komentarza
vega1 Napisano 28 stycznia 2013 Udostępnij #15 Napisano 28 stycznia 2013 no tak, literówka Termalica miało być Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 28 stycznia 2013 Udostępnij #16 Napisano 28 stycznia 2013 (edytowany) Cytat arturo72 dzieki za info.jestes zadowolony z Solbetu??czemu lepszym rozwiazaniem jest 600 nic 400, jakie sa praktyczne zalety??? Zmieniłem BK na silikat ale przed budową miałem na oku Solbet 400 wg uzytkowników jest za miękka,ciężko coś trwale powiesić na scianie,zaletą 400 jest to,że jest cieplejsza ale to nie ma praktycznie znaczenia przy ociepleniu styropianem. Edytowano 28 stycznia 2013 przez arturo72 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 29 stycznia 2013 Udostępnij #17 Napisano 29 stycznia 2013 Cytat Zmieniłem BK na silikat ale przed budową miałem na oku Solbet 400 wg uzytkowników jest za miękka,ciężko coś trwale powiesić na scianie,zaletą 400 jest to,że jest cieplejsza ale to nie ma praktycznie znaczenia przy ociepleniu styropianem. Beton komórkowy - słychać za ścianą jak sąsiad miesza zupę w garze To opinia mojego znajomego, który mieszka na nowym osiedlu.Silikat - cicho (bo wszak o masę tu chodzi), mikroklimat podobno rewelacyjny (ale w tym jest trochę marketingu) i podobno (zaznaczam - podobno) - specyfika materiału przeciwdziała rozwojowi pleśni etc. A poza tym - za duży mamy obecnie wybór. Link do komentarza
agatkak Napisano 1 lutego 2013 Autor Udostępnij #18 Napisano 1 lutego 2013 Cytat Beton komórkowy - słychać za ścianą jak sąsiad miesza zupę w garze To opinia mojego znajomego, który mieszka na nowym osiedlu.Silikat - cicho (bo wszak o masę tu chodzi), mikroklimat podobno rewelacyjny (ale w tym jest trochę marketingu) i podobno (zaznaczam - podobno) - specyfika materiału przeciwdziała rozwojowi pleśni etc. A poza tym - za duży mamy obecnie wybór. a co powiecie o pustaku ceramicznym z Kozłowic? Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 1 lutego 2013 Udostępnij #19 Napisano 1 lutego 2013 Cytat a co powiecie o pustaku ceramicznym z Kozłowic? Ty wybierasz,czemu akurat ceramika ? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 4 lutego 2013 Udostępnij #20 Napisano 4 lutego 2013 Cytat Ty wybierasz,czemu akurat ceramika ? Ceramika jak to ceramika - Kozłowice, Plecewice czy inny producent - w zasadzie bez różnicy Link do komentarza
E-rzecznik PSPS Napisano 21 lutego 2013 Udostępnij #21 Napisano 21 lutego 2013 Cytat Styropian wg mnie minimum 20cm,nie ma żadnego problemu z taką grubością. Ja polecam jednak wykonanie najpierw analizy energetyczno-ekonomicznej. Każde ocieplenie jest sprawą indywidualną, zależną od wielu czynników, m.in. od budowy warstw przegrody budowlanej, czy samych parametrów danego styropianu. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się