Skocz do zawartości

pomoc sąsiedzka

Recommended Posts

Napisano
Od 24 lat mieszkam w domu jednorodzinnym usytuowanym przy granicy z działką sąsiada. Ponieważ jestem właścicielką wąskiej działki przed laty uzyskałam zgodę na pobudowanie w tym miejscu z jednym otworem okiennym. Mój dom miał być ostatni ponieważ w pobliżu przebiega gazociąg. Obecnie sytuacja się zmieniła. Sąsiednia działka została zabudowana i zamieszkana przez córkę dawnego właściciela i zaczęły się problemy. Jest bardzo dokuczliwym człowiekiem, z którym nie można porozmawiać spokojnie, bo potrafi tylko krzyczeć. Uważa, że jej wszystko wolno.
Nasze zabudowania znajdują się na obniżonym terenie. Sąsiedzi postanowili teren wyrównać. Wyrównując zasypali ziemią budynek mieszkalny i gospodarczy do wysokości około 80 cm. Na ziemię nałożyli korę drzew i w odległości około 20-30 cm od ściany budynków bardzo gęsto posadzili tuje. Sąsiadka podlewa je bardzo obficie. Nigdy dotąd nie miałam wilgoci w suterenie, a teraz zauważyłam wilgotne ściany. Obawiam się o trwałość budynku, bo przecież w tej sytuacji pustaki szlakowe będą niszczeć. Zależy mi bardzo na długiej trwałości, ponieważ parterowy dotychczas dom został nadbudowany. Co mogę zrobić, aby ściany budynków zostały odsypane i doprowadzone do poprzedniego stanu. Zmuszona jestem do odszukania odpowiednich artykułów, paragrafów, które pomogą mi w rozwiązaniu tego problemu.
Po ukończeniu prac związanych z nadbudową, chciałabym dom ocieplić. Czy jest jakiś przepis, który pozwala na ocieplenie ściany od strony sąsiada? W tej chwili są częściowo poodpadane tynki, nie można wejść zabezpieczyć budynku. Drzewa owocowe i ozdobne posadzone są w bliskiej odległości od granicy i budynków. Moje ogrodzenie z siatki zostało zniszczone, a postawiono betonowe z 4 pełnych płyt mimo, że od lat uprawiam w tym miejscu warzywa.
Mimo, że nadbudowę przeprowadzaliśmy zgodnie z planem, sprowadzona została kontrola z nadzoru budowlanego.
Ostatnio wygraża, że będziemy mieć ciemną kuchnię. Rzeczywiście w kuchni jest okno, które zostało wstawione za zgodą poprzedniego właściciela – jej rodziców. Gdyby takiej zgody nie było, inaczej byłyby usytuowane pomieszczenia. Nie możemy pozwolić na dalszą złośliwość. Musimy wreszcie się otrząsnąć.
Dlatego bardzo proszę o udzielenie rady i podania sposobu działania w powyższych sprawach tj. :
- zasypania ściany budynku
- posadzenia drzew i krzewów w bliskiej odległości
- ocieplenia budynku i doraźnego zabezpieczania ściany
- możliwości pozostawienia okna
Napisano
w takich sprawach obowiązują przepisy prawne. jak najbardziej masz prawo interweniować w tej sprawie. skoro budynek postawiony przed laty za zgodą ówczesnego właściciela przeszkadza obecnej właścicielce to niech swoją działkę sprzeda, zamiast dokuczać ci ewidentnie. twoja sąsiadka stając sie właścicielka posesji zastała określony stan i nie może teraz wymagać zmiany istniejącego, wykonanego zgodnie z prawem zabudowania.
pozdrawiam marcin@bmwauto.pl

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Cześć! Robimy studencki projekt IoT „Inteligentna fotowoltaika” – system, który inteligentnie zwiększa autokonsumpcję energii z PV (bez magazynu), integruje różne urządzenia i pozwala łatwo ustawiać priorytety ich działania. Szukamy realnych potrzeb i opinii użytkowników PV, dlatego jeśli tylko macie czas to zachęcam do podzielenia się swoimi przemyśleniami/doświadczeniami w tej kwestii! Poniżej podrzucam sugestie pytań (oczywiście, nie trzeba odpowiadać na wszystkie, ale może któreś Was zainspiruje). Będziemy również wdzięczni za własne opinie, nie zahaczające o pytania poniżej   Sugestie pytań: Macie PV? Jaka moc i od kiedy? Jak teraz zarządzacie zużyciem (ręcznie / harmonogram / aplikacja / Home Assistant)? Największy problem z autokonsumpcją u Was to…? Jakie urządzenia warto automatycznie włączać przy nadwyżce (bojler, klima, EV, pralka/suszarka, inne)? Macie EV/ładowarkę? Jak ładujecie (godziny, moc, ograniczenia)? Jaka taryfa (G11/G12/G12w/dynamiczna) i czy wpływa na użycie? Wolelibyście sterowanie lokalne (bez chmury) czy chmurowe (zdalny dostęp)? Jakie priorytety urządzeń ustawilibyście i dlaczego? Jakie dane/wykresy są kluczowe (dzienne/tygodniowe, prognoza, alerty)? Jakie powiadomienia byłyby przydatne (SMS/push/e-mail i kiedy)? Jaka złożoność konfiguracji jest OK? (plug&play / proste reguły / zaawansowane scenariusze) Orientacyjny budżet na takie rozwiązanie? Chęć testów wczesnej wersji i feedback? (tak/nie, kontakt)   Z góry dzięki za każdą wskazówkę i pomysły!  
    • W lokalach mieszkalnych – wentylacja mechaniczna wywiewna zbiorcza Brookvent BTP-EC lub Harman Sensovent Roof kratki stałego przepływu Brookvent lub podobne, praca ciągła, W lokalach mieszkalnych i usługowych nawiewniki okienne lokalizacja według wymagań projektowych. Jeszcze ustalę jak z tym podłączeniem okapu, czy istnieje. Może przeprowadzić jak ten żółty też. I tam wentylator, żeby czasem trochę przyspieszyć wymianę powietrza.  
    • I wieczorkiem nad brzegiem morza zagra cos morskiego…..w ulewie hahaha Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    • bobiczek - i tym razem zabierze z sobą normalną, zdrową, czarną (murzyńską) 🎸 gitarę.
    • Pianka była przy ramie, tylko została trochę wydłubana w głąb ten 1cm by można było zaaplikować akryl albo silikon właśnie. Poprzednio jeszcze tynk był na niej to w ogóle pękało i nie miało sensu, stąd wydłubanie pod aplikacje. Tak więc ostatecznie silikon, czy akryl? Bo czasu nie cofne i taśmy już chyba się nie zamontuje przynajmniej od wewnątrz? Gdzieniegdzie tam w trzech miejscach 1,5cm szczelinka, ale powinno pokryć? No i z taśmami to chyba drozszy ciepły montaż? Jako tako sa w pomieszczeniu te 22-24 stopnie tylko przy styku z murem czuć lekki chłód, dlatego po zamknięciu tej szczeliny powinno zniknąć? 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...