Pomocnik Napisano 3 czerwca 2011 Udostępnij #1 Napisano 3 czerwca 2011 Instalacja centralnego odkurzacza w domu Michała, który na forum Budujemy Dom występuje jako coolibeer Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/instalacje/centralne-odkurzanie/a/13385-centralne-odkurzanie-doswiadczenia-uzytkownikow-coolibeer Link do komentarza
Gość retrofood Napisano 3 czerwca 2011 Udostępnij #2 Napisano 3 czerwca 2011 A nie wyglądałeś na takiego leniwego, co mu się sprzątać nie chce.... Link do komentarza
Gość Ania Napisano 3 czerwca 2011 Udostępnij #3 Napisano 3 czerwca 2011 No ładnie ładnie Michałku - już widze Ciebie i ten odkurzacz heheheh. Link do komentarza
coolibeer Napisano 3 czerwca 2011 Udostępnij #4 Napisano 3 czerwca 2011 naprawdę warto Link do komentarza
autorushd Napisano 7 czerwca 2011 Udostępnij #5 Napisano 7 czerwca 2011 To ja mam pytanko, czy taki odkurzacz może być zamocowany w garażu nieogrzewanym? Oraz czy na samym odkurzaczu jest już gniazdko?Kolega tak to opisał ze zaczynam się zastanawiać.Podaj też link do swojego modelu Autorus Link do komentarza
kiwaczek Napisano 7 czerwca 2011 Udostępnij #6 Napisano 7 czerwca 2011 Cytat To ja mam pytanko, czy taki odkurzacz możebyć zamocowany w garażu nieogrzewanym? dolaczam sie do pytania(mysle go wlasnie tam zamontowac-kiedys) Link do komentarza
Jani_63 Napisano 7 czerwca 2011 Udostępnij #7 Napisano 7 czerwca 2011 Właściwie to chyba każdy.Dodatkowo wyrzut powietrza do przestrzenie garażowej po dodaniu dodatkowego filtra na wylocie może podczas prac porządkowych podgrzewać o coś tam powietrze w garażu.Rozwiązanie zastosowane przez jednego forumowicza. Link do komentarza
autorushd Napisano 7 czerwca 2011 Udostępnij #8 Napisano 7 czerwca 2011 Niech się ten forumowicz ujawni i opowie swoje wrażenia z użytkowania Link do komentarza
coolibeer Napisano 8 czerwca 2011 Udostępnij #9 Napisano 8 czerwca 2011 Przepraszam, że tak późno ale dawno mnie tutaj nie było. Obowiązki, imprezy i takie tamWięc do sprawy...Już wyjaśniam Link do odkurzacza Ja mam go zamontowanego w kotłowni. Więc jest ciepło ale wtedy jak się pali w piecu. Po drugie jest zamontowany obok wentylacji kotłowni na zewnątrz domu w miejscu w którym jest wilgotno i nic się nie dzieje. Nie polecam kupna odkurzacza z wyświetlaczem LCDObok odkurzacza mam też zamontowany tłumik który podczas dłuższej pracy odkurzacza lekko się nagrzewa i wytwarza ciepło.Teraz jestem już więc jak będa pytania chętnie odpowiem Link do komentarza
autorushd Napisano 8 czerwca 2011 Udostępnij #10 Napisano 8 czerwca 2011 a jak z tym gniazdkiem na odkurzaczu? Jest jakieś?Jak wygląda sprawa z workiem, czyszczeniem i opłatami eksploatacyjnymi?Autorus Link do komentarza
Gość gawel Napisano 8 czerwca 2011 Udostępnij #11 Napisano 8 czerwca 2011 Już nie przesadzaj co do kosztów to porównywalne z przenosnym odkurzaczem. Jeżeli moc podobna. Odkurzacz przetestowałem osobiście i jest na prawde wart zachodu zwłaszcza przy duzych powierzchniach. Normalnym można by było się zachetac Link do komentarza
coolibeer Napisano 8 czerwca 2011 Udostępnij #12 Napisano 8 czerwca 2011 Dodatkowe gniazdo do węża jest na odkurzaczu. Instrukcja Obsługina stronie 8 masz rysunek z widokiem gniazda Link do komentarza
autorushd Napisano 8 czerwca 2011 Udostępnij #13 Napisano 8 czerwca 2011 no to ok. Teraz jakby się odezwał jakiś sprzedawca i potwierdził lub zaprzeczył czy odkurzacz może być w nieogrzewanym garażu byłoby super. Link do komentarza
Gość Rebe Napisano 9 czerwca 2011 Udostępnij #14 Napisano 9 czerwca 2011 21 lat temu przywiozłem z Francji 11 gniazd bo wowczas reszta była diabelnie droga.Kupiłem rury kanalizacyjne fi 50 plus kształtki i zmontowałem centralne odkurzanie działajace do dzisiaj. Za co 1800 złotych to nie wiem.J.centralna to też ok. 2000 zł o dużym ciągu z dwoma silnikami. Nie płaććie za markę.. Link do komentarza
coolibeer Napisano 9 czerwca 2011 Udostępnij #15 Napisano 9 czerwca 2011 9 gniazd po 60 zl ramkiszufelka automatyczna 220 zl rurykabelkolanka mufki itp Link do komentarza
autorushd Napisano 9 czerwca 2011 Udostępnij #16 Napisano 9 czerwca 2011 To mam jeszcze pytanko, o co chodzi z tym lcd? Wydawało mi się ze tam będzie jakieś info o stanie odkurzacza, kiedy zmienić worek itp. Różnica to ok 300zł czyli nic. Wiec czemu nie z lcd? Link do komentarza
Gość Rebe Napisano 9 czerwca 2011 Udostępnij #17 Napisano 9 czerwca 2011 Jak 21 lat temu montować kazałem rury bo będzie centralne odkurzanie to hydraulicy patrzyli na mnie jak na kogoś stukniętego. Zreszta obserwujac budowy dzisiaj to stwierdzam że też bardzo rzadko montuje się c.odk. Odkurzacz jest w piwnicy a wylot wprowadziłem do kratki wentylacyjnej.Worek /kupować z jak najwiekszym/ wymieniam raz-dwa razy w roku jak spada ssanie. System działa rewelacyjnie przez całe 21 lat mimo że z początku nie miałem odkurzacza takiego jak są dostępne teraz a tzw. odkurzacz przemysłowy.Wymieniłem jak się u nas pokazały typowe do c.odk.Szczerze polecam ten system odkurzania. PS. Nie jestem z branży handlującej tym sprzętem... Link do komentarza
coolibeer Napisano 9 czerwca 2011 Udostępnij #18 Napisano 9 czerwca 2011 Cytat Jak 21 lat temu montować kazałem rury bo będzie centralne odkurzanie to hydraulicy patrzyli na mnie jak na kogoś stukniętego. Zreszta obserwujac budowy dzisiaj to stwierdzam że też bardzo rzadko montuje się c.odk.Odkurzacz jest w piwnicy a wylot wprowadziłem do kratki wentylacyjnej.Worek /kupować z jak najwiekszym/ wymieniam raz-dwa razy w roku jak spada ssanie. System działa rewelacyjnie przez całe 21 lat mimo że z początku nie miałem odkurzacza takiego jak są dostępne teraz a tzw. odkurzacz przemysłowy.Wymieniłem jak się u nas pokazały typowe do c.odk.Szczerze polecam ten system odkurzania. PS. Nie jestem z branży handlującej tym sprzętem... Nie ma sprawy zawsze takie opinie pomogą innym dobrać odpowiedni sprzęt dla siebie Link do komentarza
Gość SISTEM AIR POLSKA Napisano 9 czerwca 2011 Udostępnij #19 Napisano 9 czerwca 2011 Umieszczenie jed.centralnej w garażu nieogrzewanym niesie za sobą różne konsekwencje.Szczególnie nie polecam umieszczanie urządzenia przy drzwiach garażowych wychłodzenie może spowodować kondensację pary wodnej w odkurzaczu i ewentualnie nieprzyjemny zapach,zaś niektóre jednostki z rozbudowaną elektroniką też nie lubią takich miejsc.Do tej pory raczej nie mieliśmy z tym problemu ale warto o tym pamietać przy wyborze miejsca montażu jednostki.Co do LCD to wybór zależy od inwestora ,na wyświetlaczu podawane są różne ważne informacje ,np.w naszym nowym modelu RE-EVOLUTION w przypadku jakiejś sytuacji awaryjnej wyświetla się imię i nazwisko oraz telefon do serwisanta. Pozdrawiam Wojciech Limanowski SISTEM AIR POLSKA.. Link do komentarza
MagiaOrientu Napisano 9 czerwca 2011 Udostępnij #20 Napisano 9 czerwca 2011 autorushd masz bardzo ciekawy projekt jako sygnatura Link do komentarza
Jakubs Napisano 21 listopada 2011 Udostępnij #21 Napisano 21 listopada 2011 (edytowany) Ale ten garaż masz tak bezpośrednio przy domu, czy w wolnostojącym budynku, nie wiem np. warsztacie? Mnie się wydaje, że dobry odkurzacz powinien dać sobie radę z niższą temperaturą. Budynek ocieplony? Edytowano 28 listopada 2011 przez Jakubs (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość MAC Napisano 27 marca 2014 Udostępnij #22 Napisano 27 marca 2014 Krótkie pytanie - a jak nieostrożna sprzątaczka weśśie odkurzaczem centralnym coś wilgotnego, albo wodę? Czy ten wilgotny kurz nie osiada w rurach i nie jest przyczyną zapachów? Trochę taka ewentualność mnie powstrzymuje od instalacji OC. Dom jest parterowy, więc noszenie za sobą Rainbowa nie będzie uciążliwe Link do komentarza
coolibeer Napisano 28 marca 2014 Udostępnij #23 Napisano 28 marca 2014 Cytat Krótkie pytanie - a jak nieostrożna sprzątaczka weśśie odkurzaczem centralnym coś wilgotnego, albo wodę? Czy ten wilgotny kurz nie osiada w rurach i nie jest przyczyną zapachów? Trochę taka ewentualność mnie powstrzymuje od instalacji OC. Dom jest parterowy, więc noszenie za sobą Rainbowa nie będzie uciążliwe Ja mam piąty rok już instalację zamontowaną i żadnych zapachów nie czuję z rur a wciągane było wszystko Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się