Redakcja Napisano 25 marca 2011 Udostępnij #1 Napisano 25 marca 2011 Przeczytałem komentarz na stronie internetowej Rzeczpospolitej, który dotyczył taniejących mieszkań budowanych przez deweloperów. Cytat Deweloperzy stale dostosowują się do sytuacji rynkowej. Jednak oczekiwane przez wszystkich duże obniżki cen mieszkań mogą negatywnie wpłynąć na jakość materiałów i wykonanie prac na budowach. A obniżenie standardu zawsze w perspektywie odbije się na kliencie, który inwestuje w mieszkanie. Jak sądzicie czy deweloper zastosuje o 10% tańsze materiały, jeżeli będzie wiedział, że sprzeda mieszkanie o 10% taniej? A może zatrudni gorsze ekipy budowlane?PozdrawiamMarcin SZymanik Link do komentarza
kalumet Napisano 26 marca 2011 Udostępnij #2 Napisano 26 marca 2011 Cytat Jak sądzicie czy deweloper zastosuje o 10% tańsze materiały, jeżeli będzie wiedział, że sprzeda mieszkanie o 10% taniej? A może zatrudni gorsze ekipy budowlane? z tym może być problemz tego co wiem to deweloperzy już stosują najtańsze materiałyzaczną jeszcze bardziej oszukiwaćnp potrafią nie dać styro na środku podłogiteraz to już w ogóle go nie będą dawać Link do komentarza
Barbossa Napisano 29 marca 2011 Udostępnij #3 Napisano 29 marca 2011 te 10% to może być zejście z marż, kosztów produkcji, kosztów utrzymania w firmach ze względu na tendencję zniżkową koniunkturyna razie to zjeżdżamy z duuużej górki o małym nachyleniu, po niewątpliwym przegrzaniu, ale jest miejsce na oszczędności, stąd ceny tak łatwo nie spadną, ale jeżeli już, to na razie bez straty na jakości, choć wszystko da się wytłumaczyć i wcisnąć kitgdzieś wyczytałem, że sprzedano w poprzednim roku tyle mieszkań, co w 2008r., a ten był przecież jeszcze boomemczyli wydaje mi się, że na razie rewolucji wielkich nie będzie, kamyczek leży z pewnością w ogródku banków, bo marże są już anormalne, nawet dla franka, obniżą - będzie węgiel do pieca, nie - będziemy hamować, ale spóźnione ponowne sypanie może niewiele dać, to nie nitrobtw - słyszałem opinię , że jak wszyscy zaczynają ambicjonalnie budować coraz to większe skyscrapery to zaraz to pie... (koniunktura w komercji)zapewne per analogiam da się to jakoś odnieść do mieszkaniówki, przynajmniej w dużych miastach (vide Złota 44)tam problemem, nie był/jest ten problem, o którym się tyle mówi.... Link do komentarza
bertram Napisano 18 kwietnia 2011 Udostępnij #4 Napisano 18 kwietnia 2011 ciekawe czy mozna juz bardziej obnizyc jakosc? , poza tym prezesi firm budowlanych nie musza przeciez z kazdej inwestycji miec na nowy samochod czy dom, a tak to sie zwykle odbywa Link do komentarza
Barbossa Napisano 18 kwietnia 2011 Udostępnij #5 Napisano 18 kwietnia 2011 bo Ty to tyrasz dla idei i społeczeństwa, takim ogólnospołecznym altruistą jesteś Link do komentarza
racer Napisano 18 kwietnia 2011 Udostępnij #6 Napisano 18 kwietnia 2011 Deweloperzy nie zastosują tańszych materiałów, bo tańsze materiały już nie istnieją. Link do komentarza
ZiPi Napisano 23 kwietnia 2011 Udostępnij #7 Napisano 23 kwietnia 2011 Cytat z cytatu : Cytat A obniżenie standardu zawsze w perspektywie odbije się na kliencie, który inwestuje w mieszkanie. Dzisiaj taniej jest wybudować 1m2 domu niz za pośrednictwem dewelopera 1m2 mieszkania, więc klient, nie da zarobić deweloperowi, tylko najmie ekipę budowlaną, która wybuduje mu dom.Deweloperzy dobrze o tym wiedzą, dlatego panikują. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się