Skocz do zawartości

Dlaczego... kąpiel na stojąco?

Recommended Posts

Gość T.  Brzęczkowski
Napisano
prysznic tak Ale bez kabiny i brodzika! Kratka ściekowa pod prysznicem, ale zbierająca wodę z całej łazienki.
Dlaczego? 1-Higiena - latwość dezynfekcji (plać domestosem i spłukać) 2-oszczędność- cena wody i energii zmusza nas do stosowania baterii bezdotykowych, co w przypadku kabiny jest nie wykonalne.
3-estetyka- Gdyby chlapało, (a nie chlapie) można prysznic zakończyć perlatorem (bardzo miłe)
Napisano
Cytat

2-oszczędność- cena wody i energii zmusza nas do stosowania baterii bezdotykowych, co w przypadku kabiny jest nie wykonalne.

Dlaczego niewykonalne? Może Pan podać jakiś link do takich baterii?
Gość T.  Brzęczkowski
Napisano
Ciężko jest się oddalić od baterii w kabinie. Co do samych bateri to od 99' używam oras żadziej sanela
Gość Gość
Napisano
natrysk to fajna sprawa, szybko, czysto, higienicznie, ale w domu powinna być także wanna, miło czasem poleżeć w gorącej aromatycznej kąpieli samemu lub we dwoje
Napisano
Dwoje da sobie radę icon_wink.gif Natomiast kiedy już jest troje, to wanna ułatwia kąpiel tego trzeciego.

Z własnego doświadczenia mogę jednak napisać, że i z prysznicem można sobie poradzić - dopóki Małą trzeba było przytrzymywać w wanience, stawialiśmy ją na stole. Odkąd siedzi sama wanienka stoi po prostu na podłodze łazienki. A tak naprawdę odkąd nauczyła się stabilnie stać, coraz częściej wchodzi ze mną lub mężem pod prysznic. I bardzo to lubi!
  • 4 tygodnie temu...
Gość Guest_Daniel_*
Napisano
Cytat

Dwoje da sobie radę icon_wink.gif Natomiast kiedy już jest troje, to wanna ułatwia kąpiel tego trzeciego.

Z własnego doświadczenia mogę jednak napisać, że i z prysznicem można sobie poradzić - dopóki Małą trzeba było przytrzymywać w wanience, stawialiśmy ją na stole. Odkąd siedzi sama wanienka stoi po prostu na podłodze łazienki. A tak naprawdę odkąd nauczyła się stabilnie stać, coraz częściej wchodzi ze mną lub mężem pod prysznic. I bardzo to lubi!

Faktycznie u mnie jest tak samo , ale odkąd podrosła bardziej lubi wanne icon_biggrin.gif
icon_biggrin.gif sadze , ze jedno i drugie jest bardzo potrzebne w domu
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Cytat

Faktycznie u mnie jest tak samo , ale odkąd podrosła bardziej lubi wanne icon_biggrin.gif
icon_biggrin.gif sadze , ze jedno i drugie jest bardzo potrzebne w domu

Witam icon_smile.gif
od wielu lat wyposażam ludziom łazienki i mogę śmiało powiedzieć, że wybór między wanną , a prysznicem jest kwestią trybu życia. Osoby będące w ciągłym ruchu chętniej wybierają natrysk , domatorzy natomiast wolą wannę . Ideanym rozwiązaniem byłyby dwa urządzenia lub jesli ktoś nie ma miejsca połączenie wanny z kabiną . Pamiętajmy, że wanna (zwłaszcza w blokach) nie zawsze służy tylko do pluskania. Myje się w niej różne rzeczy, różnych gabarytów. Poza tym kąpiel w wannie może dostarczać wiele zabawy ( zwłaszcza dzieciom ) . Romantyczna kąpiel przy świecach jest tańsza i często dużo przyjemniejsza niż kolacja w restauracji icon_smile.gif . Prysznic również ma swoje plusy ...zwłaszcza jesli są osoby w podeszłym wieku . Wejście do wanny dla seniora może okazać się nielada wyczynem ...dlatego prysznic jest bezpieczniejszy.

teraz trochę sprostowań :
1) prysznic oszczędniejszy niż wanna .

Tak ...ale w określonych warunkach. Np. jesli ktoś ma panel hydromasażowy to powinien liczyć się z tym, że średnie zużycie wody przy nim to ok 10-12 litrów/min. Wanna średniej wielkości ma pojemność ok 200l. ( zwykle nalewa się 1/3 pojemności ) . Jeśli ktoś lubi dłuższe kąpiele np. 20 min łatwo może wyliczyć , że zużycie wody z panelu będzie podobne lub większe ...przy zastosowaniu zwykłej słuchawki średnie zużycie wynosi ok.6l/min .

Dlatego warto przy wyborze popatrzeć na problem z wielu płaszczyzn i zastanowić się do czego łazienka ma nam służyć . Prócz funkcji higienicznych spełnia przecież ona często rolę pralni , suszarni itd...

p.s. szybki prysznic z pewnością rozbudzi i pobudzi do działania ..w tej kwestii kąpiel na stojąco jak najbardziej icon_biggrin.gif

pozdrawiam
Krystian Kryś
Grudnik Łódź
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Wyjściem pośrednim może być wanna z ze składanym panelem osłonowym lub tylko częściowo przesłonięta szkłem. Ale jak juz tu powiedziano, co kto lubi icon_biggrin.gif
  • 10 miesiące temu...
Napisano
Wanna ma swoje zalety. Można nadrobić zaległości w lekturze prasy po całym dniu pracy. Wprawdzie wiem również o ludziach którzy podczas kąpieli pracują na laptopie ale tego akurat nie polecam.
Napisano
Mam prysznic i wannę i muszę powiedzieć, że wanna w moim przypadku jest zbędna - jest od roku a Ja kąpałam sie w niej kilka razy dopiero - jest natomiast wieczorami oblegana przez mojego męża i dzieci. Ale Ja oczywiście nie pozwalam na codzienne kąpiele w wannie - o nie - przeciez mamy szambo - nie ma kanalizacji więc umówliśmy się, że wanna tylko raz w tygodniu - reszta to prysznic.
Napisano
W przypadku szamba wanna nie jest wskazana ze względów ekonomicznych icon_biggrin.gif
Wywóz szamba kosztuje mnie 130zł co miesiąc więc zdecydowanie prysznic z głębokim dużym brodzikiem - który można zakryć korkiem - jest lepszym rozwiązaniem. Dla dzieci do kąpieli też się sprawdzał gdy byli mniejsi - napuszczałam im wodę jak do wanny (około 20 cm wody) - nie było z tym żadnego problemu. A oszczędność wody duża!!!!
Napisano
Cytat

To smutne. Nie ma sposobu by we własnym domu korzystać do woli z kąpieli?

Mnie to nie smuci . Raczej staram się nie przejmować takimi drobiazgami . Myślę, że za jakiś czas gmina zrobi nam kanalizację więc będzie mozna lać wodę - tylko że to wbrew naszemu środowisku. Powinniśmy chronić naszą planetę i nie wylewać niepotrzebnie wody , której niedługo może zabraknąć. Ja oszczędzam wodę od 10 lat - tzn. nie wylewam jej niepotrzebnie.
A tak szczerze mówiąc kto z nas ma czas na wylegiwanie się w wannie ? Ja go nie mam .
Napisano
Prysznic oszczędza czas. Jest zdrowszy zajmuje mniej miejsca - sprzyja aktywnemu trybowi życia. Jedyne zastrzeżenie to - nawiązując do jednej z wypowiedzi powyżej - że jak dotychczas, żaden z producentów nie pomyślał o sprzedaży pryszniców w komplecie z tą odpowiednią osobą. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Prysznic oszczędza czas. Jest zdrowszy zajmuje mniej miejsca - sprzyja aktywnemu trybowi życia. Jedyne zastrzeżenie to - nawiązując do jednej z wypowiedzi powyżej - że jak dotychczas, żaden z producentów nie pomyślał o sprzedaży pryszniców w komplecie z tą odpowiednią osobą. icon_biggrin.gif

Czasami osoba jest nieodpowiednia, ale odczucia wspaniałe ....... icon_wink.gif
  • 1 rok temu...
Napisano
Cytat

prysznic tak Ale bez kabiny i brodzika! Kratka ściekowa pod prysznicem, ale zbierająca wodę z całej łazienki.
Dlaczego? 1-Higiena - latwość dezynfekcji (plać domestosem i spłukać) 2-oszczędność- cena wody i energii zmusza nas do stosowania baterii bezdotykowych, co w przypadku kabiny jest nie wykonalne.
3-estetyka- Gdyby chlapało, (a nie chlapie) można prysznic zakończyć perlatorem (bardzo miłe)

sorry ale dla mnie to porażka jak w hotelu w jednym pomiewszczeniu z toaletą kompiesz się a obok tronik a w razie czego masz zalane wszystko wolę trdycyjnie i wygodnie.
pozdrawiam

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Taras z naturalnego drewna to inwestycja w estetykę i komfort przestrzeni zewnętrznej. Aby jednak drewno zachowało swoje walory na długie lata, kluczowa jest odpowiednia impregnacja i konserwacja już na etapie przygotowania desek. Poniżej przedstawiamy sprawdzony sposób impregnacji nowej deski tarasowej, oparty na produktach marki OSMO. 1. Wstępna impregnacja – WR Aqua Osmo Pierwszym krokiem jest wstępne zabezpieczenie desek. Impregnat WR Aqua Osmo to bezbarwny środek ochronny na bazie wody, który skutecznie zabezpiecza drewno przed sinizną, pleśnią oraz szkodnikami. Kiedy? Impregnację wykonujemy przed montażem, najlepiej 2 dni przed planowanym olejowaniem. Jak? Środek nanosimy pędzlem lub wałkiem na wszystkie powierzchnie deski – zarówno widoczne, jak i niewidoczne – w jednej warstwie. Po co? Zapewnia to równomierną ochronę drewna i zapobiega jego degradacji od środka. 2. Olejowanie przed montażem – Osmo Olej Tarasowy Po upływie co najmniej 48 godzin od impregnacji WR Aqua, przystępujemy do pierwszego olejowania. Produkt: Olej tarasowy OSMO – bezbarwny lub kolorystycznie dobrany do naturalnego odcienia deski. Jak? Nakładamy z dwóch stron deski cienką warstwę oleju, używając pędzla, szmatki lub wałka. Pozwalamy na dokładne wchłonięcie i wyschnięcie. Dlaczego? Takie przygotowanie pozwala zabezpieczyć również powierzchnie deski, które po montażu będą niewidoczne, co znacząco zwiększa trwałość całej konstrukcji. 3. Montaż desek i finalne wykończenie Po wyschnięciu oleju przystępujemy do montażu tarasu. Gdy deski są już solidnie zamocowane, możemy wykonać drugą warstwę oleju tarasowego – tym razem tylko na widocznej stronie. Cel: Ta warstwa nadaje ostateczny wygląd i zapewnia pełną ochronę przed działaniem czynników atmosferycznych – deszczu, UV i zmian temperatury. Wskazówka: Prace najlepiej prowadzić w suchy, ciepły dzień, unikając pełnego słońca, które może zbyt szybko wysuszyć produkt. Dlaczego warto trzymać się tej kolejności? Poprawna impregnacja i olejowanie przed montażem to inwestycja w trwałość i wygląd tarasu. Chroniąc drewno z każdej strony, zapobiegamy jego wypaczaniu, pękaniu i przedwczesnemu starzeniu. Produkty OSMO tworzą elastyczną, mikroporowatą powłokę, która nie łuszczy się i pozwala drewnu oddychać, co jest szczególnie ważne przy konstrukcjach zewnętrznych.   Podsumowanie – schemat impregnacji nowej deski tarasowej: Impregnacja WR Aqua OSMO – minimum 2 dni przed olejowaniem Pierwsza warstwa oleju tarasowego – z dwóch stron przed montażem Montaż desek tarasowych Druga warstwa oleju – na wierzchnią, widoczną stronę po montażu
    • Planuje dzialke na wsi, lub na obszarze znacznie oddalonym od miasta (tak, wiem ma malo czasu - do polowy nast. roku, dlatego badam temat).
    • Mógłbyś to przetłumaczyć na język polski?
    • Nie we wszystkich lokalizacjach takie rozwiązanie jest dozwolone, Zależy gdzie masz działkę. 
    • Mieszkanie w budynku to akurat nie problem bo budowa i tak przeciągnie się przez dłuższy czas - tu akurat mam pomysł jak to rozwiązać.   Siec ciepłownicza – planuje ogrzewać dom piecem na paliwo stale i będę posiadał zbiornik na ciepłą wodę, którą podgrzeje piecem albo elektrycznie, więc logicznie rzecz biorąc nie powinienem potrzebować oświadczenia o podłączeniu do sieci ciepłowniczej.   Dziękuje za odp. - mam przynajmniej kolejny temat do poruszenia z radcą.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...