-=S=- Napisano 24 sierpnia 2011 #1 Napisano 24 sierpnia 2011 WitajcieMamy problem z błędami w wykonaniu dachu polegających na użyciu wadliwych materiałów oraz brakami w porównaniu do oferty. Umowę na całość budowy mam z firmą powiedzmy X natomiast co do kwestii dachu Firma X ma umowę z firmą podwykonwczą Y. W związku iż termin oddania dachu upłyną kilka m-cy temu nie można się doprosić o usunięcie braków i usterek dlatego zdecydowałem się sprawę oddać do sądu. I tu moje pytanie w mojej umowie z firmą X jest termin oddania dachu wraz z zapisem o karach grożących gdy nie zostanie dotrzymany natomiast firma X z firmą Y mają tylko zapis o terminie wykonania (bez kar). Firma x namawia mnie aby wystąpić wspólnie do sądu przeciwko firmie Y. I tu moja obawa, czy w przypadku jak by coś poszło nie tak to zamyka mi się wówczas droga egzekwowania przed sądem braków w wykonastwie ale wówczas skarżąc firmę X ?
kalumet Napisano 25 sierpnia 2011 #2 Napisano 25 sierpnia 2011 Ciebie nie interesuje firma Y tylko firma Xto z nimi masz podpisaną umowę i oni z tej umowy muszą się wywiązaćniech firma X wynajmie inną firmę do poprawy Twojego dachua później od firmy Y mogą się domagać zwrotu kosztówmi dom stawia firma, która do każdego etapu zatrudnia innych podwykonawcówpo oddaniu mi domu, w razie jakiś problemówzgłaszam się do firmy, z którą podpisywałem umowęich podwykonawczy dla mnie nie istnieją 1
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się