Skocz do zawartości

Montaż sufitu podwieszanego w bloku do płyt

Recommended Posts

Napisano
Witam. Chcę zapytać, jak najlepiej i najłatwiej montować sufit podwieszany w bloku z lat 80-tych (wielka płyta- wiąże się to z pustymi przestrzeniami w tej płycie, co utrudnia wiercenia i tym podobne).
Napisano
No tak, tylko że sprawa rozbija się o to, że wiercąc mogę trafić w pustą przestrzeń, bo płyta w bloku ma to do siebie (przynajmniej w moim- blok z lat 80-tych), że jakby to powiedzieć " składa się" z pustych przestrzeni. Było to tak budowane, żeby blok był lżejszy, czy coś w tym stylu. Jak to osadzić, żeby ten sufit nie spadł.
Napisano
Spokojnie, nic Ci na głowę nie spadnie.
Ścianka pustki płyty kanałowej na pewno utrzyma konstrukcje sufitu podwieszanego z K-G.
A przy wierceniu będziesz jeszcze błogosławił tą płytę... tam gdzie płyta balkonowa wchodzi w konstrukcję się dopiero dowiesz icon_biggrin.gif
Napisano (edytowany)
Cytat

No tak, tylko że sprawa rozbija się o to, że wiercąc mogę trafić w pustą przestrzeń,

W czym problem daj profile w poprzek kanałów i wieszaki będziesz przesuwał jak trafisz na pustkę wywiercisz i zamontujesz 10 cm dalej . Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

No tak, tylko że sprawa rozbija się o to, że wiercąc mogę trafić w pustą przestrzeń, bo płyta w bloku ma to do siebie (przynajmniej w moim- blok z lat 80-tych), że jakby to powiedzieć " składa się" z pustych przestrzeni. Było to tak budowane, żeby blok był lżejszy, czy coś w tym stylu. Jak to osadzić, żeby ten sufit nie spadł.

Jeśli wiertło nie trafi w pustą przestrzeń - montuj profile i wieszaki na kołki szybkiego montażu, jeśli zaś trafisz w pustą przestrzeń - użyj zwykłego kołka rozporowego np. długości 40 mm - to bardziej upierdliwe, ale pewne.
Jeśli masz wątpliwości co do wytrzymałości "na spadnięcie" - użyj więcej punktów mocowania icon_smile.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...