MariaR Napisano 3 stycznia 2012 Udostępnij #1 Napisano 3 stycznia 2012 Witam, mam dylemat, czy zdecydować się na okleinę meblową.Odświeżamy własnie pokój naszej córki i chcemy coś zrobic z jej starymi meblami. Na nowe meble nie bardzo chcemy wydawać pieniążki. dlatego myślimy o zastosowaniu okleiny.Do wyboru mamy 2 rodzaje: okleiny z Leroymerlin http://www.leroymerlin.pl/produkty/okleina...1190128055.html albo okleiny z Dekea http://dekea.pl/grafika/91/1Dużo bardziej podoba nam sie drugie rozwiązanie, ale jest niestety droższe.:((((( A może polecacie jakąś dobrą farbę do malowania mebli? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 4 stycznia 2012 Udostępnij #2 Napisano 4 stycznia 2012 Cytat Witam, mam dylemat, czy zdecydować się na okleinę meblową.Odświeżamy własnie pokój naszej córki i chcemy coś zrobic z jej starymi meblami. Na nowe meble nie bardzo chcemy wydawać pieniążki. dlatego myślimy o zastosowaniu okleiny.Do wyboru mamy 2 rodzaje: okleiny z Leroymerlin http://www.leroymerlin.pl/produkty/okleina...1190128055.html albo okleiny z Dekea http://dekea.pl/grafika/91/1Dużo bardziej podoba nam sie drugie rozwiązanie, ale jest niestety droższe.:((((( A może polecacie jakąś dobrą farbę do malowania mebli? Rozwiń Kiedyś odnawiałem lakierem akrylowym. I to się nawet dobrze sprawdziło. Na jednej ze stron wnętrzarskich znalazłem poradę, któa utwierdza mnie w tym przekonaniu."Jeżeli płyta jest pokryta fornirem, mebel należy zmatowić papierem ściernym, a następnie nałożyć wodorozcieńczalną emalię akrylową do drewna. Osobiście polecam produkt marki Beckers Designer Aqua Lackfarg. Szybko schnie i posiada dobrą przyczepność do podłoża. Możemy go zabarwić na dowolnie wybrany kolor. Dodatkowo produkt ten rekomendowany jest przez polskie Towarzystwo Alergologiczne. "Mniejsza o markę, ale istotna jest informacja n/t rodzaju farby.Drugi sposób - bardziej przemysłowy"Meble laminowane należy pomalować lakierem przemysłowym, ale najpierw trzeba na nie nałożyć podkład dwuskładnikowy na MDF. To produkt, który charakteryzuje się niezwykłą przyczepnością do każdego rodzaju powierzchni. Stosowany do przygotowaniu mebli na indywidualne zamówienie klienta." Link do komentarza
Czas na Wnętrze Napisano 11 stycznia 2012 Udostępnij #3 Napisano 11 stycznia 2012 O malowaniu i odnawianiu mebli możesz przeczytać w artykułach:Jak odnowić rzeźbione krzesłoNowe życie starego mebla...Wprawdzie to niekoniecznie ten styl, ale pomysł z decoupage w pokoju dziecięcym jak najbardziej do wykorzystania.Do malowania mebli nadają się farby akrylowe. Natomiast jeśli chodzi o okleiny - niespecjalnie nadają się na mocno eksploatowane powierzchnie, bo mogą się na krawędziach odklejać. Tam, gdzie krawędzie nie są często dotykane, pocierane itp., prędzej się znudzą, niż zniszczą. 1 Link do komentarza
marylka Napisano 16 lutego 2012 Udostępnij #4 Napisano 16 lutego 2012 @Maria R - i na co się w końcu zdecydowałaś? Może pochwalisz się efektem? Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 17 marca 2012 Udostępnij #5 Napisano 17 marca 2012 Ja też bym była za decoupage, zwłaszcza, że jest to tania technika i można "cuda wyczarować" na mebelkach.Przy ograniczeniu finansowym jest niemalże idealna Link do komentarza
marzanna333 Napisano 7 października 2013 Udostępnij #6 Napisano 7 października 2013 Cytat Witam, mam dylemat, czy zdecydować się na okleinę meblową.Odświeżamy własnie pokój naszej córki i chcemy coś zrobic z jej starymi meblami. Na nowe meble nie bardzo chcemy wydawać pieniążki. dlatego myślimy o zastosowaniu okleiny.Do wyboru mamy 2 rodzaje: okleiny z Leroymerlin http://www.leroymerlin.pl/produkty/okleina...1190128055.html albo okleiny z Dekea http://dekea.pl/grafika/91/1Dużo bardziej podoba nam sie drugie rozwiązanie, ale jest niestety droższe.:((((( A może polecacie jakąś dobrą farbę do malowania mebli? Rozwiń Jestem jak najbardziej za okleinami! ..własnie skonczylam pokoj córeczki - wykorzystałam wspomniana okleiny firmy Dekea. Wszystko mi dziewczyny zaprojektowały - tylko pozostało okleic meble wg projektu- efekt super:) Link do komentarza
solange63 Napisano 7 października 2013 Udostępnij #7 Napisano 7 października 2013 to ja bym chciała zobaczyć ten efekt końcowy, a nie projekt (według mnie nieudolny). Link do komentarza
Elfir Napisano 30 listopada 2013 Udostępnij #8 Napisano 30 listopada 2013 bo to wpis reklamowy, więc realizcji nie zobaczysz Link do komentarza
Wikamoro Napisano 13 grudnia 2013 Udostępnij #9 Napisano 13 grudnia 2013 Cytat bo to wpis reklamowy, więc realizcji nie zobaczysz Rozwiń nie wiem jak z tym wpisem - ale ja realizowałam zamówienie na dekoracyjna okleinę - super wyszła...zaprojektowali mi okleine tak jak chciałam. Wcześniej przesłali wizualizację- tak abym miala pewnośc, ze wszytsko bedzie Ok ..byc moze ten wczesniejszy wpis to wlasnie ta wizualka...w każdym razie ja polecam;)..oni chyba nawet maja dział "metamorfozy" i tam umieszczaja czesc zdjec realizacjiu mnie wyszło to w każdym razie tak... Link do komentarza
Oknobyt Napisano 9 stycznia 2014 Udostępnij #10 Napisano 9 stycznia 2014 Okleina meblowa mimo że jest znacznie tańsza,to moim zdaniem nigdy nie bezie dobrym pomysłem i lepiej postawić na coś solidnego na lata i dołożyć niż się z nią bawić. To moim zdaniem bez sensu. Link do komentarza
MultiLampy Napisano 28 stycznia 2014 Udostępnij #11 Napisano 28 stycznia 2014 Zależy jeszcze gdzie ja damy bo jeśli jak w powyższym zdjęciu do pokoju dziecięcego na meble,to spokojnie się sprawdzi,najgorzej prezentuje się chyba na drzwiach. Link do komentarza
TomcioPal Napisano 26 czerwca 2014 Udostępnij #12 Napisano 26 czerwca 2014 Cytat Okleina meblowa mimo że jest znacznie tańsza,to moim zdaniem nigdy nie bezie dobrym pomysłem i lepiej postawić na coś solidnego na lata i dołożyć niż się z nią bawić. To moim zdaniem bez sensu. Rozwiń czsem jak np. wynajmujesz mieszkanie i masz 40letnie meble, to warto skusić sie na taką okleine (jesli wynajmujący się zgodzi) zamiast kupować komus meble. Fajnie wyglądają te okleiny, w pokoju dziecka naprawde super Link do komentarza
kobieta-budowlaniec Napisano 22 lipca 2014 Udostępnij #13 Napisano 22 lipca 2014 zdecydowanie polecam farby akrylowe - wydajne i dosyć trwałe, okleina po jakimś czasie się niszczy Link do komentarza
LWiki Napisano 24 lipca 2014 Udostępnij #14 Napisano 24 lipca 2014 Propozycja oklejania: druk solwentowy zabezpieczony lub na winylu koszt ok 20 zł - 60 za m2 zależy gdzie i na czym.ale warto wybrać dobry materiał, jeżeli ma być narażony na częste użytkowanie - blat.Wybierasz obrazki np z Fotoli lub innego portalu z zdjęciami, bajkowe postacie. Można własne zdjęcia. Można też wydrukować tapetę na jedną ścianę - później. Tworzymy całość nie tylko jeden mebel.Można dociąć do wymiaru potrzebnego - czyli nawet kształt szuflady.I robisz kolorowy świat dziecka Link do komentarza
tmlody Napisano 8 września 2014 Udostępnij #15 Napisano 8 września 2014 Ja też polecam farby akrylowe. U nas sprawdzają się znakomicie i nie są jakieś specjalnie drogie. Link do komentarza
Oknobyt Napisano 19 września 2014 Udostępnij #16 Napisano 19 września 2014 Jeżeli wynajmujesz mieszkanie to inna sprawa,wtedy oczywiście nie warto w nie inwestować i można śmiało postawić na okleinę meblową,może okazać się ona dla nas takim chwilowym ratunkiem. Link do komentarza
tomek26 Napisano 26 września 2014 Udostępnij #17 Napisano 26 września 2014 Okleina tez jest jakimś rozwiązaniem. Mimo to polecam, jak większość, farby akrylowe. Link do komentarza
SecuritySystems24 Napisano 20 listopada 2014 Udostępnij #18 Napisano 20 listopada 2014 Okleina meblowa to wg mnie tylko takie tymczasowe rozwiązanie i oddalenie zmiany w perspektywie dalszego planu. Co do jakości to opinie są różne,u nas akurat wytrzymał ponad dwa lata,więc chyba nie jest tak źle. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się