janosh Napisano 9 maja 2012 #1 Napisano 9 maja 2012 (edytowany) Witam!Chcę zrobić taras jak na rysunku (chyba że może ktoś podpowie inne rozwiązanie). Chciałbym na podciągi(?) wykorzystać poniemieckie belki z rozbiórki (ok. 20x20, 20x10 cm) w dość dobrym stanie aczkolwiek trzeba będzie je trochę przetrzeć. Problem mam z dobraniem ich rozstawu i grubością legarów. Wstępnie zaplanowałem podciągi 20x8 (rozstaw 1,5m) a legary 10x5 (rozstaw 40cm) aczkolwiek chyba trochę na wyrost. Cały taras 6,4m x 2m. Nie wiem czy może dodać jeszcze jeden podciąg i zejść z grubości legarów? Albo może macie jakieś inne pomysły/sugestie?Ps. Deski 25mm.Pozdrawiam. Edytowano 10 maja 2012 przez janosh (zobacz historię edycji)
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 10 maja 2012 #2 Napisano 10 maja 2012 Nie znając przewidywanego obciążenia, ani faktycznego wskaźnika wytrzymałości belek, nie można metodą obliczeniową określić wymaganych przekrojów. "Na oko" przewidywana konstrukcja powinna wytrzymać, ale najważniejsza będzie dobra impregnacja chroniąca drewno przed butwieniem.
Dombal - tarasy i architektura ogrodowa Napisano 17 września 2012 #3 Napisano 17 września 2012 Jeśli są jakieś niewiadome dotyczące rozstawu legarów drewnianych, lepiej przyjąć zasadę, że lepiej jak jest więcej. Wtedy na pewno nam się nie zwiesi i nie wyłódkuje. Cytat Witam!Chcę zrobić taras jak na rysunku (chyba że może ktoś podpowie inne rozwiązanie). Chciałbym na podciągi(?) wykorzystać poniemieckie belki z rozbiórki (ok. 20x20, 20x10 cm) w dość dobrym stanie aczkolwiek trzeba będzie je trochę przetrzeć. Problem mam z dobraniem ich rozstawu i grubością legarów. Wstępnie zaplanowałem podciągi 20x8 (rozstaw 1,5m) a legary 10x5 (rozstaw 40cm) aczkolwiek chyba trochę na wyrost. Cały taras 6,4m x 2m. Nie wiem czy może dodać jeszcze jeden podciąg i zejść z grubości legarów? Albo może macie jakieś inne pomysły/sugestie?Ps. Deski 25mm.Pozdrawiam.[attachment=13759:taras.JPG]
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się