Skocz do zawartości

Pompa ciepła w domu z bali

Gość

Recommended Posts

Napisano
Witam Państwa,

Od dwóch numerów jestem czytelnikiem magazynu Budujemy Dom i z przyjemnością stwierdzam, że poruszane na łamach zagadnienia w znacznej mierze pokrywają się z rodzącymi się u mnie pytaniami. A pytania wynikają z przygotowywania się do podjęcia ważnej decyzji, jaką jest budowa domu.
W ostatnim numerze znalazłem ciekawy artykuł o zastosowaniu pomp ciepła do ogrzewania domów i przygotowania cwu. Pomyślałem sobie, że jest to bardzo racjonalny sposób. Jednak mając w planach budowę domu z grubego bala (plany zawsze można zmienić, ale na taki dom mam wielką ochotę) wykorzystanie w nim pompy ciepła jest praktycznie niemożliwe. Generalnie polecacie Państwo zastosowanie ogrzewania niskotemperaturowego, a więc podłogowego. Dom z bala bez drewnianej podłogi nie miałby swojego charakteru, a drewno do ogrzewania podłogowego zasadniczo się nie nadaje. Czyli wygląda to na zamknięty krąg niemożności technologicznej.

I tu mam do Państwa takie drobne pytanie - czy istnieją może jakieś technologie, które umożliwiają jednak zastosowanie pomp ciepła do ogrzewania domu z bala?

Będę wdzięczny za odpowiedź.

z pozdrowieniami

Andrzej Narojek
Gość Redakcja__
Napisano
Pojęcie "dom z bala" jest zbyt ogólnikowe i nie można stwierdzić, czy w takim budynku można zastosowac ogrzewanie pompą ciepła. Natomiast alternatywnym rozwiązaniem dla ogrzewania podłogowego jest ogrzewanie ścienne, ale pokrycie musi również zapewniać dobrą praewodność cieplną (np. z płyt gipsowo-kartonowych).
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Dorsystem:
Niekoniecznie trzeba stosować ogrzewanie podłogowe , można także
stosować grzejniki niskotemperaturowe dla systemu grzewczego z pompą
ciepła. Inny rozwiązaniem jest podłączenie pompy ciepła do systemu
nawiewu ciepłego powietrza, lecz tutaj jest problem z kanałami
powietrznymi (trzeba je schować).
Tak więc grzejniki niskotemperaturowe będą najlepszym rozwiązaniem dla
domu z bala.
Piotr Leszek
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Odpowiedź z firmy
ThermoGolv:
Ogrzewanie podłogowe pod deskami jest możliwe, choć mniej wydajne niż w przypadku płytek ceramicznych. Jest ono dość powszechne w Szwecji.
Znalazło zastosowanie w przypadku remontów i modernizacji domów drewnianych oraz drewnianych podłóg. Przykładem może być podłogowa pompa ciepła, gdzie w podłodze czynnikiem grzewczym jest czynnik roboczy R 407. W takim przypadku na miedzianą rurkę nakłada się odpowiednio wyprofilowane aluminiowe płyty stanowiące rodzaj radiatorów, a całość umieszcza się bezpośrednio pod drewnianą podłogą. Znany jest przypadek wodnego ogrzewania podłogowego pod drewnianą podłogą o grubości 5 centymetrów.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Oto instrukcja krok po kroku, jak skutecznie odszarzyć i odnowić taras drewniany za pomocą Osmo -Gel 6609:     Krok 1: Przygotowanie tarasu Usuń meble ogrodowe i inne przedmioty z tarasu. Zamiataj taras, aby usunąć luźny brud, liście i inne zanieczyszczenia. Dokładnie zwilż powierzchnię wodą – to pomoże żelowi równomiernie wniknąć w drewno. Zabezpiecz metalowe elementy i rośliny – przykryj je np. folią, aby uniknąć uszkodzeń przez preparat. Krok 2: Aplikacja Osmo żel do odszarzania ;6609 Dokładnie wymieszaj preparat przed użyciem. Nałóż żel obficie pędzlem lub szczotką wzdłuż słojów drewna. Żel ma konsystencję zapobiegającą ściekaniu, więc nadaje się również na powierzchnie pionowe. Pozostaw żel na około 20 minut, nie dopuszczając do jego wyschnięcia. W razie potrzeby możesz lekko zwilżyć powierzchnię wodą w trakcie działania. Krok 3: Czyszczenie powierzchni Po upływie 20 minut, wyszoruj powierzchnię szczotką tarasową (np. Osmo szczotka do tarasów) zgodnie z kierunkiem słojów drewna. Dokładnie spłucz wodą, najlepiej z użyciem węża ogrodowego lub myjki niskociśnieniowej. Pozostaw drewno do całkowitego wyschnięcia – minimum 24–48 godzin. Krok 4: Ochrona drewna po odszarzeniu Po wyschnięciu drewna, zabezpiecz taras odpowiednim olejem do drewna Osmo, np.: Osmo Tarasowy Olej Ochronny (dla naturalnego wyglądu) Osmo Olej do tarasów z pigmentem (jeśli chcesz odświeżyć kolor) Aplikuj olej cienką warstwą pędzlem lub aplikatorem do oleju, zgodnie z instrukcją producenta. Wskazówki dodatkowe: Pracuj w pochmurny, ale suchy dzień – nie stosuj środka w pełnym słońcu ani przed deszczem. Nie rozcieńczaj żelu – produkt jest gotowy do użycia. Wydajność: ok. 10 m² z 1 litra przy jednej aplikacji (w zależności od stopnia poszarzenia). Chcesz, żebym przygotował z tego wersję do druku lub do umieszczenia na stronie/sklepie?
    • Ostatnio wchodzę na poddaszę pod wieczór, a nagle się zachmurzyło, drzwi na przestrzał otwarte. Ubieram podkoszulek i nie wiem o co chodzi, bo podkoszulek mokry. Patrzę na higrometr, a tu 89%. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Dobrze, ze się w końcu dowiedziałeś. Przecież mrówki mają "mszycowe" farmy (albo fermy) i nie dadzą ich tknąć, bo mają darmową spadź, żarelko do oporu. Ja od dawna kleję lepem pnie wszystkich drzew i co się tylko da. To taka taśma, dwustronnie klejona. Jedna strona klei do drzewa (korę pnia trzeba w tym miejscu delikatnie zrównać, żeby szparami nie przechodziły pod spodem) i dookoła pociągnąć pasek, taki na 5 centymetrów. A wtedy warstwy wierzchniej żadna mrówka nie przejdzie. I po zawodach. Na rok jest spokój.     Nie skłaniaj się. Mnie schły gałązki wiśnio-czereśni. Wyszukałem gdzieś, ze to szkodnik, którego larwy żyją pod warstwą kory i stamtąd szkodzą. I ze walka z nimi jest bardzo trudna. Wiec drzewka poszły pod siekierę i mam spokój. U Ciebie też może być coś, co mieszka w ukryciu.  
    • Są układy do sterowania żyrandolem na dwóch przewodach + PE oddzielny (nawet w sklepie AVT są), więc nie ma problemu. 
    • Zrobiłem dziś doświadczenie ekologiczne. Zabrałem z Katalpy dwie żywotne larwy biedronki i przeniosłem na słoneczniki zaatakowane mszycami. W momencie zaczęły mszyce pożerać. Dwie minuty. Mrówki które o mszyce dbają, w momencie je zaatakowały. Tak agresywnie, że larwy biedronki okaleczone odpadły z rośliny jedna po drugiej. Wniosek? Tępić mrówki! Tępić! Nie ma z nich w ogrodzie pożytku.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...