angel83 Napisano 17 kwietnia 2011 Udostępnij #1 Napisano 17 kwietnia 2011 Chodzi mi tutaj mianowicie o to co lepiej dać folię czy papę. No i co również dać na fundament przed murowaniem. Bo wiadomo jak to jest. Chłopki którzy będą u nas murować mówią, że przeważnie kładą folię i ja się nie dziwię, że tak nam radzą, bo dla nich jest to łatwiejsze i szybsze. Z kolei ktoś inny radził nam papę. Czyli na ślepą wylewkę jedna warstwa papy, a na fundament podwójna. Nie chodzi mi tutaj tylko o porównanie kosztów, bo wiem, że folia jest tańsza tylko chodzi mi tutaj o lepsze rozwiązanie. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 19 kwietnia 2011 Udostępnij #2 Napisano 19 kwietnia 2011 Może jaśniej - co to jest ślepa wylewka bo w nazewnictwie budowlanym takie czegoś nie ma. Byc może chodzi o podłogowy podkład stabilizujący, na którym bedzie układane ocieplenie. Jeśli dom jest niepodpiwniczony to izolacja z folii zupełnie wystarczy. Natomiast na ścianach fundamentowych układa się papę w dwóch warstwach sklejonych lepikiem. Link do komentarza
angel83 Napisano 19 kwietnia 2011 Autor Udostępnij #3 Napisano 19 kwietnia 2011 nasz kierownik posługuje się tym terminem, więc ja tylko powtarzam dom jest niepodpiwniczony, więc jest to ta pierwsza wylewka, która idzie pod styropian. Na ściany fundamentowe planujemy dać papę termozgrzewalną oczywiście w 2 warstwach. Czyli tak folia wystarczy, ale można papę? Link do komentarza
Etka Napisano 19 kwietnia 2011 Udostępnij #4 Napisano 19 kwietnia 2011 albo plastpapę. Link do komentarza
angel83 Napisano 19 kwietnia 2011 Autor Udostępnij #5 Napisano 19 kwietnia 2011 i w sumie jeszcze jedno pytanie. Czy w przypadku położenia papy nie koliduje ona z tym, że w kuchni i holu będziemy mieć podłogówkę? Gdzieś czytałam, że może nieładnie pachnieć Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się