Skocz do zawartości

Podłaczenie studni do istniejacej instalacji

boas43

Recommended Posts

Witam

Posiadam domek jednorodzinny w którym mieszkają sobie 3 osoby.Średni co miesiąc zużywamy 11-14 m3 wody czyli co 2 miesiące rachunek mam na 150-180 pln .Posiadam na działce/ogródku studnię z poziomem lustra na wysokości 3-4 metry.Woda raczej na pewno nie będzie się nadawać do celów pitnych dlatego też nakierowałem się na używanie jej tylko do celów godp. - spłukiwanie wc, kąpiel w wannie,mycie rąk ,podlewanie ogródka.
Studnia znajduje się w odległości około 15-18 metrów od budynku .I teraz mam dylemat, bo podłączenie do darmowej wody kusi, a tym bardziej ,że szykują się dość wysokie podwyżki za m3 wody z wodociągów, ale podłączenie całej instalacji wymaga remontu w domu( istniejące rury są pochowane pod podłogą ,w ścianach ) oraz dość przemyślanego odłączenia kranów w kuchni( gotowanie) i łazienkach (mycie zębów itp.)od instalacji wody ze studni.Powiem krótko zabawy trochę będzie,ale zużycie wody spadnie do 4-5 m3 na miesiąc
Czy możecie mi polecić co kupić do pompowania wody na taka odległość + rozprowadzenie po całym domu (hydrofor czy pompę zatapialną - proszę o podanie jakiś parametrów.)Jakie zawory,filtry no i czy wogóle warto się bawić w taka instalację.....
Witam

Dziękuję za zainteresowanie moim tematem.

Studnia głęboka na 5-6 metrów.Ogólnie mieszkam na terenie gdzie jest wysoki poziom wód gruntowych.Podczas susz lustro wody obniża się o około 0,5 metra.Tak więc dostęp do wody mam cały czas.Co prawda zdaje sobie sprawę ,że nie nadaje się ona do picia( opady deszczy,różnego rodzaju chemikalia z pół itp.) ale na cele takie jak podałem w pościie wyżej chciałbym ją wykorzystać.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Dzień dobry, Nasze zalecenia dotyczące montażu blachy trapezowej TP-26 SUPER: MONTAŻ - Konstukcja wsporcza z łat drewnianych 40×50 mm, 40×60 mm, 32×100 mm montowanych w maksymalnym rozstawie 350 mm mierzonym od tych samych krawędzi. - Należy sprawdzić i jeżeli to konieczne przeprowadzić jej niwelację zapewniającą kąty proste na połaci oraz jej równą płaszczyznę. - W części okapowej rekomendowane jest użycie pasa nadrynnowego zaciągowego jako elementu nośnego do montażu arkuszy. Arkusze należy przygotować, wykonując w ich części startowej tzw. zaciąg, element zaczepowy o pas. - Mocowanie arkuszy w górę fali w rozstawie wkrętów maksymalnie co 700 mm, za pomocą wkrętów samowiercących typu TORX 4,8 x 60 mm w kolorze pokrycia. Należy zwrócić uwagę na siłę dokręcenia wkrętów, powinna zapewnić odpowiednie przyleganie arkusza do podkonstrukcji bez wgniecenia górnej części fali. Należy odpowiednio wyregulować siłę dokręcenia wkrętów używając do tego np. sprzęgła wkrętarki. - Zaleca się wykonanie wlotowej szczeliny wentylacyjnej okapu o przekroju min. 200 cm2 /1mb oraz w celu jej zabezpieczenia przed owadami i gryzoniami wykonanie specjalnej obróbki z blachy perforowanej. - Zalecana wylotowa szczelina wentylacyjna powinna mieć przekrój czterokrotnie mniejszy od wlotowej, licząc na jedną stronę połaci ( 50 cm2 /1mb). Zapewnia ją pozostawienie 60 mm szczeliny pomiędzy arkuszami przeciwległych połaci w kalenicy oraz obustronny montaż listwy podkalenicowej, w której specjalnie zaprojektowania perforacja zapewnia optymalny przepływ powietrza, chroniąc kalenicę przed wdmuchiwaniem wody opadowej i śniegu. Listwa podkalenicowa do TP26 SUPER jest także elementem nośnym do montażu obróbki kalenicy np. PROSTA PLUS. CIĘCIE - Do cięcia blach należy używać nożyc elektrycznych z głowicą rotującą. Po zakończeniu montażu bezwzględnie oczyścić powierzchnię z opiłków, wkrętów itp. W przypadku uszkodzenia powierzchni należy jak najszybciej wykonać niezbędny (punktowy) retusz, przy zastosowaniu lakieru odpowiedniego z oryginalnym kolorem blach. - W przypadku użycia szlifierki kątowej do cięcia blach powlekanych lub innych materiałów będących w zasięgu powstającego na skutek cięcia strumienia gorących opiłków, następuje utrata gwarancji. Reklamacje nie będą uwzględniane. __________________________ Blacha trapezowa TP-26 SUPER https://pruszynski.com.pl/produkt/blachy-trapezowe/blacha-trapezowa-na-dach/tp26super-blacha-trapezowa-na-dach/
    • Przy kolejnych porządkach tak zrobię, ale mimo to i tak stoi już parę lat. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Komentarz dodany przez Henryk: Jedyny na rynku legalny zestaw do przeróbki szamba. Warunek - trzeba mieć szczelne szambo. Procedura tak jak przy oczyszczalni. Montaż - 1 dzień. W końcu nie śmierdzi, a oczyszczone ścieki wykorzystuje do nawadniania iglaków...
    • To konieczność. Też próbowałem tylko wsuwać, ale wtedy nawet jak się człowiek oprze przypadkowo ręką o taki regał, to się mogą wysunąć. I półki wtedy lecą. Chociaż zaginanie nie jest łatwe. Najlepiej najpierw pod języczek wsuwać ostrze noża i lekko go ugiąć tak, aby później móc złapać koniec małymi kleszczykami i zagiąć już co najmniej o kąt prosty, a najlepiej jeszcze bardziej. Wtedy całość się trzyma, można regał przesuwać, przenosić i nic się nie dzieje.
    • Cenna uwaga, bo ja tych blach nie pozaginałem. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...